От х:

Днес в x:

Бивши пушачи изследват дробовете си пред Младежкия в деня без дим

Изображение 1 от 5

    Неколцина бивши пушачи измериха нивото на въглероден оксид в издишвания въздух в акцията пред Младежкия център в Хасково в световния ден без тютюнопушене. Апаратът е на Регионалната здравна инспекция.

    Бивш пушач, оставил цигарите преди 3 години, се оказа в норма. До 3 единици е нормалната стойност, от 4 до 7-8 означава пасивен или слабо пушещ, а над тези показатели – високо съдържание на въглероден оксид, което означава и висок риск, обясниха инспекторите от РЗИ. Правилото е, че белите дробове се изчистват от въглеродния оксид около 7 години сред спирането на цигарите. Това обаче е относително, зависи от начина на живот, спортуване, хранене и при някои хора белите дробове се изчистват значително по-рано.

    Ученици от 3 и 4 клас на близкото училище “Васил Левски” присъстваха в началото на акцията, като пред тях бе демонстрирано съдържанието на катран в тютюневия дим. Само от една цигара стените на епруветката станаха тъмно къфяви, убедиха се децата.

    Световният ден без тютюнопушене в Хасково е организиран от Превантивно-информационния център по наркотични вещества съвместно с РЗИ. Мотото на акцията е “Тютюнопушене и сърдечно съдови заболявания”. Акцията продължава до 14.00 часа.

     Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини