От х:

Днес в x:

Всяка закупена стока има 2 г. законова гаранция, търговците крият

Често търговците, които продават онлайн, крият от потребителите факта, че освен традиционната гаранция, която сме свикнали да получаваме за закупена стока и е с различен срок, имаме право и на такава по закон.

Законът за защита на потребителите ни дава възможност за 2 години гаранция на всяка стока, закупена от магазин, без значение дали е онлайн. За това потребителско право обърна вниманието и на купувачи, и на търговци, адвокатът Пепа Марникас. Тя беше сред лекторите на бизнес обучението, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия за онлайн търговията и възможностите за увеличаване на продажбите.

Въпреки че една стока може да има търговска гаранция от един месец например, ако тя дефектира през следващите 2 години, производителят, респективно продавачът носят отговорност за подмяната й. Това е така, защото сработва законова 2-годишна гаранция, която дава правото за рекламация. В случаите обаче, когато търговската гаранция е с по-дълъг срок, то тогава се приема по-продължителната.

Оказва се, че често правото на законна гаранция се прикрива в иначе задължителната информация, която търговецът трябва да даде на потребителя, коментира наблюденията си адвокат Марникас. Тя обърна вниманието на присъстващите в залата собственици на онлайн магазини или бъдещи търговци в интернет, че за да използват правото си на законова гаранция, е достатъчно потребителите да са запазили касовата бележка. Чрез нея трябва да удостоверят, че са я придобили именно от дадения обект, към който имат претенции. Те обаче не са длъжни да представят гаранционната карта на стоката, ако търговската й гаранция вече е изтекла.

Разбира се, в българското законодателство за защита на потребителите и на електронната търговия, има допълнителни условия за покупките на храни през интернет. Предстоят обаче доста изменения в Закон за храните, които ще направят правилата на онлайн търговията още по-строги, отбеляза юристката.

Интересен момент в правата и задълженията при търговията в интернет е срокът за отказ от покупката, който е в рамките на 14 дни. Това е друга сериозна врътка на сайтовете, които не информират потребителите. Прикриването на тази информация е прийом на големите сайтове за онлайн търговия, малките по-рядко си го позволявали. И това е така, защото, по думите на юристката, глобите по Закона за защита на потребителите не могат да донесат сериозни сътресения на фирмите с големи обороти. Всъщност по този Закон право на отказ има само купувачът - физическо лице. Тънък момент в Закона е, че ако търговецът не ни е предупредил за правото ни на отказ, срокът, в който можем да върнем купеното, нараства на 1 година.

Все повече българи вече са наясно с възможността за отказ от дадена стока, но зачестяват и случаите на злоупотреби. Все по-често по западен образец нашенките посягали към скъпи дрехи, с които да се появят в целия си блясък на специален повод, прикривайки етикета на гърба си, а ден след това ги връщали в магазина, използвайки правото си на отказ. Това пък принудило търговците да хитреят и да поставят етикетите на по-необичайни места, като на елеците или на маншетите на дрехата.

А като съвет за по-добър оборот, Пепа Марникас препоръча на онлайн търговците мобилните приложения, тъй като според статистическите данни 60 % от онлайн търговията в момента се извършва през мобилните телефони, а тенденцията е този процент да се повишава.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Да
  ДА Бе
  3 0
  23:05, 24 ное 2017
  Ходи ми разправяй ти :D

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини