От х:

Днес в x:

Данъчните конфискуват оборота на 13 магазина с борч към хазната

Изземване на касови наличности от длъжници започва НАП-Хасково, съобщиха от данъчната дирекция. Акцията е част от извънредните мерки на Националната агенция за повишаване на приходите в бюджета и през следващите месеци ще обхване цялата страна.

Набелязани са първите 13 търговски обекта в региона, които ще бъдат посетени от инспекторите. В екипите са включени публични изпълнители от отдел „Събиране" и инспектори от отдел „Контрол" на НАП. Ще се търси и съдействието на полицията. Процедурата предвижда описване на касовата наличност в обекта, като задължава собственика да преведе парите по запорирана от приходната администрация сметка на фирмата до края на следващия работен ден. Едновременно с това ще се извършва пълна проверка на дейността на длъжника – издават ли се касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети, назначени ли са продавачите на трудови договори и внасяни ли са в срок осигуровките им.

Под ударите на тази мярка ще попаднат големи длъжници към бюджета, които имат задължения от данъци или осигуровки над 5 000 лева, но и които са реално действащи, имат търговски обекти и касови апарати. 206 са големите длъжници на НАП-Хасково към момента, но по-голямата част от тях не развиват дейност или не са търговци. Техните задължения обаче ще се изискват чрез отнемане на разрешителното за оръжие в случаите, когато собственикът на фирмата притежава такова и чрез отнемане на правото му да напуска страната до пълното издължаване към бюджета.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини