От х:

Днес в x:

Ирак мести в Багдад стотици чуждестранни жени и деца на ислямисти

Иракските власти местят стотици чуждестранни жени и деца на ислямистиот ДАЕШ (Ислямска държава) от център за задържане в Северен Ирак в Багдад, като се позовават на опасения за сигурността и трудности при задържането им на отдалечено място, съобщава "Ройтерс".

Според източници, повече от 800 жени и деца, предимно от Турция, Европа и бившите съветски републики, са преместени в център за задържане в Багдад.

Около 700 души все още остават в съоръжението в северния град Тал Кеиф, коментира Мохамед ал-Баяти, ръководител на комисията за сигурност и отбрана на провинциалния съвет на Мосул.

Повечето от жените и децата са задържани след 30 август, когато повече от 1300 се предадоха на кюрдската Пешмерга, след като джихадистите са прогонени от Тал Афар, една от последните им крепости в Ирак.

Техният брой се е увеличил, тъй като повече чужденци са се предали или са били заловени, коментира Сара ал-Завчари, говорител на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в Ирак. 

Иракските власти преместват семействата от няколко дни, а правителството възнамерява да премести всички задържани чужденци в Багдад през следващите няколко дни, допълва Баяти.

Преместването в столицата съвпада с натиска на иракските власти да започнат съдебни производства, за да определят съдбата на тези жени и деца и да прекратят продължителното им задържане, заявяват местни служители и източници.

"Правителството трябва да намери начин да реши бъдещето им и какво да прави с тях", коментира Абдул Рахман ал-Вага, местен съветник в Мосул, където много от жените и децата са живели под управлението на самопровъзгласения халифат на ДАЕШ (Ислямска държава).

"Тези чуждестранни жени и деца имат право на справедлив процес", коментира Завчари, от комитета на Червения кръст, единствената организация, която има достъп до семействата в Тал Кеиф и им предоставя хуманитарна помощ.

През септември МКЧК коментираха, че са "сериозно загрижени" за съдбата на семействата, след като 1300 души са преместени без предупреждение към Тал Кеиф от транзитната зона на юг от Мосул, където първоначално са държани.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини