От х:

Днес в x:

Жертви на домашно насилие търсят помощ след 20 години тормоз

Близо 1/3 от пострадалите от домашно насилие търсят помощ за справяне с проблема. Това сочат данните на фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково и фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ в Хасково, които са част от „Алианс за защита срещу насилие основано на пола“. По-фрапиращото е, че жертвите търпят насилието в продължение на 10-20 години и едва тогава търсят съдействие, сподели управителката на двете фондации Петя Петкова в дните на активност срещу насилие, основано на пола. Тя изрази и задоволството си от новината, че България ще ратифицира Истанбулската конвенция за защита на жените, тъй като този документ ще внесе много промени – в националното законодателство, в гражданския и в наказателния кодекс.

От началото на годината до октомври тази година в трите консултативни центъра в Хасково, Димитровград и Свиленград съдействие за защита от домашно насилие са потърсили 153-ма души. 17% от тях са мъже като голяма част от тях са възрастни хора, родители, които страдат от насилие от внуци, синове, дъщери. Само един от тях е мъж, който се жалвал от домашно психологическо насилие от страна на портньорката си. През тази година са издадени и 61 заповеди за защита, тоест така наречените ограничителни заповеди от районните съдилища в Хасковския съдебен район. В тези случаи съдът трябва да се произнесе в рамките на месец, а при спешност дори и в рамките на 24 часа, тоест незабавна защита. Само Районния съд в Хасково е издал 36 заповеди за незабавна защита, 18 са за защита, а 12 са оттеглените жалби.

По принцип най-разпознаваемият тип насилие е физическото, но има още няколко вида - икономическо, психологическо, сексуално. Обикновено обаче хората се жалват от физическо насилие, тъй като при него има следи, може да се види и страничните хора да повярват. „Според мен обаче много по-голям процент е психологическото насилие, което е трудно доказуемо все още в България“, каза Петя Петкова. По думите й това се дължи на факта, че съдът не приема като доказателства разговори, записи, които касаят психологическо насилие.

Според статистиката за тази година всяка четвърта жена в България е е жертва на домашно насилие, а за Европа – всяка трета. Това са данни за пострадали, които са се разпознали като жертви и са регистрирани в организации и приемни за търсене на помощ. Това може би е 1/3 от реално пострадалите, смятат от двете фондации.

От двете организации търсят съдействие за запазване на Кризисния центъра за пострадали от домашно насилие в Димитровград, който предстои да бъде затворен, тъй като той се финансира по проект, който приключва. В момента там има настанени четирима души, за които предстои да се търси място за настаняване, каза Петя Петкова.

Междувременно от днес започнаха Дни на отворените врати в Консултативния център за пострадали от домашно насилие в Хасково, намиращ се на ул. „Пирин“ 9. Днес от безплатните услуги са се възползвали двама души. Желаещите могат да получат консултации от специалисти до края на седмицата от 10 до 16 часа. По време на 16-те световни дни на активност са предвидени и други инициативи на фондациите.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ер
    еро
    6 -1
    01:25, 28 ное 2017
    Тия засукани красавици много кипри и секси изглеждат на фотото!
    • **
      ***
      5 0
      11:46, 28 ное 2017
      Теоретички, бате..Минали покрай насилието.
  • 2
    Ан
    Анто
    5 0
    08:31, 28 ное 2017
    Като ядохте кюфтетата хубаво ви беше девойки?????после имало насили е
  • 3
    Аш
    Ашколсун на поразия
    1 -1
    12:13, 28 ное 2017
    Отдясно жената.. :*
  • 4
    Гр
    ГРОЗЕН
    5 0
    13:33, 28 ное 2017
    Каква Андриана,това момиче се казва Хатидже....
Последни новини