От х:

Днес в x:

Заловихме опасен джихадист. А колко сме изтървали?

Заловеният на 13 януари мароканец Науфал Рашид Захри е най-голямата риба - джихадист, залавян в района на българо-турската граница от възхода на ИДИЛ досега. През тези години през окръжния съд в Хасково минаха няколко процедури по екстрадиция на търсени за тероризъм чужденци. Повечето от тях обаче изглеждаха като хлапета в сравнение с Науфал Захри.

Вчeра Окръжният съд му наложи временна мярка “задържане под стража” за срок до 90 дни. Такъв срок е записан в двустранната спогодба за екстрадиция, подписана между България и Мароко през 2013 година. Според националното законодателство максималният срок е 40 дни или друг, записан в междуправителствена спогодба. 90-те дни са записани в договора с кралство Мароко.

Захри ще обжалва срока на задържането си пред Апелативния съд, съобщи днес неговият служебен адвокат и бивш прокурор – Антон Попов. Макар и защитник на Захри, юристът също е убеден, че има пред себе си терорист. От изказванията на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, както и от коментарите на вътрешния министър Валентин Радев в сутрешните блокове на телевизията, става ясно, Захри е бил голяма клечка в ИДИЛ. И със сигурност най-голямата, залавяна десега в България. Той е бил командир, вербувал е бойци за терористичната организация и ги е обучавал да си служат с оръжие.

Групата, с която Захри е минал нелегално границата, се е състояла от 27 души. 26 от тях са били семейни, имало е и деца. 27-ият се присламчил към групата и е било лесно да го идентифицират. Фалшивият сирийски паспорт не го е спасил. От думите на вътрешния министър се разбира, че нашите служби са имали предварителна информация, че има вероятност Науфал Захри да мине от Турция в България на път за Западна Европа. Но явно не са били сигурни. В подкрепа на това е обстоятелството, че международната заповед за арест от Мароко е издадена на 6 февруари, повече от 20 дни след задържането му. Вероятно тези дни са били нужни за идентифицирането му. Според прокурора Павел Жеков самоличността му е била установена след визуално разпознаване. Което най-вероятно означава, че негова снимка е била изпратена в Мароко, където негови познати са го посочили като Науфал Рашид Захри. Самият Захри призна в съда, че всички негови сънародници, върнали се в Мароко от Сирия, са били арестувани. И са подръка на властите.

В една процедура за екстрадиция не са необходими категорични доказателства за вината на търсения чужденец, защото българският съд не му издава присъда. Той само разрешава да бъде предаден на съответната страна, за да бъде съден там или пък да изтърпи вече наложено му наказание.

По тази причина е трудно да се каже доколко досега екстрадираните от България чужденци действително са били терористи. Повечето изглеждаха като деца, тръгнали към Сирия, водени от романтични представи. “Спасяваме тези деца, като ги задържаме тук и ги връщаме обратно”, неведнъж заявяха техните адвокати в съда в Хасково.

След разгрома на Ислямска държава в Сирия се очаква поток от терористи към Европа. Българските служби знаят това. Затова и вътрешният вминистър с повод и без повод подчертава, че миграционният натиск е намалял до почти нулеви нива. Но да не забравяме, че през зимата по принцип напливът към оградата с Турция намалява. А иде пролет, после лято. След първата голяма риба от ИДИЛ със сигурност ще доплуват и други. А някои може вече и да са преминали.

Или още по-лошо. Да са останали.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Di
    Dimo
    8 -4
    18:13, 13 фев 2018
    Айде пак негативизъм. Колко сме изтървали? Вместо да похвалим службите и полицията за добрата работа се чудим пак как да намерим кусури. Ами няма как да знаем колко и дали изобщо сме изтървали, освен ако не извадим някаква кристална топка и не почнем да шаманстваме. Гледайте фактите. Фактите са, че опасен джихадист е спрян на път за Европа от българските служби. Поздравления за което.
  • 2
    Ив
    Иван
    1 -1
    23:08, 13 фев 2018
    Щом е минал границата ни ясно колко е чутава границата ни, прехвалената.Що не го видяха там,на място.Това не е държава а пародия.
  • 3
    Ха
    Хасковлия
    1 0
    00:58, 14 фев 2018
    Не е бутнал пари където трябва, не знае как/кога/с кого стават нещата тук явно. Ако знаеше, досега да беше стигнал там, накъдето се е бил запътил.
Последни новини