От х:

Днес в x:

Хасково в паника за труса. Няма логика, контрират сеизмолозите

Масова психоза тресе Хасково след предсказанието на астролога на „Стандарт" Емил Лещански, че земята под областния град ще се люлее точно на Великден.

С наближаването на датата паниката расте и хората от високите блокове масово се канят да се изнесат от тях в дните около 19 април при роднини, които живеят в къщи или на село.

Жителите на панелния квартал „Орфей" трескаво ровят из документите за годината на построяването на блоковете им, след като се оказа, че апартаментите, строени до 1987 година вероятно няма да издържат трус от порядъка на 6-7 степен по Рихтер, както гласи предсказанието на Лещански.

В най-голям шок са младите майки. Жените стриктно следят информацията в медиите и се ровят в интернет, за да си припомнят как да реагират ако най-лошото се случи. Галина Петкова, която е майка на две момченца - на 5 и 1 годинка, вече е подготвила най-необходимото, следвайки инструкциите на гражданска защита кои са нещата от първа необходимост ако трябва скоростно да се изнесе от дома си при земетресение.

Още преди седмица жената е стегнала сак със най-важните документи, малко пари, сухари, маргарин, сухо мляко за малкия си син, дрешки и одеяла.

Според сеизмолозите обаче няма логика в предсказанието на Лещански за земетресение в Хасково. „Каквито и да са сензитивните му умения, това, което твърди за Хасково е несериозно. Районът не е сеизмична зона и твърдения за силен земетръс от порядъка на 6-7-ма степен по скалата на Рихтер, са безпочвени, контрира изявленията на астролога операторът в Сеизмичната станция в Димитровград Йордан Георгиев.

Специалистът обяснява, че най-близкия разлом до Хасково е този в Чирпан. „В близост това е най-драматичното разломно място", категоричен е Георгиев.

Най-силното земетресение в близост до Хасково през последните 80 години е именно в Чирпан. През 1928 година трусът, при който има загинали хора и много разрушения е люлял земята точно по Великден, припомня сеизмологът.

„Тогава са имали късмет, че мъжете и възрастните жени са били на полето, а децата са играли по поляните. Само младите жени са били у по домовете си, за да стягат Великденската трапеза, иначе е щяло да има още повече жертви", разсъждава Йордан Георгиев. Според личната му статистика 50 % от трусовете стават през пролетта. Той припомня, че и голямото земетресения в северната ни съседка Румъния от 1977 година също е било през този сезон.

Най-застрашени от трусове са земите, които са по 41-я паралел и на 23 градуса. По тази паралел се намира Чирпан, но не и Хасково, обяснява още Георгиев.

На територията на Хасковски регион действително има разлом край с. Узунджово, но той е много малък и не може да донесе земетресение от прогнозираните 6-7 степен. До сега при този разлом са засичани леки трусове с магнитут около 3 периодично на 5 -10 години, обяснява сеизмологът.

По думите му в станцията има денонощни дежурства и хората трябва да са спокойни при необходимост, че ще бъдат информирани навреме.

„Вярваме на Лещански, защото той не е просто медийна звезда, а сериозен астролог. Каквото е предсказал до сега се е сбъднало", обяснява баба Кина от хасковския квартал" Македонски".

Възрастната жена вече се уговорила с децата и внуците да й гостуват за няколко дни в къщата. „ Каквото за всички-това и за нас. Дано астрологът да е сгрешил", надява се жената. Баба Кина всяка сутрин ходи да пали свещ в църквата и да се моли -дано земетресението в Хасково да се размине.

Красимира Славова





Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини