От х:

Днес в x:

5 °C

Хасковските огнеборци демонстрираха гасене на горски пожар с модерните пикапи

  Хасковските пожарникари демонстрираха гасене на огън на открито пред колегите си от турския град Одрин. В занятието се включиха огнеборци от местната районна служба с 3 високопроходими пикапа, предназначени за низови горски пожари и сухи треви.

  Днес по обяд пожарникарите запалиха огън в базата на бившата Гражданска защита и го потушиха за броени минути с водата от пикапите и от други два специализирани противопожарни автомобила.

  Новите пикапи пристигнаха в Хасково по проект „Повишаване на оперативния капацитет при горски пожари и подобряване превенцията от бедствия“ по програма за трансгранично сътрудничество „България – Турция“ 2014-2020 г. Те бяха разпределени в районните служби в Хасково, Харманли и Свиленград. Всеки от автомобилите е оборудван с очила за нощно виждане и преносими термокамери, през които се вижда димът и се локализира огнището. С тяхна помощ могат да се издирват и хора в задимена гора. Специализираните автомобили са оборудвани с два шланга, 6 гръбни пръскачки и с 12 комплекта предпазни средства.

  По време на демонстрацията беше показано и видео от наблюдението с термокамера.

  На демонстрацията присъстваха областният управител Станислав Дечев, директорът на „Оперативни дейности“ в Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Красимир Шотаров, директорът на службата в Хасково комисар Николай Вълчев и шефът на пожарната в Одрин Айдън Баскак. Те изразиха задоволството си от реализацията на проекта, който е допринесъл за повишаване капацитета и работата на огнеборците от Хасково и Одрин.

  По друг проект хасковската противопожарна служба очаква още един пикап за превоз на водни бариери, използвани при наводнения. До пролетта следващата година трябва да пристигне още микробус с два дрона и самолет, както и защитни облекла.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ог
   Огнебъбривец
   2 -2
   17:24, 18 окт 2018
   Бря ами това много работи5 ще получат бе Те това е да си пожарникар там е бъдещето Пожарникар а после ,,,,,,,,,,,,,,,,,, може и премиер Ха назцдраве

  Още новини

  Последни новини