От х:

Днес в x:

Разкриха телефонни измами за над 73 000 лева и злато, раздават листовки със съвети

    Телефонни измами за над 73 000 лева и 360 грама златни накити са разкрити от началото на годината на територията на община Хасково, съобщиха от областната дирекция на МВР. Разкритите измами са 6 от общо 17 случая, при които са били преметнати предимно възрастни хора. Един от разкрити ударите е за 36 000 лева, а другият - за 17 000 лева, но има и за по-малки суми. В единият от случаите в капана на ало измамниците попадна и непълонолетен, който изхвърли през терасата на жилището си торба със златни накити, но измамникът беше заловен.

    В тази връзка полицаите съветват хората, че ако им бъде отправена молба за пари и бижута, да не се доверяват само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то. В никакъв случай да не предприемат разплащания чрез трети лица. Подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.

    С цел предотвратяване на телефонни измами от полицията започнаха раздаване на листовки с най-разпространените схеми. В брошурите са написани съвети как да реагират хората при опит да бъдат въведени в заблуждение по телефона. Обяснени са класическите схеми – „съдействие на полицията“, „тежко пострадал роднина при ПТП“, скъпоструваща операция“, „необходимост от преводач“, „закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола“ и др.

    Униформените ще раздадат 10 000 листовки, отпечатани от община Хасково. Една част от тях ще бъдат раздадени в областния град, а друга – ще бъдат предназначени за хората в малките населени места в община Хасково.

    Целта за разпространение на информационните брошури е чрез тях да се засили вниманието на възрастните хора, тъй като те най-често стават жертви на ало измамниците.

    Haskovo.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Еф
      ефрейтор
      6 -4
      19:11, 29 юни 2018
      те полицайте само за това ги ,бива да разнасят листовки със съвети . да се обединят с пощата и писма и пенсий да разнасят.
    • 2
      Ст
      Стига вече
      6 0
      23:39, 29 юни 2018
      Хубаво, повече данъци няма да плащаме. Пари оттук нататък на непознати не давам!
    Последни новини