От х:

Днес в x:

В сезона на туршиите зелето се харчи, като топъл хляб

Изображение 1 от 4

    Хубавото време в неделя изкара хасковлии на пазар. В сезона на последните приготовления на туршиите много домакини обиколиха зеленчуковото тържище в града в търсене на подходящо зеле, за да отметнат в списъка си като „готово” и киселия му вариант.

    Дори и по-млади хора споделиха, че не смятат за демоде традицията на домашното консервиране. Напротив, предпочитат да затварят буркани и през зимата, за  да са сигурни какво точно слагат на трапезата.

    За зелето, което е сред най-търсените зеленчуци по това време,се  оказа, че всъщност си е цял майсторлък да избереш подходящото. Пазарът е пълен със зеле, но част от него е внос. То се и търгува по-евтино от българското-за 50 ст. на килограм.

    Макар и по-евтино вносното обаче не е много подходящо за наклаждане. Зелето отвън е по-твърдо и стегнато, не може да ферментира, така както българинът е свикнал да го консумира, казват познавачите. Затова съветът им е да се търси българското зеле. То е по-изпръхнало , по-бяло на вид. Цената му обаче е и по-висока от вносното –с около 20 стотинки отгоре.

     Кочаните праз, които пак по традиция много от хората заравят в пръст в тенекия и по този начин си осигуряват българското производство да им е в чиниите и през зимата в свеж вид, е другият най-купуван продукт днес, посочиха търговците.

    Есенното изобилие и разнообразие от плодове и зеленчуци за всеки вкус обаче е на всяка маса. 

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ди
      Диди
      7 -2
      14:36, 5 ное 2017
      Що за новина?!И пак гъмжи от ПР.грешки!Абе научете правописа,бе хора-журналисти!!!
      • Ни
        Нина
        3 -1
        22:11, 5 ное 2017
        Защо им спестяваш за пунктуацията? Там също са "гола вода". Достатъчно е да се види под първата снимка - има запетая, ама... на неправилното място.
    • 2
      Чо
      Чобанина
      1 0
      08:57, 6 ное 2017
      Който не е правил правописни грешки пръв да хвърли камък по Кръшков :)))
    Последни новини