От х:

Днес в x:

Първанов пристига в Александрово с хеликоптер, принцът на Япония – с кола

С хеликоптер ще пристигне тази сутрин в хасковското село Александрово президентът Георги Първанов, според предварителната информация. Той ще кацне край новопостроения музей на тракийското изкуство малко по-рано, за да може като домакин да посрещне принц и принцеса Акишино за официалното му откриване. За построяването на музея японското правителство дари близо 3 милиона долара.

Изграждането на центъра на тракийското изкуство стартира през февруари 2008г. На 13.02.2009 г. се състоя церемония по приемане на новата сграда. Японските специалисти и българските изпълнители, работили по проекта предадоха на Министъра на културата проф. Стефан Данаилов пълната строителна и техническа документация за извършеното строителство и оборудване.

Днес ще се състои официалната церемония по откриването на музея. Тя ще бъде почетена от Т. И. В. принц и принцеса Акишино, президента Георги Първанов, министъра на културата проф. Стефан Данаилов, Н. Пр. посланика на Япония у нас Цунехару Такеда, Н. Пр. посланика на България в Япония акад. Благовест Сендов и други официални гости.

Очаквайте подробности за културното събитие на годината в региона по-късно.
МУЗЕЯТ

Новопостроеният музей е с разгърната застроена площ от 833.4 кв.м.

Едната част от сградата с площ от 355 кв.м. е предназначена за богата музейна експозиция и копие на гробницата в Александрово.

Експозицията дава информация за тракийската гробница – история на откриването и проучването, и интерпретация на стенописите. Тракийското културно наследство в регионален обхват е представено чрез движими паметници на културата, като хронологически обхваща периода на късножелязната епоха ( VІ – І в. пр. Хр.). Освен това тук посетителите могат да се запознаят с най-забележителните археологически паметници в Източните Родопи, Сакар планина и по долината на р. Марица.

В музея са изградени няколко взаимосвързани експозиционни модула:

1. Информационен модул - постоянна експозиция от фотоси и текстове, които представят паметника с акцент върху стенописите. Модулът съдържа фотоси от стенописите, както и кратка текстова информация за гробницата като цяло.

2. Изложбен модул от движими паметници на културата – в шест витрини са експонирани най-атрактивните тракийски движими паметници от фонда на музея в Хасково, като се акцентира върху онези, които са свързани с погребалните ритуали на траките, населявали региона.

В контактната зона между модул 1 и 2 ще бъдат експонирани движими паметници, които отговарят на изобразените в стенописите, оръжия, елементи от конска амуниция и др.

3.Туристическо – информационен модул - чрез фотоси, текстове и карти се демонстрират най-забележителните археологически паметници в региона на Източните Родопи, Сакар планина и долината на р. Марица, дава информация за местоположението им и съдейства за разгръщането на маршрути за културен туризъм.

Останалата част на музея е обособена като модерен научно-изследователски център с лаборатория и фондохранилище, оборудвани с най-съвременна техника за реставрация и консервация. На първо време те ще започнат с работа свързана с проблемите на консервацията и реставрацията на оригинала, а в последствие обхватът им ще се разшири, за проучването и на други обекти.

Аудиовизуалната зала на центъра дава възможност за организирането на конференции, кръгли маси, тематични лектории и др., свързани с изследването на тракийската култура.

Община Хасково влага близо 500 хил.лв. за изграждане на техническата инфраструктура към Музея - проектиранеподготовка на строителната площадка, осигуряване на електро- и водопровод, изграждане на довеждащ път с улично осветление и паркинг.

ОРИГИНАЛЪТ

На 17 декември 2000 г. в могилата "Рошавата чука" край с. Александрово, община Хасково, екип от археолози, ръководен от д-р Георги Китов, откри уникална тракийска гробница от IV в.пр.Хр. с изключителни високохудожествени стенописи.

Постройката, играла ролята на храм и мавзолей, е един от най-забележителните паметници на тракийската култура. Предназначението й е било да даде последен приют на някой от тракийските владетели, чието име е неизвестно. Със своите архитектура и стенописи тя е един от бисерите на тракийското културно наследство по нашите земи и се нарежда сред най-големите съоръжения от този тип, открити до сега. Уникална обаче я правят нейните стенописи, които, поне за сега, са без паралел. Ловни, бойни сюжети, както и сцени от погребално угощение се редуват с монохромни пояси и такива с орнаментална украса.

Гробницата има дълъг над 10 м коридор и две помещения – правоъгълно и кръгло. Фигурални сцени с хора на коне и пешаци, диви и домашни животни, растителни и геометрични орнаменти покриват стените в края на коридора и в двете помещения.

Най-разнообразни и богати са стенописите в кръглата погребална камера, изградена от прецизно изработени каменни блокове. Тя е украсена с 16, разположени един над друг пояса. Особено важни и с научна стойност са изображенията на конниците. Общо 23-те човешки фигури, представени в различни моменти от живота, са ценен извор на информация за траките.

Александровската гробница е доказателство за високите художествени умения на траките и е свързващо звено в знанията ни за древността между подобни паметници в Южна Италия и Гърция. Интересът към нея от културната, научната и широката общественост у нас и по света е огромен. Живописта от гробницата е изключително ценен източник за реконструкция на тракийската действителност. Тя носи внушителна по обем информация в областта на облеклото, снаряжението и въоръжението на древните траки.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини