От х:

Днес в x:

16 °C

Емил Георгиев с ултиматум към властта за водата в Хасково

Ултиматум към властта за решаване на проблема с питейната вода в Хасково обяви днес на пресконференция изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Емил Георгиев. Той заяви, че в сряда е насрочена поредната среща в министерството на регионалното развитие и той ще им даде срок до 30 септември за изготвяне на така наречената “пътна карта”, в която да са записани конкретни мерки и срокове за решаване на проблема. “Ако това не стане, предприемаме ефективни протести, включително гражданско неподчинение”, заяви Георгиев. Той допълни, че ще настоява и за създаване на група за наблюдение, която да включва авторитени личности и специалисти, която да следи за изпълнение на набелязаните мерки и срокове.

На брифинга на инициативния комитет бяха огласени и резултати от изследвания на водата от сертифицирана лаборатория, поръчани от Федерацията на потребителите. Те в общи линии се покриват с данните от здравното министерство. Пробите са от района на Финансово-стопанската гимназия в Хасково и от Болярово. Съдържанието на естествен уран в питейната вода е в норма, на алфа-активността показва превишение от 3 и 7 пъти. По-голямото превишение е от района на ФСГ.

Георгиев показа и справка за онкологичните заболявания по региони в страната, като Хасково е на първо място. Данните са от 2013 година и са от министерството на здравеопазването, уточни Георгиев.

Той припомни, че вече е имал две срещи в МРРБ за проблема с водата. “В Хасково се провежда екологичен геноцид. Властта е абдикирала от задълженията си, като тук включвам община, областна управа, РЗИ, ВиК. Изразявам и недоволството си от бездействието на общината. Не може местната власт непрекъснато да се оправдава с други – ВиК, областна управа.”

Според Емил Георгиев новите дублиращи кладенци няма да решат проблема с радиоактивната вода. “Цялото водно тяло под Хасково бъка от алфа активност”, заяви той.

Затова и в регионалното министерство вече изобщо не говорели за новите кладенци. “Като вариант остават язовир Боровица и Тракиец. Но и тук има проблеми – Боровица е доста далеч, а Тракиец няма акт 16”, призна Георгиев.

