От х:

Днес в x:

9 °C

Какви рискове носи употребата на контактни лещи

Когато хората ме попитат защо не нося контактни лещи, обикновено си измислям някакво оправдание, за да скрия истината: че поставянето на найлоново приспособление върху уязвимата мембрана на роговицата ми, ме ужасява, пише в материала си Ерин Бродуин.

Изследване, проведено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, до известна степен оправдава подобни страхове, въпреки факта, че контактните лещи си остават безопасни и ефективни, поне когато са носени правилно.

Изследването се базира на предишно откритие от 2014, според което над 99% от носещите контактни лещи признават за поне едно свое действие, носещо риск от развитие на очна инфекция.

40 милиона американци използват контактни лещи редовно.

Новото изследване се фокусирало върху 1 075 случая на очни инфекции свързани с употребата на контактни лещи, много от които биха могли да доведат до трайни увреждания на зрението. Добрата новина е, че често инфекциите са предотвратими.

Изследването открило, че 1 на 5 души носещи контактни лещи, има белези по роговицата, нуждае се от присаждане на роговица или страда от влошено зрение.

При 20% от случаите на инфекции се наблюдавали сериозни проблеми с роговицата. Роговицата е ключова за ясното зрение, тя е известна със забележителната си способност да се възстановява при леки увреждания.

Инфекциите обаче биха могли да увредят по-долните и слоеве, попречвайки на пълното и оздравяване.

В някои случаи, уврежданията биха могли да доведат до белези, засягащи зрението. При по-тежките белези, се налага дори присаждане на роговица.

Над 1 на всеки 4 души признали за вредни навици, увеличаващи риска от развитие на инфекция.

Повечето от тези проблеми обаче са предотвратими. Много от участниците в изследването споделили, че спят с контактните си лещи или че ги носят по-дълго от препоръчителното.

Рискът от инфекции може да бъде намален с подобряване на хигиенните навици и стриктно следване на инструкциите за употребата им.

За да си спестите проблеми със зрението, не забравяйте да измиете ръцете си преди да поставите или отстраните лещите, да изхвърлите вече употребения разтвор, да спазвате указанията за употребата на лещите и внимателно да измиете и подсушите контейнера за лещи след всяка употреба.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини