От х:

Днес в x:

14 °C

Демонстрираха вадене на пострадал човек от катастрофирала кола

  Спасяване на пострадал човек от катастрофирала кола демонстрираха днес хасковски пожарникари. Занятието е по повод Седмицата на пожарната безопасност. Акцията се проведе в пункт за метали на улица „Правда“ в областния град.

  Спасяването на пострадали хора е част от ангажиментите на пожарникарите, които разполагат с пневматичен спасителен комплект, част от който е комбиниран разтегач и разпъвач, известен като „челюстите на живота“. С наличната техника хасковските огнеборци освободиха „пострадал“ водач на лек автомобил, който беше със затиснати крака при челна катастрофа. В ролята на ранен влезе курсантът от Академията на МВР Мариян Найденов.

  Спасителите първо обезопасиха автомобила, премахнаха стъклата и разрязаха металните части, след което пострадалият бе изваден по безопасен начин.

  „При всяка една катастрофа ситуацията е коренно различна. Няма стандарт, при който да действаме, защото всеки път автомобилът е ударен по различен начин и действаме според деформациите му“, обясни инспектор Веселин Бекяров от противопожарната служба в Хасково, който водеше спасителната акция. Поясни, че спасителната операция в някои случаи може да продължи и с часове, в зависимост от сложността на ситуацията. Най-често действията се затрудняват, ако автомобилът е извън пътното платно, има изтичане на газ, изтичане на леснозапалими течности, или има множество пострадали при верижна катастрофа.

  Инспектор Бекяров отчете спад на катастрофите в община Хасково, при които е трябвало да съдействат за изваждане на пострадали хора. През тази година е имало 8 такива случая.

  От началото на годината до 17 септември на територията на община Хасково са регистрирани 497 сигнала за произшествия на територията на община Хасково. Ликвидирани са 344 пожара, от които 78 са с преки материални щети, а останалите 266 пожара са без материални щети. Извършени са 142 аварийно-спасителни и помощни операции, сред които са случаите с катастрофи с транспортни средства. Регистрирани са и 11 лъжливи повиквания, определени като добронамерени. Става дума например за ситуация, в която човек подава сигнал за пожар, а реално става дума за запрашаване от жътва на комбайн.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   44
   4444
   20 0
   12:17, 17 сеп 2020
   Тези какъв стрес изживяват при реално вадене на трупове - не е истина!
   Респект към тези момчета!
  • 2
   Счупен крак - бедро ,
   спукан череп , мозъчен кръвоизлив -
   ...
   Чист удар от кола -удря те с бронята - чупи крака и падаш и си пукаш черепа
   .....
   ....
   Да не е Избягалия шофьор някоя Мутра или Бей ?
  • 3
   Га
   ГАНЧО
   0 0
   16:08, 18 сеп 2020
   Чест и почитание! Браво на момчетата! Дай боже по малко реални ситуации.

  Хороскоп за 25.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  25 яну 2021
  Последни новини