От х:

Днес в x:

14 °C

Босоноги девойки изкараха вино за бог Сабазий-Загрей от шарапаните

Изображение 1 от 5

  Красиви девойки тракийки в бели роби изкараха вино за бога на плодородието Сабазий-Загрей от шарапаните край Минерални бани.

  Възстановката на древния обичай се прави за поредна година и е красива атракция не само за гостите на този край, но и за местните жители.

  Бог Сабазий поведе свитата си към шарапаните, които бяха пълни с напращели грозда. Всички основни участници в събитието, облечени в дрехи от времето на траките, се включиха в ритуалната възстановка под звуците на автентични музикални инструменти – тъпан, свирка, звънци. Според ритуала гроздето се изсипва в каменната шарапана, която преди това е почистена добре с вода и преметена с върбови клони. Върховният жрец, който е с червена роба, облива коритото в скалата със старо вино и благославя еликсира. Босоногите девици влизат на края, за да смачкат гроздето, а сладкият виненочервен елексир потича от чучур, издълбан в края на камъка.

  В древността гроздовият сок се е събирал в мехове и бил отнасян в пещери на хладно, докато стане вино.

  Показаният днес ритуал е част от фолклорния фестивал на клубове за народни танци „С хоро на гроздобер“, организиран от община Минерални бани и фолклорен клуб „Славяни“.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Ис
   ИСКО
   7 -3
   16:50, 30 сеп 2017
   По повод девиците-знаете ли защо съвременните олимпийски игри не се откриват от девици с върбови клонки на главата-не защото няма върбови клонки ,а защото няма девици.
  • 2
   Ма
   мастикаджия
   4 -4
   17:16, 30 сеп 2017
   Абе много големи задници имат тия девойки ,бе?
  • 3
   То
   тоя непревземаем правопис
   3 0
   18:08, 30 сеп 2017
   елИксир се пише, бее....ей, ама сте значи едни грамотни журналисти...

  • 4
   Ха
   Хасковлия
   2 -1
   23:40, 30 сеп 2017
   Езичници...пфуууу...не се шегувайте ...ще ви стигне нещо...
   Глупци и неграмотници....
  • 5
   Не
   Нет
   5 -2
   04:05, 1 окт 2017
   Едно време баба ми само в Дионис-Загрей вярваше. 😄😄😄😄😄 Езичеството си е отишло официално от нашите земи отдавна. Защо се занимават с глупости, не мога да разбера. Проявяват неуважение към мъртвите си предци. На траките не се знае колко дължим пряко, а Християнството ни е запазило като народ цели 5 века.
  • 6
   Ке
   КЕНАНСКИЯ МАЙМУН
   1 -1
   05:23, 1 окт 2017
   За кво ще пълнят ширата в мехове като има глинени съдове по 300-400 литра ????
   ... Даже в двора на хасковския музей ги имаше
   ... Прост , по-прост , гербераст , журналист :)))
   ....
   • Ке
    КЕНАНСКИЯ МАЙМУН
    0 -3
    09:03, 1 окт 2017
    Само са пропуснали
    ритуалния публичен секс в чест на дионис-сабазий
    ....
    Както е даден на една от апликациите на тракийското съкровище от летница :))))
  • 7
   Пе
   Пенчев
   2 -3
   13:35, 1 окт 2017
   Да поясня на незнаещите! Въпреки наложеното и утвърдено християнство, някой традиции от езичеството се запазват! Така е не само у нас, но и навсякъде, в различните места различни езически остатъци... Така че няма нищо лошо! Да не говорим, ча самото Православие има много различни отенъци - едно е тук, друго в Етиопия, друго в Армения!
   • Ни
    Нина
    2 -2
    16:44, 1 окт 2017
    Като не разбирате от Православното учение и църква, ще е добре първо да се информирате. Това са сериозни неща.
  • 8
   Ни
   Нина
   4 -2
   16:53, 1 окт 2017
   Съжалявам тези хора, че ги водят за носа и си мислят, че това което правят е смешка. Нашите деди отдавна са се покаяли от езическите си богове, защото са видели превъзходството на Християнството. Сега явно някои отново иска да наложи неоезичество и да заблуждава необразованите.
  • 9
   То
   Тома Неверний
   1 0
   10:42, 3 окт 2017
   Защо ми се струва че едната девойка е около 50 годишна......дали е девица.....??????
   Ч
   • Ро
    Росица
    0 0
    15:57, 11 окт 2017
    Ще почерпя за 50 годишната!

  Хороскоп за 27.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
  27 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
  27 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
  27 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
  27 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
  27 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
  27 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
  27 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
  27 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
  27 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
  27 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
  27 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
  27 май 2020
  Последни новини