От х:

Днес в x:

19 °C

Звезден дъжд, слънчево затъмнение и съвпадeние на планети през декември

Едва ли някой ще си спомни изтичащата година с добри чувства. В самия край обаче тя обещава да се подобри, поне в очите на астрономите и всички, които обичат да гледат звездното небе, съобщава Би Би Си.

В края на 2020 г. годината е подготвила няколко впечатляващи нощни представления, които могат да се гледат от вкъщи, без никакви телескопи или друго скъпо оборудване.

Този декември ще ни бъде представено сливането на две планети, великолепен звезден дъжд и дори пълно слънчево затъмнение. Вярно е, че за да се насладите на зрелището, се изисква едно важно условие - ясно небе. Е, дори по време на затъмнение е полезно да запазите очите си и би било хубаво да получите точна информация за това кога и къде да търсите.

Програмата на небесните представления в хронологичен ред:

13-14 декември: Метеорен поток от геминиди ще бъде видян по целия свят Звезден дъжд, кръстен на съзвездието Близнаци, може да се наблюдава от Владивосток до Дакар.

През последните месеци вече можехме да наблюдаваме различни метеорни потоци, но през декември просто ще имаме кралски звезден дъжд.

„Метеорните потоци обикновено се наблюдават, когато Земята преминава през опашките на кометите“, казва австрономът Патриша Скелтън от Кралската обсерватория в Гринуич.

Всяка година, когато нашата планета е уловена в отломните потоци на този астероид, нощното небе е оцветено с падащи звезди, понякога 150 на час.
Метеорите навлизат в гъстата атмосфера със скорост около 35 км в секунда и, изгаряйки, оставят жълти, сини или зелени ивици в нощното небе. Колкото по-ясно и тъмно е небето, толкова по-добре се вижда звездопадът, но през декември той ще бъде толкова силен, че може да се наблюдава дори в градове със силно светлинно замърсяване. Метеорният поток Геминиди в петък вечерта ще разлее стотици падащи звезди на Земята

Друга добра новина е, че за разлика от миналата година, когато метеорният порой съвпадна с пълнолунието, този път звездите ще паднат на новолунието и небето ще бъде забележимо по-тъмно.

За да бъдем напълно точни, пълно затъмнение може да се наблюдава само в Чили и Аржентина и няма съмнение, че ако нямаше пандемия, мнозина биха се втурнали в Патагония, за да се възхищават на това явление. Въпреки това, в ерата на излъчванията на живо в Интернет, ще бъде възможно да се наблюдава затъмнението навсякъде по света и по всяко време.

Ако сте толкова упорити и безстрашни или просто живеете в тези части, тогава не забравяйте, че гледането директно на слънцето без защитни очила е изключително опасна дейност.

В рамките на 24 минути младата Луна ще премине пред слънчевия диск и ще затъмни напълно дневната светлина за малко повече от две минути.

"Луната е много по-малка от слънцето, но е много по-близо до Земята, така че може да затъмни целия слънчев диск", - напомня астрономът Таня де Сейлс, също от обсерваторията в Гринуич.

По време на затъмнението ще затъмнее особено силно в най-южния край на Латинска Америка. Там представители на хората мапуче, живеещи в Патагония, ще наблюдават отблизо небето. Тяхното слънце символизира мъжка сила, докато луната е женствена, така че моментът на тяхната връзка означава много за местните. На техния език за слънчево затъмнение дори има термин, който се превежда като „смърт на Слънцето“.

„Слънчеви затъмнения са регистрирани по целия свят в продължение на почти пет хилядолетия“, казва Таня де Салеш. Докато частичните слънчеви затъмнения могат да се случват до пет пъти годишно, пълно слънчево затъмнение се случва само веднъж на 18 месеца.

Ако искате да правите далечни планове, следващото пълно слънчево затъмнение ще се случи в Антарктида през декември 2021 г., след това в Индонезия и Австралия през април 2023 г., след това в САЩ и Канада през април 2024 г., в Южна Европа и в Гренландия - през август 2026 г. и по-голямата част от Северна Африка и Близкия изток през август 2027 г.

21 декември: великият съвпад на Юпитер и Сатурн

Юпитер и Сатурн са едни от най-добрите планети за наблюдение, тъй като са ярки и ясно се виждат на нощното небе. Голямото съвпадение е моментът, когато от гледна точка на наблюдателя планетите се сближават и започват да блестят като едно цяло. Точно това трябва да се случи през нощта на 21 декември.

Ако погледнете с невъоръжено око, разстоянието между планетите няма да надвишава една десета от градуса, но това е само оптична илюзия, тъй като всъщност Земята и Юпитер са разделени с повече от 800 милиона км и приблизително същото разстояние остава между Юпитер и Сатурн.
И ако имате добър бинокъл или още по-добре телескоп, можете дори да забележите четирите луни на Юпитер - Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Тези луни се наричат още сателитите на Галилей, в чест на италианския астроном Галилео Галилей, който през 1610 г. ги наблюдава чрез телескоп, изобретен от него няколко месеца по-рано.

Съвместната връзка между Сатурн и Юпитер се случва веднъж на 19 години и половина, но както казва колегата на Патриша Скелтън в Кралската обсерватория Ед Блумър, тази ще бъде специална, тъй като планетите ще се сближат на най-близко разстояние от 17-ти век насам - това се случва само веднъж в живота.

„Наблюдавайки движението на планетите, хората разбраха принципа на Слънчевата система много преди да могат да отидат в космоса“, продължава астрономът. и да направи много научни пробиви на самата Земя. "

Е, като допълнителен бонус, 21 декември ще бъде слънцестоенето, първият ден от астрономическото лято в Южното полукълбо и зимата в Северното.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021

Случаен виц

Последни новини