От х:

Днес в x:

Демонстрираха вадене на пострадал човек от катастрофирала кола

    Спасяване на пострадал човек от катастрофирала кола демонстрираха днес хасковски пожарникари. Занятието е по повод Седмицата на пожарната безопасност. Акцията се проведе в пункт за метали на улица „Правда“ в областния град.

    Спасяването на пострадали хора е част от ангажиментите на пожарникарите, които разполагат с пневматичен спасителен комплект, част от който е комбиниран разтегач и разпъвач, известен като „челюстите на живота“. С наличната техника хасковските огнеборци освободиха „пострадал“ водач на лек автомобил, който беше със затиснати крака при челна катастрофа. В ролята на ранен влезе курсантът от Академията на МВР Мариян Найденов.

    Спасителите първо обезопасиха автомобила, премахнаха стъклата и разрязаха металните части, след което пострадалият бе изваден по безопасен начин.

    „При всяка една катастрофа ситуацията е коренно различна. Няма стандарт, при който да действаме, защото всеки път автомобилът е ударен по различен начин и действаме според деформациите му“, обясни инспектор Веселин Бекяров от противопожарната служба в Хасково, който водеше спасителната акция. Поясни, че спасителната операция в някои случаи може да продължи и с часове, в зависимост от сложността на ситуацията. Най-често действията се затрудняват, ако автомобилът е извън пътното платно, има изтичане на газ, изтичане на леснозапалими течности, или има множество пострадали при верижна катастрофа.

    Инспектор Бекяров отчете спад на катастрофите в община Хасково, при които е трябвало да съдействат за изваждане на пострадали хора. През тази година е имало 8 такива случая.

    От началото на годината до 17 септември на територията на община Хасково са регистрирани 497 сигнала за произшествия на територията на община Хасково. Ликвидирани са 344 пожара, от които 78 са с преки материални щети, а останалите 266 пожара са без материални щети. Извършени са 142 аварийно-спасителни и помощни операции, сред които са случаите с катастрофи с транспортни средства. Регистрирани са и 11 лъжливи повиквания, определени като добронамерени. Става дума например за ситуация, в която човек подава сигнал за пожар, а реално става дума за запрашаване от жътва на комбайн.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      44
      4444
      20 0
      12:17, 17 сеп 2020
      Тези какъв стрес изживяват при реално вадене на трупове - не е истина!
      Респект към тези момчета!
    • 2
      Счупен крак - бедро ,
      спукан череп , мозъчен кръвоизлив -
      ...
      Чист удар от кола -удря те с бронята - чупи крака и падаш и си пукаш черепа
      .....
      ....
      Да не е Избягалия шофьор някоя Мутра или Бей ?
    • 3
      Га
      ГАНЧО
      0 0
      16:08, 18 сеп 2020
      Чест и почитание! Браво на момчетата! Дай боже по малко реални ситуации.
    Последни новини