Той допълни, че Федерацията на потребителите ще поръча още проби от питейната вода и от други части на града.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  Вл
  Влах
  36 -25
  12:33, 13 авг 2018
  Ако някога влах се върнеше без нашивка от казармата не можеше да се ожени.
 • 2
  В гр.Хасково не се намери нито един адвокат, който про боно да се заеме с ВИК Хасково, която две години продава продукт, който не само че не е годен за пиене и готвене, но употребата му води до онкологични заболявания и това не го казвам аз, а проучването на МЗ. Иначе хасковлии се имат за най-големите тарикати и играчи, но си плащат по 3лв. за кубик за вода, която трови децата, обрича ги на дълго и тежко лечение, а не рядко лечението не помага.
 • 3
  Бе
  Бельберюва Рада
  32 -12
  13:56, 13 авг 2018
  МОРСКИ ами какво да правим като 500 г все сме слугували и мълчали такъв ни е манталитета Но иначе се пишем за по умни от гърците и румънците Чета че Е георгиев паше за гражданско неподчинение---- какво значи това бе - ще се стреляляме ще се палим ли
 • 4
  Ба
  бате Ж
  78 -15
  14:05, 13 авг 2018
  Докато не изметем гербаджийската сган и чучелото кмет няма да има управия!!!
  Евалла на румънците!!!
  Трети ден са на улиците!!!
  Само ние сме каунье.....
  • До
   До бате Ж
   14 -15
   15:26, 13 авг 2018
   Прочети малко повече за румънците. Щото това, което се готвят да им спретнат може никак да не им хареса после.
 • 5
  Въ
  Въшка
  47 -6
  14:05, 13 авг 2018
  Всеки си говори, ама Орфей днес е без вода. Пуснете я да се подмием, даже и с уран, по добре светещи, отколкото миришещи.
 • 6
  Jo
  John
  33 -16
  14:36, 13 авг 2018
  няма ли кой да ги изгони тея ******и, като мухи на л**** са се събрали, и ултиматуми поставят вече!
 • 7
  Ре
  реалист
  43 -18
  15:55, 13 авг 2018
  Този интересчия няма ли да се спре тои е подлога на Нинова упулената спря за малко подхвана я този Когато беше в общинския съвет и като цоцаше беше му харно зетя му го хванаха да изнудва оправдаха го баклуци......
 • 8
  Еж
  ежко
  39 -9
  16:05, 13 авг 2018
  Интересчията видинчанин по телевизия скат лобира за лифтове и други спорни работи за да му обърнат внимание. Властта щял да събаря , приказки от хиляда и една нощ. Нагаждач е!
 • 9
  Н2
  Н2О
  42 -3
  16:08, 13 авг 2018
  Че проблем с водата в Хасково има, всички го знаят, г-н Георгиев. Но защо не повдигнете въпроса как е добиван урана от Ретки метали и къде е продаван, по каква технология е добиван и спазвана ли е тя. Колко пари Хасково е получило за за нови водопроводи по Европроекти и от държавата, за разлика от малки общини като Стамболово ,само за село Кладенец за 70 жители за похарчени близо 2 000 000лв за водопровод.
  • Чо
   Чобанина
   32 -7
   16:13, 13 авг 2018
   Не се пише реТки, а реДки, ама научете го тоя български най-накрая !!!
  • Пр
   Правопис
   1 -10
   19:29, 13 авг 2018
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 10
  Пр
  Прост тъп народ работен сме
  36 -5
  16:38, 13 авг 2018
  Някой по умен от мен да сформира сдружение " НЕ ПЛАЩАМ ЗА ЗАРАЗЕНА ВОДА "! Още повече ,че и яко скъпа !
  Какво им плащам , като даже за готвене ползвам минерална !
  Някой кадърен адвокат да поеме нещата и ще стане милионер за 1 ден!
  Тия с пътните карти и неподчинения - нищо няма да помогнат !
  Ех , ако това се случи на запад или в щатите...........глобите на Фолксваген щяха да ни се сторят нищожни !
 • 11
  Ма
  мастикаджия
  22 -3
  18:05, 13 авг 2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 12
  На
  на емил комшията
  20 -7
  23:20, 13 авг 2018
  преди няколко години яхна арсена в меричлери сега се качи на урана в хасково. спри се емиле няма кой да ти се върже на евтините номера. ясно е че видя далаверка че се задава на хоризонта и гледаш да се включеш но недей. вече си толкова изхабен и девалвирал че едва ли и жена ти ти вярва. стой си в софия там поне не те познават и излизай от време на време по скат поне никой не те гледа.
  • 11
   111111_1534203946
   11 -5
   02:45, 14 авг 2018
   Явно си доволен че светиш Така правиш и икономия от тока пак и недай си боже да имаш нужда от радиолечение вече си го имаш под ръка
 • 13
  Ке
  Кенанския Майумн
  14 -1
  06:19, 14 авг 2018
  федерацията на Потребителите беше създадена от СИК с цел рекетьорство на малките шивашки фабрики в България и вноса на Димитровградския пазар и подобни места
  ....
  защото като купувате боклук , трябва да го купите не от малкия производител или търговец
  А в мола на Батко Мутрьо :))
 • 14
  Из
  Измекяр
  16 -3
  13:32, 14 авг 2018
  Емил Георгиев ти си най-големият червей ,който години наред се прави на политик ….
  Когато беше председател на Общински съвет години наред ,какво направи ? На всички избори гледаш да се прикрепиш към някоя партия , на последните избори беше кандидат за народен представите от БСП в София,но не се получи.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Емил_Георгиев_(политик)

  Агент на ДС 'Станислав', може ли да си толкова тъпо копеле ,след това да кръстиш сина си с твоя псевдоним.
  Зет ти Иван, когато участваше в телефонни измами и крадеше от бедните клети баби и дядовци ,нищо не каза. Нищо чудно ти да му даваше информация кой е бил по-заможен . Всичко ,което правиш не е ,за да бъдеш полезен на обществото ,а защото догодина има избори и сега гледаш да клатиш ,където можеш.
  И последно Федерация на потребителите в България ,на която ти си уж председател е неправителствена организация , сдружение в полза на обществото със седалище Хасково, това не е държавен орган ,ти си едно нищо ,като твоята федерация има още няколко :

  -НПО - АСОЦИАЦИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
  -НПО - БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ
  - Национална асоциация "Защита на потребителите" /НАЗП/
  -НПО - Федерация на потребителите в България
  Всеки нещо си създава и раздухва смях смях

  КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ /КЗП/ е съвсем друго нещо,но драгите читатели четат това, което им се предоставя.
 • 15
  Ха
  Харманли
  4 -2
  14:04, 14 авг 2018
  А какви са показателите на водата в Харманли? Всичко наред ли е?
 • 16
  Въ
  Възмутен
  4 -12
  14:57, 14 авг 2018
  Емил Георгиев е честен и почтен ! Ако има повече х... Виж коментара
 • 17
  Ни
  Никодимчо
  5 -1
  19:31, 15 авг 2018
  Към някои коментиращи - Какво значение има личността на Е. Георгиев, че я коментирате приоритетно и оплювате!? Важното е каузата му, а тя е правилна. Човекът вместо нас и заради нас го прави... и му се чудя за какво му да защитава права на такива овце и мърлячи. Нима не желаете чиста и нетоксична вода?

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
15 юли 2020
Последни новини