От х:

Днес в x:

10 хасковски фирми внесоха над 1 млн. лв. данък дивидент след проверки от НАП

Над 1 млн. лв. данък дивидент внесоха десет дружества от региона след извършени проверки от ревизорите от хасковския офис на Националната агенция за приходите. Фирмите бяха инспектирани, тъй като бяха декларирали пред НАП, че имат в наличност по касите си суми в особено голям размер.

Проверките на НАП на касовите наличности започнаха през септември миналата година и обхванаха 1300 фирми в цялата страна, които бяха посочили в счетоводните си баланси, че държат в каса суми над 1 милион лева. Съмненията на данъчните бяха, че като декларират големи суми пари в кеш, фирмите избягват плащането на данък дивидент, а вместо това извършват счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н. Подозренията на инспекторите се засилваха и от факта, че съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Още тогава, НАП предупреди, че всяко лице, което до края на 2017 година доброволно признае допуснати данъчни и счетоводни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност да коригира вече подадените данни, без да му бъде възлагана ревизия. Желанието на Агенцията бе да насърчи доброволни корекции от страна на дружествата. Голяма част от лицата се възползваха от тази възможност.

След приключване на проверките в Хасково, десетте фирми разпределиха дивидент от 21,9 млн. лв. и внесоха в бюджета допълнително начислен данък в размер на 1 105 136 лева. Тъй като някои от дружествата имат функциониращи повече от 1 обект в различни градове на страната, за да се гарантира резултат от контролните действия, ревизорите от НАП в Хасково извършиха преброяване на касовите наличности във всички търговски обекти едновременно. Така се предотврати манипулиране на наличностите и точност в засичането на касите.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    По
    по принцип
    7 -3
    14:47, 4 апр 2018

    По принцип държавата трябва да си събира възможно по добре данъците, но .... това е само едната страна на медала.Бойко да си удесетори усилията по изваждане на яве на фирми, които са в сянка, касовите апарати на морето, по заведенията и бензиностанциите.Трябва да има много сериозни санкции за всички ония които крадат ДДС.Според общото мнение личности, чието име присъства в много фирми със сигурност са ги създали за да правят "манипулации" с ДДС-то.Тук трябват много сурови присъди защото това е криминален бизнес и се прави предимно от престъпници.Бойко, има подозрения че това са предимно твои хора!Вземи се в ръце, не е задължително да продължаваме да те търпим.

  • 2
    Ди
    Димитров
    3 0
    10:46, 5 апр 2018
    Ще има Бойко Борисов и неговата шайка пак от къде да крадат пари. Вие пълнете бюджета, а те ще го точат.
Последни новини