От х:

Днес в x:

18 °C

В Хасково поскъпва тарифата за такситата по общински цени, за крайния потребител -не

 Предложение за повишаване на минималната и максималната стойност на тарифите за таксиметровия превоз ще гледа на заседанието си на 23-ти април Общинският съвет на Хасково. Докладната е внесена от кмета на Хасково Станислав Дечев, след среща с представители от бранша.
 
Вече в града се носят слухове, че поскъпването ще удари здраво по джоба на крайния потребител, но собствениците на таксиметровите компании обещават, че това няма да се случи и сегашните цени за ползване на такси ще се запазят, и обясняват защо.
 
Според решение на ОбС на Хасково от 2014 година за Хасково е определена минимална цена от 0,40 лв. и максимална от 1 лева за дневна тарифа, и минимална цена от 0,60 лв. с максимална от 1,10 лв. за нощна тарифа за таксиметров превоз на пътници за пробег от 1 километър.
 
Превозвачите обаче са поискали корекция на настоящите цени. След среща с таксиметровите превозвачи, е станало ясно,че през последната година цената на горивата се е повишила с 25-30 %, аргументира се в докладната кметът на Хасково.
 
Предвид намалялото потребление на таксиметровите услуги от настъпването на Ковид епидемията, а в същото време и повишаването на горивата, превозвачите искат повишаване на минималните цени за услугата си-съответно на 0,60 лв. за дневната тарифа и на 0,65 лв. за нощната тарифа за километър пробег.
 
Така новото предложение е дневната тарифа да е с минимална цена от 0,60 лв. за километър и максимална 1 лев, а нощната- с минимална 0,65 лв. и максимална както и досега-1,10 лв. за километър пробег.
 
Това обаче не означава, че ще има поскъпване на цената на таксиметровия пробег за крайния потребител, обясни Петьо Делчев, който е представител на таксиметровия бранш.
 
Това покачване се прави заради Наредба 34 от Зaкoнa зa aвтoмoбилнитe прeвoзи, която влиза в сила и която казва, че първоначалната тарифа трябва да бъде два до три пъти спрямо минимaлнaтa цeнa зa eдин килoмeтър прoбeг пo cъoтвeтнaтa тaрифa в нaceлeнo мяcтo. В Хасково минималната цена сега 40 ст, но повечето таксиметрови компании карат на 0,92 лв през деня, а първоначалната цена е 1,35 лв.
 
На практика задействането на Наредба 34 ще принуди таксиметровите компании в Хасково да свалят началната тарифа. Редно е тази цена всяка година да се ревизира, а това в Хасково не правено от 2014 година, казват превозвачите. Затова от бранша смятат, че трябва да се променят чисто административно границите за минимума и максимума на тарифите.
 
Ако предложението на градоначалника бъде прието от Общинския съвет, утре цената за 1 километър за превоз с такси, ако е през деня, ще е 1,35 лв. по първоначална тарифа плюс 0,92 лв. за километър или ако е нощно време, към първоначалната такса добавяме още 1,05 лв. за километър пробег. Това означава, че крайния потребител през деня ще заплати за превоз за един километър 2,27 лв, а за същия курс през нощта-2,40 лева. Точно толкова, колкото би платил и днес за това разстояние, онагледява Петьо Делчев.
 
Красимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  По
  Ползвател
  21 -1
  14:31, 22 апр 2021
  По начало в този бизнес има свръхпредлагане- легално и нелегално. Броят на таситата е поне два пъти по-голям от необходимото за град с размерите на Хасково. Така няма достатъчно работа за всички и това води до лоша услуга със стари и амортизирани автомобили.Лобистки фирми , най-вече от големите градове, от години възпрепятсват приемането на регулация за бизнеса, с която броят да съответства на обслужваното население, да има ограничение за възрастта на автомобилите, квалификацията на водачите и т.н.
  • Мен не ме засяга !
   Аз си имам шофьор станчо тъпото му викат
  • Ми
   Митю ръчиката кученцето
   6 -1
   21:20, 22 апр 2021
   Заповядайте в мойта колиба в КАТ аз и мойте крадливи дъртаци ще ви изтупаме като бръшнян чувал ! Мойте малки но крадливи ръчички ще обърнат хастара на джобове те ви!
   Веднъж ползвали нашите услуги никога няма да повторите
 • 2
  Лу
  ЛУДИЯ ГОТВАЧ
  14 -1
  14:31, 22 апр 2021
  Кмета не се вози на такси! Всички цени се вдигат и вдигат!
 • 3
  Пе
  Петър
  19 0
  18:46, 22 апр 2021
  А когато от 2.60лв за литър, горивата паднаха до 1.60лв с колко намалиха таксиметровите фирми цената за превоз.......!?
  За един приятел питам....
 • 4
  Ев
  Евертъна
  0 -8
  23:42, 22 апр 2021
  Наздраве от Лондон https://www.youtube.com/watch?... Виж коментара
 • 5
  Каква нафта, какъв бензин? 95% от такситата за на газ другите 5% ги държат за сесиите на ХОС, демек, караме на бензин и нафта. Я сметнете пробега за 1 км. с такси на газ да видим кой кум, кой сват и кой е на булката брат. Тези наистина искат да останат без клиенти!
 • 6
  Ха
  Хасковлия
  4 0
  15:55, 23 апр 2021
  Трябва да има категоризация на таксиметровите услуги,
  която не се влияе само от цената на бензина.
  Нов автомобил с климатик и парно.Вътре е чисто
  и пътуването е приятно… и - стара трошка без
  климатик и парно.Предният ляв прозорец е отворен,
  защото шофьорът пуши и за капак ме залива с чалга,
  а на пода можеш да засадиш картофи.
  Абсолютно не съм съгласен, че и в двата случая
  трябва да платя една и съща сума за километър-пробег!!

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021

Случаен виц

Последни новини