От х:

Днес в x:

Кулинарни книги и рецепти представи читалище „Тракия“ за 10-години от основаването си

    Любопитни истории, свързани с кулинарията, книги с рецепти и бележници със записки за гозби, представиха жените на изложба по повод 10-та годишнина от основаването на читалище „Тракия“ в Хасково. В изложението те подредиха издание и на първата българска книга с рецепти, написана от П.Р. Славейков, която е издадена през далечната 1870 година от печатниця  “Македония“ в Цариград.

    Веска Лозева беше донесла тефтерчето на дъщеря си Дора Лозева, в което тя си записвала различни рецепти докато била още малка. „Почти няма рецепта от събраните в  този тефтер, която да не я е изпробвала у дома“, казва майката. А любимия сладкиш, който Веска обича да приготвя за домочадието си, е Тракийска саралия. Предупреждава обаче, че който се захване с майсторията на сиропираната вкусотия, трябва да отдели достатъчно време за приготвянето. Тестото за корите се приготвя от брашно, хладка вода, собавят се по една супена лъжица сол, захар, олио и оцет. След като се разточи всяка от корите се усуква и нарежда в намазнената тавичка. После саралиите са заливат със сладък варен сироп от вода и захар.

    Жените от читалището припомниха и известни любопитни факти около създаването на най-популярните ястия днес. Един от тях е за това, че сос Бешамел, носи името на създателя си-маркиз Луи Бешамел, главен иконом на Луи XIV.

    Пица „Маргарита“ пък спокойно можем да наречем кралска. Тя носи името на Маргарита Савойска, съпруга на неаполитанския крал Умберто I. Тя останала силно впечатления от цветовете, които се преливали на предложената й пица-червени домати, моцарела и пресен босилек, наподобаващи италианското знаме.

    Преди да пристъпят към обмяна на познанията си в кулинарията, жените поздрави със свои стихотворения Лидия Налбантова.

    По повод 10-та годишнина на читалище „Тракия“ координаторът на Отечествения съюз в област Хасково Маргарита Минчева връчи грамота За добро сътрудничество.

    Красимира Славова

       

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ти
      Тина
      2 -8
      15:22, 15 мар 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
    • 2
      Па
      ПАТРИОТ !
      2 -1
      01:19, 16 мар 2018
      Давайте само така ! Супер сте ! Ние ви обичаме ... Браво !!!
      Еин спомен за българските книги и обичай !
    • 3
      Ти
      Тина
      1 -5
      09:54, 16 мар 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
    • 4
      Гр
      Гражданин
      4 0
      11:36, 16 мар 2018
      А ти приятелко,ако не спреш да пишеш тука тези глупости за хората-ще те открием,защото засякохме твоят компютър и твоето ИП и ще отговаряш където трябва-в полицията за тъпотийте които пишеш срещу хора които нищо не са ти направили ! Вече те засякохме кой си и твоят адрес ! Още един такъв коментар и ще ти се стъжни..ще те посетим у вас !!!

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини