От х:

Днес в x:

45 дебютанти на Южна пролет

45 дебютанти ще участват в 37-то издание на литературните дни на националния конкурс "Южна пролет" в Хасково. 27 от тях ще се представят с поезия, шест с киносценарии.


Тази година най- малката участничка в националния конкурс е 15-годишната Симона Крушкова от София. Тя ще представи творбата си "Приключението на мечето Гошко".
Теодор Христов е най-възрастният участник. Той е на 40 години също от столицата.

Наградите ще бъдат бронзови статуетки "Пегас", награда "Александър Паскалев" и 1000 лева във всеки жанр.

"Южна пролет" ще се проведе в три последователни дни - 22-24 април. В първия ден ще бъде открит Базар на книгата в центъра на града. От 17 : 00 хасковските художници ще изложат свои картини в галерия Форум. Над 19 издателства са изявили желание да гостуват в базара тази година.

Тържественото откриване на литературните дни е от 18:00 в театъра "Иван Димов". Иван Гранитски ще присъства на творческата вечер.






Историческият музей също се е присъединява към програмата на националния конкурс. На 23 април от 11:00 ще се откирие кръгла маса по повод 130 години от рождението на Александър Пасклалев във фоайето на музея. По този повод е поканен Алберт Бенбасат - литературен критик и историк, както и доцент във Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ "Св. Климент Охридски" , също така ще присъстват Румяна Пенчева и Стефанка Кръстева от националния литературен музей в столицата. В 19:00 ще се състои музикално - поетичен рецитал "Не остарявай любов" на поета Недялко Йорданов в театъра. В него специално ще участват актрисата Ивана Джеджева и композитора Хайгашод Агасян.


Журито тази година е 8-членно, с председател проф. Боян Биолчев. Наградите ще бъдат връчени от кмета на Хасково Георги Иванов и Николай Петев - председател на Съюза на българските писатели от 18:00 на 24 април в "Иван Димов".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини