От х:

Днес в x:

Тир се заклещи в локалното на Кърджалийска, праща поздрави на местната власт

    Тираджия се заклещи в локалното по бул. „Освобождение“ (Кърджалийска) в Хасково днес следобед. Инцидентът стана при излизане на тежкотоварния автомобил от складова база. При опит да завие в тясната уличка надясно по надолнището в посока към центъра на града, шофьорът на тира беше качил лявата гума върху тротоара. В този участък на пешеходната зона обаче има улей заради отводнителната шахта. Точно на това място гумата на тира беше заклещена, а водачът от Бургас гневно обикаляше около возилото. Не след дълго обаче мъжът подложи няколко плочки под гумата на камиона, повдгна го с крик и возило издрапа, макар и със зор.

    Ядосан от ситуацията и бързайки да продължи пътя си заради графика, бургазлията изпрати „много поздрави на местните управници, които са измисли такава организация на движението по булеварда“. Един от търговците в складовата база заяви, че подобни ситуации със закъсали в локалното тирове са чести. „Участъкът е тесен и е много трудно тировете да обслужват складовата борса“, обясни хасковлията, който отказа да се представи. Той обаче допълни, че само гумите на тези тирове са по 1500 лева, а при повреда ремонтът набъбва още.

    От автоборсите пък обясниха, че в съседния автосервиз за ремонт на тирове и камиони непрекъсното имат същите проблеми, дори нерядко отказвали поръчки или ремонтирали автомобилите отвън, тъй като не могат да ги вкарат вътре. Те припомниха, че автосервизът е строен преди да бъде изградено локалното.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Ра
      Разработка
      69 -2
      21:29, 28 юли 2017
      На Гошето да благодарят за таза архималоумна схема. Писта за бобслей с две кръгови. Готови сме (Хасково) да приемем олимпийските игри за идиоти.
      • Jo
        jo
        6 -27
        14:19, 29 юли 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 2
      Ас
      асен
      21 -4
      23:04, 28 юли 2017
      Хасковски безобразия дано с новия градоустройствен план (ако го доживеем) бъдат решени тези проблеми и с тези кръгови движения...
    • 3
      Ма
      мастикаджия
      34 -2
      08:07, 29 юли 2017
      Вижте мили мои,На инженерен език като чуеш кръгово/това е определение/,би трябвало да има и съществително.А то е "КРЪСТОВИЩЕ" !След локалните ,посока Кърджали някой да вижда КРЪСТОВИЩЕ????Тъпака Георги обогати читанките на пътните инженери.Да туриш кръгово,без да има кръстовище,това си е новаторство.Наземната комуникация на Хасково е повече от уникална.
      Виждате ли и в сегашното кметство кадърни хора????
      • За
        запознат
        11 -1
        18:57, 29 юли 2017
        Проектант на обекта с тесните локални и опасното кръгово "без кръстовище" е пътния инж. Кузман Кузманов -тогава жена му беше в общината Йорданка Кузманова и тя пътен инженер. Това е тяхна разработка. Не за всичко е виновен Георги Иванов.
      • Ма
        мастикаджия
        9 -1
        19:33, 29 юли 2017
        До запознат - Не че съм фен на Кузман от Бисер,ама проект се прави по задание.
        Заданието го дава ИНВЕСТИТОРА! А инвеститора беше Георги.А ГЕОРГИ разбира
        от всичко. Анадънму?
      • Ве
        Вече не съм хасковлия
        6 0
        09:22, 30 юли 2017
        Мастикаджия, проектното задание се изработва в дирекциите на общината. Демек, Данчето - жената на Кузман, прави задание за Кузман, предлага обсъждане, гелмето всезнайко Кузман игнорира тежащото мнение на местните пътищари, жена му - любимка на Станева със съмнителни качества като директор, прекарва проекта през Георги Иванов. И резултатът е: нескопосан паметник на домораслото мислене на семейството за сметка на търговци, услугари, собственици и всички хасковлии. И още! Друга ВиК "корифейка" пък - любимка на Данчето и Кузман, проектира две независими канализации по двете локални платна. Все едно отпадните води от по-ниската източна част на зоната сами ще искат да се качат в скъпото съоръжение. Да не ровим още - и сега общината е с пътищар без висше образование...
    • 4
      Ив
      Иво
      22 -4
      10:31, 29 юли 2017
      Целта на локалните беше да се прецака тази търговска зона и да се изгради нова. Парцелите да се продават от правилния човек и т.н. Само, че дойде кризата...
    • 5
      Км
      Кмета
      15 -2
      13:05, 29 юли 2017
      Щом са постигнали целта си да го изравнят вече да няма локално. Толкова е тясно, че при аварирал автомобил няма къде да спреш
    • 6
      Ве
      Вече не съм хасковлия
      5 0
      09:44, 30 юли 2017
      За двете локални платна се искаше много малко акъл, но го няма в хасковските проектанти. Пътувам по новите отсрещни квартали на Истанбул (Курткьой, Пендик, Гебзе) елегантно решени подобни казуси колкото искате. Основното платно за интензивно движение е разделено от локалните платна за обслужване с "легнал полицай" по цялата дължина (не е перпендикулярно, а успоредно). Не виждам някой за кеф да прескача гърбицата. Може, само че с много ниска скорост!
    • 7
      St
      stalin
      0 0
      19:24, 1 авг 2017
      екстра е
    Последни новини