От х:

Днес в x:

БАБХ: Гъбката може да е временна млечна кухня. Общината преговаря днес

Изображение 1 от 3

    „Гъбката“ в комплекс „Веспрем“ може да се ползва временно за млечна кухня. За целта обаче от община Хасково трябва да подадат заявление с искане за това и тогава комисия от Областната дирекция на агенцията по храните /ОБДХ/ ще даде окончателен отговор. „Комисията ще отиде на място, ще огледа и ще даде становище“, заяви директорът на службата д-р Георги Илиев след запитване на Haskovo.net. Той уточни, че нещата могат да се случат за дни и при евентуално одобрение от страна на експертите, още от другата седмица може да започне раздаването на храна там. Със сигурност обаче тя трябва да се доставя в пластмасови съдове, тъй като няма условие за разливане.

    Повод за запитването ни е протестът на над 100 майки от квартал Орфей, които трябва да изминават 4-5 километра до центъра на града в най-горещите месеци. Причина за това е, че не е открит подходящ обект в най-големия квартал на Хасково, който може да се ползва за млечна кухня. До края на миналата седмица родителите взимаха храната за децата си от детска градина „Ежко Бежко“, която затвори за планиран ремонт, а от понеделник те я получават от пункт в Малкия бизнесцентър.

    Като вариант за справяне с извънредната ситуация се оказва „Гъбката“, която беше затворена в началото на годината след изтичане на разрешителното й за ползване от 6 месеца. Стана ясно обаче, че до вчера на обяд от общината не са подали писмено искане за временно ползване до края на август, когато трябва да приключи ремонта в „Ежко Бежко“. От кметството настоявали да ползват обекта за постоянно за млечна кухня. В тази връзка изготвили проект, който бил връщан 3 пъти с различни забележки. Според представители на общината е било възможно всички изисквания да се предявят още при първия отказ за съгласуване на проекта. От ОБДХ заявиха във връзка с процедурата по издаване на разрешително, че трите представени проекта от кметството не отговарят на законовите изисквания. Освен това обаче допълниха, че въпросната „Гъбка“ не е подходяща за млечна кухня, в която да се разлива храна с черпак.

    От община Хасково заявиха, че зам.-кметът Велин Балкански се е разбрал с д-р Георги Илиев за лична среща, в която да се разберат какво е необходимо да се направи за „Гъбката“.

    Недоволстващите майки обаче се заканиха да излязат на втори протест, но този път пред ОБДХ.

    Другият вариант за временно ползване на пункт за раздаване на храна за децата в Орфей е детска градина 15 „Слънце“, която беше ремонтирана по проект „Региони в растеж“. Стана ясно, че от общината и за там не са питали дали могат да ползват помещение временно, предвид създалата се извънредна ситуация, в която над 100 майки ще трябва да ходят километри в жегите.

    Haskovo.net изпрати такова запитване до министерството в петък, но до вторник отговор не получихме, въпреки неколкократните ни обаждания. От кметството направили запитване за трайно ползване на помещение в забавачката.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      До
      До jk
      9 -9
      08:03, 20 юни 2018
      Ми как всички ходихме в жегите когато ОДЗ “ Весели очички “ беше в ремонт ? Еййй как са свикнали всичко да им е до г..а . Когато ОУ “ Ив .Рилски “ затвори за ремонт и децата бяха преместени пък ОРФЕЙЦИ мрънкаха най-много .
    • 2
      Nq
      nqkoq si
      10 -6
      08:44, 20 юни 2018
      мранкайте и вие..много знаете а неможете да се саберете да протестирате..да орфейци мранкат нещо против ли имате?
      • Nq
        nqkoq si
        1 0
        15:25, 20 юни 2018
        Няма да ти падни нещо ако си тръскаш з.....а два три месеца до кухнята . За кафета и срещи линкате , а за кухнята протестирате
      • Nq
        nqkoq si
        1 0
        15:30, 20 юни 2018
        Виждаме колко сте на протестите и за детските и за градините ! Три майки действат другите чакате някой да го свърши вместо вас .
        Иначе по кафенетата и парковете много мрънкате
    • 3
      Ощ
      ОЩЕ ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО !!!
      5 -3
      11:05, 20 юни 2018
      Това е разумното решение и няма никакъв смисъл от пилеене на нови пари. Мързеливите майки, които не искат сами да готвят на децата си, нека поне си платят за пластмасовите съдове, а не да вкарват общината в нови разходи.
      • Nq
        nqkoq si
        2 0
        15:32, 20 юни 2018
        Всички тези протестиращи майки са мързеливи 😂
    • 4
      Ни
      Николай
      4 -3
      11:21, 20 юни 2018
      Извинявам се но протестират майки на деца които твърде малки,а Вие давате пример с училище което децата малко или много са осъзнали някои неща.Всяко едно месте на градини и кухни е много неприятно за всички родители.Само не мога да разбера защо когато е проблем който не Ви засяга не се поставяте на хората на които им е проблем.Успех на майките.
      • Nq
        nqkoq si
        1 0
        15:28, 20 юни 2018
        Чети хубаво коментара ми .. писала съм първо , че когато ОДЗ весели очички беше в ремонт и ние ходихме на другия край , след това писах за училището . Просто всеки в този град иска всичко да му е навряно под носа ...
    Последни новини