От х:

Днес в x:

Почетният гражданин на Хасково Георги Андреев с "Кристална лира"

Изображение 1 от 2

    Почетният гражданин на Хасково- композиторът, музикант и диригент Георги Андреев получи престижната награда за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство "Кристална лира" в категорията за музикален фолклор. Съюзът на българските музиканти и танцови дейци, Кантус Фирмус и Classic FM радио присъждат ежегодно наградите, учредени през 1997 г. в няколко категории, с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство. Отличените се излъчват след номинации и гласуване онлайн. Близо 3 хиляди са гласувалите на сайта на Classic FM в тазгодишната, 25-та надпревара за наградите „Кристална лира“.

    Георги Андреев беше в номинация в категорията „Музикален фолклор“ с фолклорна група „Ахинора“ от с. Яврово. Той спечели статуетката „Кристална лира“ за концерта „Наследството“, който бе част от юбилейната трилогия на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, посветена на 70-годишнината на Ансамбъла, която бе отбелязана на 20 февруари тази година в зала № 1 на НДК.

    Георги Андреев е роден през 1969 г. в Хасково. Завършва СМУ „Широка лъка“, специалност гъдулка. Следва музикална композиция при проф. Александър Текелиев. През 1997 г. завършва с отличие НМА „Панчо Владигеров“. Още като студент започва работа в Музикалното училище с директор Стефка Кушлева, като диригент на представителния оркестър и преподавател по композиция и оркестрация. Бил е композитор и аранжор в Българското национално радио. От 1994 до 2000 г. работи като диригент на оркестъра на НФА „Филип Кутев“, а от 2000-година е негов главен диригент.

    Освен Георги Андреев, още едно ярко присъствие от Хасково имаше в номинациите за "Кристална лира"-това на хореографа на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ в Хасково Иван Иванов. Той беше сред номинираните в категория „Танцов фолклор“,  като автор на книгата с краеведски изследвания „Традиционни фолклорни хорà от Хасковско – дар от поколенията“, която излезе от печат тази година и за дейността си като хореограф през сезон 2021 - 2022 година.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини