От х:

Днес в x:

Тази нощ си пожелайте нещо под звездoпада

Taзи нощ ще има изобилие от падащи звезди заради метеорния поток Джеминиди.

Джеминидите, наблюдавани ежегодно през декември с пик в средата на месеца, са смятани за един от най-забележителните метеорни потоци през годината.Отсъствието на ярка лунна светлина ще направи звездопада тази година невероятен.

Пикът на звездното шоу ще бъде около 2 часа сутринта. Средно ще се виждат по една или две падащи звезди на минута, а при отлични условия броят им може да достигне до 120 на час.

Джеминидите са считани за необичаен метеорен поток. За разлика от останалите звездни дъждове, които се пораждат от опашките на от комети, родителското тяло на Джеминидите е скалист астероид, който сам по себе си е необичаен. Фаетон 3200 се движи по орбита, характерна за комета. Фаетон е открит от инфрачервената космическа обсерватория IRAS през 1983 г. Джеминидите са наблюдавани за първи път също сравнително скоро - през 1862 г., и това ги отличава от Персеидите и Леонидите, които са известни на човечеството още от древността. 

По-бавното движение на Джеминидите също има значение за тазвечершното шоу. В сравнение с Персеидите и Леонидите, които приближават Земята със 133 200 и 162 000 мили в час (1 миля - 1609 метра), скоростта на Джеминидите е проблизително двойно по-малка79 200 мили в час.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини