От х:

Днес в x:

US учени: Има огромен разлом от Турция до Хасковско. БАН: Няма

Огромен разлом от Турция стига до Хасковско, твърдят американски учени. Разломите представляват плоскостни нарушения в целостта на земната кора. С изучаване на скални мостри от дълбочинното им сондиране учените се опитват да обяснят зараждането на земетресенията.

Данните за огромния земетръсен разлом са били съобщени преди няколко години на среща в US посолството в София и са в резултат от наблюдения на американски учени. Това съобщи за Haskovo.net кметът на Димитровград Стефан Димитров, който по онова време е бил шеф във фирмата на Неохим - Евроферт.
Поверителният доклад, данните от който не са били оповестявани публично, е бил свързан с безопасността на Неохим и двата проекта, по които химическият гигант е работил с Американската агенция за развитие. По двете грантови схеми тогава Неохим получи на два пъти по 250 000 долара.

Учени от Българската академия на науките обаче отричат същестуването на такъв разлом. Според ст. н. с. Румяна Главчева от от отдел "Сеизмология" на БАН такъв разлом не съществува.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини