От х:

Днес в x:

Георги Андреев и приятели изсвириха душите си в „ Корени от Хасково”

    Много емоции, много топлота и много послания се чуха тази вечер от сцената на читалище ”Заря” в брилянтната музикална компилация от класически и български народни инструменти, и хорово пеене в музикалния спектакъл  "Корени от Хасково", създаден върху авторската музика на Георги Андреев.

    Георги Андреев и приятели вдигнаха на крака публиката и я възнаградиха многократно с шедьоври, излезли изпод диригентските палки на Михаил Делчев и Цанислав Петков. Самият Георги Андреев също  заставаше пред музикантите, за да дирижира.

    Симбиозата  между звученето на цигулки, чела и баси, на гъдулки, гайда и кавал, наедно с гласовете на солистката на Народния оркестър на Хасково Тонка Колева и на хористките от шведския женски състав за български народни песни „Перуника”, остави вкусът на уникалност, на радост и на гордост във всеки от присъстващите.

    Усмихнати лица под непринудените шеги, които отправяха ту един към друг, ту към публиката диригентите, имаше в цялата зала.

    „Радавм се, че след 40 години отново свиря на тази сцена, защото, когато бях на 7 години за първи път стъпих на нея. Тогава баща ми ме доведе в школата по акордеон, в която започнах да изучавам инструмента при госпожа Татяна Славчева. Нека да подкрепяме всички талантливи хасковлии в която и област да се изявяват те”, призова от сцената брилянтният  кавалджия, родом от Хасково Недялко Недялков, който също се върна в родния град, за да бъде част от проекта.

    „Не мога да се въздържа да благодаря  на Георги, че ни обедини. Много е пораснал и много е поумнял, а като гледам и много ноти е написал, и то стойностни. Радвам се, че моите усилия, като негов учител не са отишли напразно, а днес съм и щастлив, че ученикът е надминал учителя си”, много топло се обърна към Георги Андреев диригентът Михаил Делчев, който от години живее в Дания, но също е хасковлия.

    През цялото време на концерта изпълнителите не пестиха суперлативите си към младия диригент на Камерния оркестър на Хасково Цанислав Петков. Той пък благодари пред цялата зала на изявените си колеги за възможността да работят заедно.

    На финала публиката аплодира дълго на крака съставите, а Георги Андреев върна за бис. На сцената именитият музикант, композитор и диригент се появи отново с гъдулката си и изсвири, научената още в детството емблематична за хасковския край песен за Димо Терфенлията.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      23 -3
      10:04, 10 сеп 2017
      Наистина беше прекрасно.
    • 2
      Зр
      Зрител
      5 -1
      21:53, 11 сеп 2017
      Толкова зареждащи емоции, такава наслада за душата!
      Уникална компилация на оркестри, хор и солисти!
      Поздравления!
      И респект към композитора! БРАВО!
    Последни новини