От х:

Днес в x:

Ръст на тежки катастрофи в Хасковско, демонстрираха спасяване на пострадал

    Увеличение на тежки катастрофи отчетоха от противопожарната служба в Хасково. През 2020 година в общините Хасково, Стамболово и Минерални бани са станали 11 пътни инцидента, при които се е наложила намесата на огнеборците за оказване на съдействие. От началото на тази година до 14 септември са възникнали 27 такива произшествия, съобщи инспектор Веселин Бекяров.

    В тази връзка днес хасковските пожарникари проведоха демонстративно занятие за спасяване на пострадал при пътен инцидент. Стъпките за действие от страна на огнеборците в такива ситуации обясни старши инспектор Мирослав Сариев – началник група „Пожарогасителната и спасителна дейност“ в хасковската противопожарна служба. Той заяви, че подходът за спасяване е различен и зависи от това къде в автомобила се намира пострадалият и по какъв начин са огънати ламарините. След пристигане на противопожарния автомобил на място, първоначално е необходимо да се обезопаси периметърът на катастрофата с цел предотвратяване на последващи инциденти. Следва укрепване катастрофиралата кола, за да не се обърне отново, да се откачат клемите на акумулатора, за да няма електричество и се пристъпва към разрязване на автомобила и изваждане на пострадалия. Всяка ситуация обаче е различна, защото понякога се налага да се реже врата, таванът или друга част на колата. Акциите са с различна продължителност. Някои от тях са рискови за спасителните екипи, тъй като понякога има разлив на гориво, изтичане на газ и трябва да се реагира по безопасен начин.

    От противопожарната служба в Хасково заявиха, че два от специализираните автомобили са оборудвани с хидравличен спасителен комплект за рязане на коли с пострадали хора.

    Днешната демонстрация беше по повод Седмицата на пожарната безопасност.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Зад катър не се застава защото ще ви ритне
      И пред пума защото ще ви забие нож в гърба
    • 2
      Ем
      Ема
      7 -9
      13:58, 16 сеп 2021
      А може ли да покажат другия път как се спи на работното място и ходят да си доработват на частно с големите си почивки между смените?
      • Да
        Да
        8 -3
        16:30, 16 сеп 2021
        Да, може. Когато няма сигнали през нощта може да се спи, това не пречи да има бойна готовност. А през почивните дни всеки сам си преценя да почива или работи, нищо лошо не се прави човек като работи. И пак повтарям, като няма работа-няма, но като има мамата си... Така че със здраве, како Емче
    • 3
      Ем
      Ема
      3 -3
      17:21, 16 сеп 2021
      Да, ти спиш ли на работното си място и плащат ли ти затова?! Щото пожари има един месец през лятото, през останалото време я пламне нещо, я не.. Със здраве и сладки сънища!
    • 4
      Ем
      Ема
      3 -3
      17:23, 16 сеп 2021
      Къде я видя тази бойна готовност? В сънищата си ли? Колите им потънали в прах, само чопленето на семки ги оправя гахах
    • 5
      Ба
      Бат Фильо
      1 -3
      17:34, 16 сеп 2021
      Како Емо, май се нуждаеш от шланг фи 75, айде чао, завиждай още
    • 6
      Ем
      Емо
      2 -2
      17:44, 16 сеп 2021
      Ема, да не се налага момчетата да имат работа и особено теб да посетят
    • 7
      Фа
      Фатмак
      1 -1
      21:54, 16 сеп 2021
      А бе като спиш да не те отнесе някой джип щото тези с джиповете не е..ват никой пък и децата ти кръвнина няма да вземат освен един спомен за заспал .уй!
    Последни новини