От х:

Днес в x:

19 °C

Прокуратурата атакува постоянната такса за градина, ОбС я отменя преди съда

Окръжната прокуратура е оспорила наредби на общините Хасково, Димитровград, Маджарово и Любимец, в които се определя постоянна такса за детска градина, независеща от посещението на детето. Това съобщават от Административния съд в Хасково. Според държавното обвинение такси се дължат при реално предоставяне на услуги, а това е залегнало в Закона за местните данъци и такси.

Междувременно обаче седем общински съветници от различни представителни групи са внесли докладна записка до ОбС Хасково, в която предлагат тази постоянна такса да отпадне, като мотивите са същите (текстът на докладната е публикуван на сайта на общината).

Икономическият анализ показва, че общината може да си позволи по-голяма част от издръжката на детските градини, пишат съветниците. Те посочват изплащането на последната вноска за заем от фонд ФЛАГ в размер на над 300 000 лева, както и намалената лихва по заема от Райфайзен банк след предоговарянето й. През 2016 год. за лихвата по кредита общината е платила 415 000 лв., а след предоговарянето през 2017 платената лихва е била 89 463 лв. За 2018-а са предвидени 68 000 лв. за лихви, през следващите 3 години до окончателното изплащане на заема сумата спада още – до 9500 лв.

Освен това според съветниците всяка година в бюджета на общината остава значителен остатък. В края на 2016-а той е бил 4 млн., през 2017-а – над 7 млн. По данни от касовия отчет пък към 31 юли наличните средства от местни приходи на общината в банка са в размер на 9 милиона лева, пишат съветниците.

Затова те предлагат да отпадне постоянната такса и да се плаща по един лев на присъствен ден в детските градини и в града, и в селата. За 6 и 7-годишните пък се предлага за храна да плащат също по лев на ден.

Предложението на общинските съветници вероятно ще бъде разгледано още на следващата сесия в края на септември.

Насрочените дела в Административния съд по оспорването на прокуратурата пък са насрочени през октомври, така че ако предложението бъде прието, ОбС ще отмени постоянните такси преди произнасянето на магистратите.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ви
  вина има виновен няма
  16 -6
  21:25, 4 сеп 2018
  алелуя. дано най накрая се спре този старчок с неговите мераци и да ни остави да плащаме по един лев на ден. и без това в този град останаха малцина млади семейства хайде сега да ни съдере кожата от такси. а ако до сега ни е взимал незаконно таксите тогава да ни ги върне.
  • Ko
   kovo
   8 -2
   11:54, 5 сеп 2018
   Извинете, ама помните ли. кой вдигна таксите на градините и как ги обоснова? Е тогава "що ни ривахте"? Между желаното и възможното има разстояние!
 • 2
  Uu
  UU
  9 -6
  08:01, 5 сеп 2018
  Искам да ви кажа че комунизма свърши. Детските градини са предприятие като всяко друго на /делегиран бюджет/ и освен променливи разходи има и постоянни. Та има хорица дето по 3 месеца не си дават децата и откъде мислите се плаща. Ще Ви кажа - от бюджета, всички ние. Така, че единия път е повишаване на общинските данъци другият и постоянна такса -като кабелна телевизия, Интернет , винетки и прочие.
 • 3
  Др
  дреми на въртележката
  3 0
  21:57, 5 сеп 2018
  алооо жоро гелчето спри да защитаваш старчока и високите такси защото нито деца си гледал нито жена ти разбира от градини. хайде да не припомняме как 10 години узунджовския мустак събираше незаконни високи такси за градините. сега да ги търсят от него със задна дата. защото престъпленията тръгнаха от него.

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини