От х:

Днес в x:

26 °C

Смърт за помиярите, циганите на сапун

Тодор Кръшков

Хасково наистина е град с европейски облик. Най-големият му проблем обаче е, че го населяват хасковлии.

Скандалът с избитите бездомни кучета, сред които няколкодневни кутрета, които бяха брутално натъпкани в контейнер за боклук в кенанския зоопарк, може да потресе всеки нормален европеец. Но не и повечето хасковлии. Те го намират за необходимо. И се аргументират с точно противоположната ситуация – бездомни псета нападат и хапят деца.

Каква ориенталско-азиатска предствата за света. Или трепем помиярите, или те дебнат децата ни зад всеки ъгъл. Някак си дори не ни хрумва, че е възможен и трети вариант – цивилизованият.

И валят призиви: Смърт за помярите. Каква е разликата между този лозунг и "Циганите на сапун"?

Една крачка. Впрочем тази крачка бе направена с лекота – само преди няколко месеца Езиковата гимназия осъмна с надпис "Смърт за България".

И когато европейците ни казват, че варварите на България живеят в Хасково, ние се сърдим. Цивилизованият човек приема с еднаква неприязън "Смърт за помиярите" и "Смърт за мангалите". Защото и двете издават еднакъв злобен примитивизъм.Преди доста години в научните среди се разгоря спор за дефиницията на понятията "култура" и "цивилизация". Двете думи се използваха като синоними. Например – "египетска цивилизация" и "египетска култура", "гръцката цивилизация" и "гръцката култура". Думите "цивилизация" и "култура" означават различни неща, но явно в съзнанието на съвременния човек те се покриват. Тогава се появи едно остроумно разделение на понятията – "Цивилизацията – това е да имаш четка за зъби, а културата – да я използваш".

В този смисъл Хасково е един цивилизован град – всички си имаме четки за зъби. Но дали сме културни, е друг въпрос. И отговорът на този въпрос не е от най-приятните.

Когато миналото лято група от Хасково се върна от Монпелие, където представяше културните забележителности на града и региона, един от актьорите – Янко Митев, разказа за удивлението си от кучешките тоалетни по тротоарите. В началото той дори не разбрал за какво служат малките сандъци, разположени по улиците на френските градове. Едва след щателно проучване проумял, че това са тоалетни за кучета! В тях имало малки найлонови торбички и ръкавици, с които собствениците събирали акото на любимците си, ако се изтърват на тротоара.

В България, и в частност – в Хасково, такава гледка е немислима. И това не е въпрос единствено на пари. А по-скоро на манталитет. И ще добавя – каквото е отношението към животните, такова е и към хората. Защото – пребройте колко обществени тоалетни за хора има в Хасково.

Много от противниците на животните вадят аргумент – в България хората мизерстват и гладуват, та ще мислим за псетата! Така е. Отношението към хората в България е точно същото, както към псетата.

Само преди седмица 16-годишно момче от Хасково почина трагично от вроден порок на сърцето. Оказа се, че никой от лекарите – джипи, болнични специалисти, училищен медик, никой, абсолютно никой не е погледнал сериозно на заболяването, което води до смърт. По думите на съдебния лекар, извършил аутопсията, сърцето на момчето е било уголемено неимоверно, станало е 1 килограм, а аортата – 3 сантиметра в диаметър при нормални няколко милиметра. И в продължение на години на никой не му е пукало за това. Да добавя – и продължава да не му пука, дори след смъртта на детето.

Защо тогава се учудваме, че трепят помиярите и ги пъхат в кофи за боклук. Каквото за хората, такова и за бездомните псета. Разлика никаква.

Забележете разликата в реакцията на България и САЩ например при отвличането на българските моряци и на щатския капитан от сомалийските пирати. Америка каза: Ние откуп на пирати не плащаме. Ние отиваме лично в залива и си прибираме човека. Всъщност, в залива отидоха бойни кораби на американската флота. Но си взеха моряка.

Какво направиха нашите? Заусукваха го по телевизията, ту не плащаме откупи, ту плащаме, но не казваме колко. Един дипломат дори ме вбеси по телевизията, докато обясняваше колко трудни били преговорите с пиратите. С един милион долара в джоба, той водел трудни преговори!!!

За какво тогава плащаме огромни суми за подръжка на армия? За какво имаме специални части? Да охраняват летище в Кандахар? Или да демонстрират бойна техника на парадите и на именния ден на Георги Първанов?

И да се фукат нашите военни – няма нито едно българско знаме, пленено в бой! Каква нелепа гордост! На света няма такова парче плат, което да е по-ценно от човешки живот.

Впрочем какво говоря – в България човешкият живот е евтин. По-евтин от един расов кон. Направете справка и ще се убедите – какво обезщетение се присъжда от българския съд при катастрофа например на близките на загинал, и колко струва един расов кон. Цената на коня е колкото на двама трима българи плюс евентуално едно дете.

Някога Сталин казваше: "Има човек, има проблем. Няма човек – няма проблем". И изселваше цели области.

В Хасково също казваме: "Има кучета, има проблем. Няма кучета...".

Проблем обаче има. Проблемът е в самите нас.

Шефът на зоопарка д-р Ясен Стайков се скъса да лъже след като се развихри скандала. Избитите кучета не били 40, а "едва" 24, сякаш това има някакво значение. На публикуваната тук снимка можете да ги преброите – повече са от 24. Д-р Стайков отрече животните да са избивани в продължение на десетина дни. Публикуваната в Haskovo.net снимка на разложен кучешки труп с пълзящи червеи го опровергава категорично. И доказва, че екзекуциите там са ежедневие.

Д-р Стайков не излъга само кой го е принуждавал да върши тези неща. В интерес на истината – не беше и попитан.Но репортер на Haskovo.net престоя до полунощ в злощастния четвъртък до австрийските природозащитници (на снимката). Оказа се, че те са доброволци. Един от тях е представител на "Порше" за България. Друг – бизнес консултант на големи мултинационални компании. Приятелката му пък е секретарка в австрийска фирма за производство на дограма.

Всички те се лишават от почивката си, за да се посветят на каузата – защита на животните. 20 часа в денонощието посвещавам на фирмата си, а 4 – на бездомните животни, казва един от австрийците. За последните 48 часа съм дремнал само един час, признава друг.

Те стояха до зори в зоопарка, защото се страхуваха за малките кученца, заключени в една от сградите. Опасяваха се, че на сутринта те също ще бъдат убити, за да се заличат следите.

Ние, българите, трудно бихме повярвали в искреността на подобна жертвоготовност и лишаване от личен живот в името на някаква кауза. Те го приемат за нормално. Това е сблъсък на различни култури и различни ценности.

Затова много от нас скочиха гневно, когато изобразиха България като кенеф. Може да не е приятно, но е близо до истината. Хасково го доказа през последните дни.

Засега Европа реагира доста възпитано на безобразията в страната ни – само ни спира парите. Не е далеч денят обаче, когато търпението им ще се изчерпи. И ще ни посочи вратата.

Вратата към кенефа. Чиито стени са изписани: "Смърт за помиярите!", "Циганите на сапун!", "Смърт...", "Смърт...", "Смърт...".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини