От х:

Днес в x:

14 °C

Демонстрация: спасяват пострадали при катастрофи с "челюстите на живота"

  Спасяване на пострадали хора при катастрофа демонстрираха днес пожарникари от Хасково. Демонстрацията беше извършена в пункт за метали на улица „Правда“ в областния град. Акцията е по повод предстоящия професионален празник на огнеборците – 14 септември.

  Не рядко при пътни инциденти шофьорът и пътниците са затиснати в колата, от която не могат да излязат сами. Това налага намесата на пожарникарите, които разполагат с автомобили, оборудвани с хидравличен спасителен комплект, състоящ се от хидравличен разпъвач ("челюстите на живота"), резач и хидравлични цилиндри, обясни инспектор Веселин Бекяров от хасковската противопожарна служба. Той поясни, че при отзоваването им при катастрофа огнеборците първо трябва да обезопасят автомобила, за да няма възможност да се отмести, откачват се клемите на акумулатора, покрива се пострадалия с платнище, за да не попаднат стъкла върху него и се пристъпва към рязането на автомобила. То се извършва в различна последователност, зависимост от разположението на пострадалите пътници в колата. „Рязането и освобождаването на пострадали се извършва по най-бързия и безопасен начин“, каза още инспектор Бекяров. Той поясни, че напоследък почти всяка седмица по веднъж се налага да режат катастрофирал автомобил. Огнеборците показаха и повдигане на автомобил с хидравлична възглавница, използваща се в случай на затиснат човек под него.

  Пожарникарите обикновено съдействат при пътни инциденти с разлято масло, течности и други смеси, пречещи на нормалното движение по пътя.

  По повод празника на пожарникарите са предвидени редица инициативи. Утре предстои да демонстративно занятие по евакуация на деца от 19-та детска градина „Щурче“ в Хасково. До края на деня днес желаещите могат да посетят и разгледат противопожарната служба и да се запознаят с професията на огнеборците.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Da
   dabi
   2 -9
   16:58, 12 сеп 2018
   А не можем да разберем кой управлява в пожарната... Виж коментара
  • 2
   Моля ви се не занимавайте децата с пожарникарски дейности един пожарникар в държавата ни стига
  • 3
   Аш
   Ашколсун на поразия
   7 0
   19:57, 12 сеп 2018
   Селянжери,мълчете!
   Мълчанието е злато!

  Хороскоп за 31.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
  31 мар 2020
  Последни новини