От х:

Днес в x:

18 °C

Поклон, цветя и песен за 120-тата годишнина от рождението на Ари

  С поклон, цветя и песен, както подобава почит на голям изпълнител, днес дейците при едноименното читалище “Аспарух Лешников“ в Хасково и представителите на общината, отдадоха почит по повод 120 години от рождението на един от най-популярните в света местни изпълнители Аспарух Лешников-Ари.

  Датата на раждането на Ари е спорна. Няма безспорни доказателства дали един от най-свежите гласове в Европа през миналия век е бил роден на 16-17-ти юни, или на 16-17-ти юли, обясни бившият председател и почетен член на единственото у нас читалище, което носи името на славния тенор, Руска Караджова.

  В младостта си Аспарух Лешников първоначално се готви за офицер, но срещата му с маестро Георги Атанасов обръща живота му. Маестрото открива уникалните певчески възможности на Ари и го насочва към музиката. Църковният хор на Хасково е първото поприще, в което певецът развива гласовите си възможности. Става много популярен с песента „Горчиво кафе“, която се ражда от приятелството му във Военното училище с Христо Смирненски.

  През 1920 г. Аспарух Лешников започва да учи професионално пеене при проф. Иван Вульпе и две години по-късно заминава да се усъвършенства в Берлин. Там прави шеметна кариера, която го отвежда в различни държави на Европа.

  През 1928 става водещ тенор на новосформирания секстет „Комедиен Хармонистс“. Гастролите им в Европа и Америка предизвикват фурор през 1930–те години на миналия век, а песните им са издадени в рекордни до този момент тиражи, получават предложения за изнасяне на концерти от американския президент Франклин Рузвелт и норвежкия крал Олаф. 

  След идването на власт на  Хитлер секстетът прекратява дейността си, тъй като трима от състава са евреи.  

  През 60-те години се получава донос, че хасковлията е бил любимец на Хитлер и Гьобелс, заради което е низвергнат от творческите среди. Последните си години прекарва като певец в цирка и метач в „Борисовата градина“.

  Пред бюст - паметника му в родния Хасково днес Господинка Тодорова и Чавдар Оцетаров изпяха една от най-хубавите стари градски песни „Красив роман е любовта“.

  „Песните на Аспарух Лешников са много съдържателни и е удоволствие да ги пееш. Не са безлични. Ари е уникален глас с голяма артистична дарба, не напразно е наричан „златното фа“, казва Чавдар Оцетаров. „Той остава емблема, макар и с живот, белязан от възход и завършил в нищета и самота. Но сякаш това е някаква карма за всички известни хора на изкуството. И в днешните времена е така. Свидетели сме през последните години колко популярни артисти и певци си отидоха в забвение.“, добавят двамата изпълнители с болка.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини