От х:

Днес в x:

9 °C

Емил Георгиев с ултиматум към властта за водата в Хасково

Ултиматум към властта за решаване на проблема с питейната вода в Хасково обяви днес на пресконференция изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Емил Георгиев. Той заяви, че в сряда е насрочена поредната среща в министерството на регионалното развитие и той ще им даде срок до 30 септември за изготвяне на така наречената “пътна карта”, в която да са записани конкретни мерки и срокове за решаване на проблема. “Ако това не стане, предприемаме ефективни протести, включително гражданско неподчинение”, заяви Георгиев. Той допълни, че ще настоява и за създаване на група за наблюдение, която да включва авторитени личности и специалисти, която да следи за изпълнение на набелязаните мерки и срокове.

На брифинга на инициативния комитет бяха огласени и резултати от изследвания на водата от сертифицирана лаборатория, поръчани от Федерацията на потребителите. Те в общи линии се покриват с данните от здравното министерство. Пробите са от района на Финансово-стопанската гимназия в Хасково и от Болярово. Съдържанието на естествен уран в питейната вода е в норма, на алфа-активността показва превишение от 3 и 7 пъти. По-голямото превишение е от района на ФСГ.

Георгиев показа и справка за онкологичните заболявания по региони в страната, като Хасково е на първо място. Данните са от 2013 година и са от министерството на здравеопазването, уточни Георгиев.

Той припомни, че вече е имал две срещи в МРРБ за проблема с водата. “В Хасково се провежда екологичен геноцид. Властта е абдикирала от задълженията си, като тук включвам община, областна управа, РЗИ, ВиК. Изразявам и недоволството си от бездействието на общината. Не може местната власт непрекъснато да се оправдава с други – ВиК, областна управа.”

Според Емил Георгиев новите дублиращи кладенци няма да решат проблема с радиоактивната вода. “Цялото водно тяло под Хасково бъка от алфа активност”, заяви той.

Затова и в регионалното министерство вече изобщо не говорели за новите кладенци. “Като вариант остават язовир Боровица и Тракиец. Но и тук има проблеми – Боровица е доста далеч, а Тракиец няма акт 16”, призна Георгиев.

Той допълни, че Федерацията на потребителите ще поръча още проби от питейната вода и от други части на града.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

 • 1
  Вл
  Влах
  36 -25
  12:33, 13 авг 2018
  Ако някога влах се върнеше без нашивка от казармата не можеше да се ожени.
 • 2
  В гр.Хасково не се намери нито един адвокат, който про боно да се заеме с ВИК Хасково, която две години продава продукт, който не само че не е годен за пиене и готвене, но употребата му води до онкологични заболявания и това не го казвам аз, а проучването на МЗ. Иначе хасковлии се имат за най-големите тарикати и играчи, но си плащат по 3лв. за кубик за вода, която трови децата, обрича ги на дълго и тежко лечение, а не рядко лечението не помага.
 • 3
  Бе
  Бельберюва Рада
  32 -12
  13:56, 13 авг 2018
  МОРСКИ ами какво да правим като 500 г все сме слугували и мълчали такъв ни е манталитета Но иначе се пишем за по умни от гърците и румънците Чета че Е георгиев паше за гражданско неподчинение---- какво значи това бе - ще се стреляляме ще се палим ли
 • 4
  Ба
  бате Ж
  78 -15
  14:05, 13 авг 2018
  Докато не изметем гербаджийската сган и чучелото кмет няма да има управия!!!
  Евалла на румънците!!!
  Трети ден са на улиците!!!
  Само ние сме каунье.....
  • До
   До бате Ж
   14 -15
   15:26, 13 авг 2018
   Прочети малко повече за румънците. Щото това, което се готвят да им спретнат може никак да не им хареса после.
 • 5
  Въ
  Въшка
  47 -6
  14:05, 13 авг 2018
  Всеки си говори, ама Орфей днес е без вода. Пуснете я да се подмием, даже и с уран, по добре светещи, отколкото миришещи.
 • 6
  Jo
  John
  33 -16
  14:36, 13 авг 2018
  няма ли кой да ги изгони тея ******и, като мухи на л**** са се събрали, и ултиматуми поставят вече!
 • 7
  Ре
  реалист
  43 -18
  15:55, 13 авг 2018
  Този интересчия няма ли да се спре тои е подлога на Нинова упулената спря за малко подхвана я този Когато беше в общинския съвет и като цоцаше беше му харно зетя му го хванаха да изнудва оправдаха го баклуци......
 • 8
  Еж
  ежко
  39 -9
  16:05, 13 авг 2018
  Интересчията видинчанин по телевизия скат лобира за лифтове и други спорни работи за да му обърнат внимание. Властта щял да събаря , приказки от хиляда и една нощ. Нагаждач е!
 • 9
  Н2
  Н2О
  42 -3
  16:08, 13 авг 2018
  Че проблем с водата в Хасково има, всички го знаят, г-н Георгиев. Но защо не повдигнете въпроса как е добиван урана от Ретки метали и къде е продаван, по каква технология е добиван и спазвана ли е тя. Колко пари Хасково е получило за за нови водопроводи по Европроекти и от държавата, за разлика от малки общини като Стамболово ,само за село Кладенец за 70 жители за похарчени близо 2 000 000лв за водопровод.
  • Чо
   Чобанина
   32 -7
   16:13, 13 авг 2018
   Не се пише реТки, а реДки, ама научете го тоя български най-накрая !!!
  • Пр
   Правопис
   1 -10
   19:29, 13 авг 2018
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 10
  Пр
  Прост тъп народ работен сме
  36 -5
  16:38, 13 авг 2018
  Някой по умен от мен да сформира сдружение " НЕ ПЛАЩАМ ЗА ЗАРАЗЕНА ВОДА "! Още повече ,че и яко скъпа !
  Какво им плащам , като даже за готвене ползвам минерална !
  Някой кадърен адвокат да поеме нещата и ще стане милионер за 1 ден!
  Тия с пътните карти и неподчинения - нищо няма да помогнат !
  Ех , ако това се случи на запад или в щатите...........глобите на Фолксваген щяха да ни се сторят нищожни !
 • 11
  Ма
  мастикаджия
  22 -3
  18:05, 13 авг 2018
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 12
  На
  на емил комшията
  20 -7
  23:20, 13 авг 2018
  преди няколко години яхна арсена в меричлери сега се качи на урана в хасково. спри се емиле няма кой да ти се върже на евтините номера. ясно е че видя далаверка че се задава на хоризонта и гледаш да се включеш но недей. вече си толкова изхабен и девалвирал че едва ли и жена ти ти вярва. стой си в софия там поне не те познават и излизай от време на време по скат поне никой не те гледа.
  • 11
   111111_1534203946
   11 -5
   02:45, 14 авг 2018
   Явно си доволен че светиш Така правиш и икономия от тока пак и недай си боже да имаш нужда от радиолечение вече си го имаш под ръка
 • 13
  Ке
  Кенанския Майумн
  14 -1
  06:19, 14 авг 2018
  федерацията на Потребителите беше създадена от СИК с цел рекетьорство на малките шивашки фабрики в България и вноса на Димитровградския пазар и подобни места
  ....
  защото като купувате боклук , трябва да го купите не от малкия производител или търговец
  А в мола на Батко Мутрьо :))
 • 14
  Из
  Измекяр
  16 -3
  13:32, 14 авг 2018
  Емил Георгиев ти си най-големият червей ,който години наред се прави на политик ….
  Когато беше председател на Общински съвет години наред ,какво направи ? На всички избори гледаш да се прикрепиш към някоя партия , на последните избори беше кандидат за народен представите от БСП в София,но не се получи.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Емил_Георгиев_(политик)

  Агент на ДС 'Станислав', може ли да си толкова тъпо копеле ,след това да кръстиш сина си с твоя псевдоним.
  Зет ти Иван, когато участваше в телефонни измами и крадеше от бедните клети баби и дядовци ,нищо не каза. Нищо чудно ти да му даваше информация кой е бил по-заможен . Всичко ,което правиш не е ,за да бъдеш полезен на обществото ,а защото догодина има избори и сега гледаш да клатиш ,където можеш.
  И последно Федерация на потребителите в България ,на която ти си уж председател е неправителствена организация , сдружение в полза на обществото със седалище Хасково, това не е държавен орган ,ти си едно нищо ,като твоята федерация има още няколко :

  -НПО - АСОЦИАЦИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
  -НПО - БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ
  - Национална асоциация "Защита на потребителите" /НАЗП/
  -НПО - Федерация на потребителите в България
  Всеки нещо си създава и раздухва смях смях

  КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ /КЗП/ е съвсем друго нещо,но драгите читатели четат това, което им се предоставя.
 • 15
  Ха
  Харманли
  4 -2
  14:04, 14 авг 2018
  А какви са показателите на водата в Харманли? Всичко наред ли е?
 • 16
  Въ
  Възмутен
  4 -12
  14:57, 14 авг 2018
  Емил Георгиев е честен и почтен ! Ако има повече х... Виж коментара
 • 17
  Ни
  Никодимчо
  5 -1
  19:31, 15 авг 2018
  Към някои коментиращи - Какво значение има личността на Е. Георгиев, че я коментирате приоритетно и оплювате!? Важното е каузата му, а тя е правилна. Човекът вместо нас и заради нас го прави... и му се чудя за какво му да защитава права на такива овце и мърлячи. Нима не желаете чиста и нетоксична вода?

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини