От х:

Днес в x:

На разходка в градината

    Във вековен град с крепост, на брега на студено море, последното, което очаквате да видите са цъфтящи лотоси и хиляди орхидеи. Но ако сте в Единбург, Кралската ботаническа градина е едно от местата, които горещо ви препоръчват да посетите. Впвочем, разположената на Северно море шотландска столица е потънала в ярка зеленина под почти целогодишно облачното небе. В която и част на Единбург да се намирате, можете да се окажете сред някой чудвсен парк с вековни дървета, приятни алеи с пейки и задължително ярко зелена трева, като повървите най-много половин час.

    Входът в ботаническата градина е свободен, заплаща се само обиколката на специалните колекции в гигантската оранжерия. Но си струва шесте паунда вход - можете да прекарате тук цял ден и да се дивите на екзотичните колекции в различните зали. Растенията в тях са събрани по географски ширини и така попадате сред сухите песъчливи пейзажи на мексиканската пустиня или в буйната джунгла на Амазонка, сред петметрови новозеландски папрати или сред растителността в африканските планини, под какаово дърво или сред кактуси.

    Градината съществува от началото на 17 век, отначало била колкото тенис корт, а в момента в нея работят около 250 души. Единстено по време на войната останала без персонал. Градинарите били освободени от мобилизация, но решили да се запишат доброволци, а градината оцеляла и дочакала да се върнат. 

    Ботаническата градина е и център за научни изследвания и някои от текущите проекти също могат да бъдат видени, докато се разхождате. Еволюцията продължава и сега и ако близки разновидности на вид, които цъфтят в различни цветове се опрашва кръстосано, кой ли цвят ще победи? Освен научна дейност, градината предлага и образователна с множество курсове и квалификации, както за любители, така и за професионалисти.

    Стотици хиляди посетители минават всяка година през четирите входа на огромната ботаническа градина, за да се потопят в зелените ѝ пейзажи. Има истинска вековна шотландска гора, чудесна скалиста високопланинска градина, будистка беседка с езерце, кралска градина, предимно със зеленчукови лехи и още много прекрасни кътчета, където очите ви да попиват гледката, а душата ви да намира радост и отмора.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини