От х:

Днес в x:

Трима възпитаници на градина „Слънце“ с призови места във фолклорен конкурс

    Трима възпитаници на хасковската детска градина „Слънце“ спечелиха призови места в националния музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ в Пловдив. В състезателния форум, в който се изявиха над 5000 участници, е сред най-уважаваните и най-посещаваните в България.

    Тримата възпитаници от хасковската забавачка участваха в първа възрастова група. Всеки от тях представи по две народни песни, какъвто е регламента на формата. Златен медал спечели 5-годишната Дария Христова, бронзов медал получи 6-годишният Георги Харманлийски, а връсничката му Теодора Калайджиева – поощрителна награда.

    Учителката им по музика Фани Койнарова-Вълчанова, която от тази година преподава в хасковската градина, оцени представянето на трите деца като достойно. Тя обясни, че децата са имали кратко време за подготовка и се надява за в бъдеще на още успехи.

    Директорката на забавачката Анна Йорданова пък допълни, че Теодора Калайджиева през изминалите години има два медала от участия в аналогичен конкурс „Орефеево изворче“ в Стара Загора. Теди и тази година имала голям шанс за успех, но участвала болна, което дало отражение на гласа й по време на изпълненията.

    Конкурсът в Пловдив се проведе в рамките на три дни – от 22 до 24 март, а изпълнителите се изявяваха едновременно в шест зали. Участниците бяха оценявани от жури – преподаватели от Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство в Пловдив, под ръководството на ректора проф. акад. Милчо Василев.

    Марката на конкурса е патентована от Българския национален младежки фолклорен съюз. Събитието съчетава абсолютно всички направления на българския фолклор: народно пеене, народни инструменти, народни и школувани хорове, народни оркестри, камерни вокали и инструментални формации, фолклорни ансамбли, а от тази година и класическо пеене на произведения от български автори. В него участваха танцови състави, камерни танцови състави, бяха пресъздадени фолклорни обичаи, словесен фолклор и приложно-декоративни изкуства, видео конкурс „Децата и фолклора“.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      3 -3
      13:15, 26 мар 2018
      "Момичето участвалА болнА"!!! Госпожо Кутелова, неграмотна сте!
    Последни новини