От х:

Днес в x:

Хората с увреждания от Хасково на националния протест срещу калпави реформи

Няколко автобуса на различни неправителствени организации на хора с увреждания от Хасково ще тръгнат рано сутринта утре за националния протест. 18 национално представителни организации, подкрепени от КТ "Подкрепа" се събират пред Министерски съвет от 11 часа.

Очакват се три лъча от цялата страна - 90 автобуса и над 6 500 души, съобщават от Съюза на глухите в България.

От регионалното звено на Хасковската организация ще пътуват 45 души от областния град, Харманли и Димитровград, а също и членове от Момчилград, съобщи координаторът му Дора Христозова. От областната организация на инвалидите за националния протест от Хасково тръгват 50 нейни членове, каза председателят й Милка Костова. За Столицата ще пътуват и от местната структура на Съюза на слепите и от Дружеството на диабетоболните.

Още преди десетина дни във всички региони на страната, включително и в Хасково беше разпространена протестната нота с исканията на недоволството.

Днес организаторите обясниха отново на нарочна пресконференция в София защо излизат пред сградата на правителството на 11-ти април.

Протестът е провокиран от намерението за реформа на медицинската експертиза, която беше публикувана за обществено обсъждане от Министерство на здравеопазване.

„Трябва дебело да се подчертае, че това не е политически митинг, а протест на справедливостта и правото на достоен живот“, коментира участието си Милка Костова.

Според данните от проведено онлайн проучване сред членовете на национално представителните организации всеки четвърти човек с увреждане у нас живее с доходи до 250 лева и под линията на бедност.

Според промените, които се готвят, в решението на медицинската експертиза ще бъде вписано само едно водещо заболяване. Така на практика, придружаващите заболявания няма да бъдат обхванати от комплексна грижа. С предвижданите нормативни промени около 35% или между 80 и 100 хиляди инвалиди ще излязат от категорията лица с трайни увреждания и ще бъдат понижени от първа във втора категория. 350 хиляди души са на срочен ТЕЛК, около 80% имат второ и трето заболяване.

Като пример за недообмислената реформа, който беше даден в София е, че ако един човек е с тежка форма на диабет, довела до ампутация на крак, той ще бъде оценен само по водещото заболяване диабет и ще получи 80% неработоспособност, но няма да може да бъде направена оценка на ампутацията на крака и човекът няма да получи необходимия му личен асистент.

Друга от спорните готвени промени е и скалата за оценка на неработоспособността. Според нея хората, които получават инвалидна пенсия, ще бъдат оценени според работоспособността си.

Предложението е в скалата на "Пенсия за инвалидност"  да стоят три графи - "без право на пенсия", с "частичен размер" и с "пълен настоящ размер на инвалидната пенсия". Зад привидната цел "трудова реализация на хората с увреждания" инвалидите ще станат най-работещите хора у нас, коментират хората с увреждания. Те се опасяват, че така ще се създаде параграф 22.

„Ако аз съм с 90 % телково решение, но НОИ прецени, че мога да работя, ми пада пенсията за нетрудоспособност. Според готвените промени дори ще ми намерят и работа. Така хора, които не са експерти по здравно състояние ще имат право да го преценяват. Но хората в по-тежко състояние ще успяват да работят в най-добрия случай два-три месеца. Тогава отново ще трябва да се явяват за решение, ще го чакат минимум 3-4 месеца, а през това време ще са без никакви доходи.“, дава пример Милка Костова.

След планираните промени най-парадоксалните ситуации ще се получат при глухите, които са на практика физически здрави, но трудната комуникация им слага много препятствия при намирането на работа, коментира Дора Христозова.

От протеста се надяват на дебат утре и че властимащите ще вземат под внимание предложенията за приемливи промени, които от организациите на хората с увреждания са предали на министъра на социалната политика още през март.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Д-
    д-р Радева
    4 -1
    21:43, 10 апр 2018
    През изминалите години телковете освидетелствуваха и здрави, които си плащат. В крайна сметка здравите са в пъти повече от действително болните. Ако се види историята от минали години, за пример цяло село или махала е освидетелствана от една и също заболяване и от едни и същи "колеги от ТЕЛК" !
    И друг пример - като вдигнаха възраста за пенсиониране по-лесния начин е да си платиш да ти установят заболяване и получаваш инвалидна пенсийка и другаде си работиш като трудостроен. Има и действително несправедливости и изкривявания като по-горните примери, но те са единични. С една дума повечето заболявания са фиктивни и с реформата ще се канализират и ревизират неуредиците.
    За глухите и тежкочуващите - виновни за сегашното им сътояние са бившите и сегашни доживотно несменяеми ръководители. И при слепите е почти същата работа! Да ходят на ръководителите си да правят протести!
Последни новини