От х:

Днес в x:

Пълно слънчево затъмнение, звездопад и среща на Юпитер и Сатурн

Програмата на небесните представления този декември:
 
13-14 декември: Метеорният поток Джеминиди ще бъде видим по целия свят
 
Звездопадът, кръстен на съзвездието Близнаци, може да се наблюдава от Владивосток до Дакар. През последните месеци вече можехме да наблюдаваме различни метеорни потоци, но през декември просто ще имаме кралски звездопад.
 
Всяка година по това време нашата планета се среща с този метеорен поток и нощното небе е оцветено с падащи звезди, понякога 150 на час. Метеорите навлизат в гъстата атмосфера със скорост около 35 км в секунда и, изгаряйки, оставят жълти, сини или зелени ивици в нощното небе. Колкото по-ясно и тъмно е небето, толкова по-добре се вижда звездопадът, но през декември той ще бъде толкова силен, че може да се наблюдава дори в градове със силно светлинно замърсяване. Пада се новолуние и небето ще бъде забележимо по-тъмно.
 
14 декември: Пълно слънчево затъмнение.

Пълното затъмнение може да се наблюдава в Чили и Аржентина. В рамките на 24 минути младата Луна ще премине пред слънчевия диск и ще затъмни напълно дневната светлина за малко повече от две минути.
 
"Луната е много по-малка от Слънцето, но е много по-близо до Земята, така че може да затъмни целия слънчев диск", напомня астрономът Таня де Сейлс от обсерваторията в Гринуич. Особено силно ще бъдя притъмняването в най-южния край на Латинска Америка. 
 
''Слънчеви затъмнения са регистрирани по целия свят в продължение на почти пет хилядолетия", казва Таня де Салеш. Докато частичните слънчеви затъмнения могат да се случват до пет пъти годишно, пълно слънчево затъмнение се случва само веднъж на 18 месеца.
 
Следващото пълно слънчево затъмнение ще се случи в Антарктида през декември 2021 г., след това в Индонезия и Австралия през април 2023 г., след това в САЩ и Канада през април 2024 г., в Южна Европа и в Гренландия - през август 2026 г. и по-голямата част от Северна Африка и Близкия изток през август 2027 г.
 
21 декември: великият съвпад на Юпитер и Сатурн
 
Юпитер и Сатурн са едни от най-добрите планети за наблюдение, тъй като са ярки и ясно се виждат на нощното небе. Голямото съвпадение е моментът, когато от гледна точка на наблюдателя планетите се сближават и започват да блестят като едно цяло. Точно това трябва да се случи през нощта на 21 декември.
 
Ако погледнете с невъоръжено око, разстоянието между планетите няма да надвишава една десета от градуса. Това е въпрос на оптично наблюдение, всъщност Земята и Юпитер са разделени с повече от 800 милиона км и приблизително същото разстояние остава между Юпитер и Сатурн.
 
Подобно сближаване на Сатурн и Юпитер се случва веднъж на 19 години и половина, а както казва Ед Блумър от Кралската обсерватория, тази ще бъде специална, тъй като планетите ще се сближат на най-близко разстояние от 17-ти век насам, нещо което се случва само веднъж в живота.
 
21 декември: Слънцестоене, първият ден от астрономическото лято в Южното полукълбо и зимата в Северното.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини