От х:

Днес в x:

Любовта без брак - незаконна?

Съжителството без брак ще е незаконно. Това стана ясно вчера,, след депутатите от правната комисия в парламента отхвърлиха спорните поправки в Семейния кодекс. Те предвиждаха да се узаконят двойките без подпис в гражданското.

Въпросът предизвика остри реакции през последните месеци не само в обществото, но и от страна на Светия синод на Българската православна църква.

"Явно нашето общество все още не е узряло да приеме фактическото съжителство, въпреки че е нормална практика в 16 страни. Не съм съгласен с твърденията, че се накърняват моралните ценности у нас", коментира проф. Герджиков, цитиран от Монитор.

Иван Сотиров от ОДС пък опонира, че в България има приети традиции, които не бива да се нарушават и не би трябвало нещо да се узаконява само защото съществува.

"Ако изхождаме от тази гледна точка, трябва да легализираме корупцията, тъй като всички знаем, че съществува", каза синият депутат. Според него много от двойките, които съжителстват, предпочитат да не сключват брак най-вече от икономически съображения или за да си спестят някои процедури.

Още в края на миналата година пък Светият синод на Българската православна църква излезе с официално становище против текста в новия Семеен кодекс, според който се узаконява фактическото съпружеско съжителство. В изявлението се посочваше, че бракът е една от институциите, върху които се изграждат моралните устои на обществото и е гаранция за неговата стабилност и благополучие.


Предстои текстовете да се гласуват и в пленарна зала.

"За" или "против" подобни промени сте? Разрушава ли традициите съжителството без брак и накърнява ли моралните ценности? Заради икономически съображения ли повечето двойки не прибягват до брак? Как виждате вие най-правилната формула и има ли въобще такава? Трябва ли да има подпис, за да е "законна" любовта?

Заявете вашата позиция!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини