От х:

Днес в x:

Поклон, цветя и песен за 120-тата годишнина от рождението на Ари

    С поклон, цветя и песен, както подобава почит на голям изпълнител, днес дейците при едноименното читалище “Аспарух Лешников“ в Хасково и представителите на общината, отдадоха почит по повод 120 години от рождението на един от най-популярните в света местни изпълнители Аспарух Лешников-Ари.

    Датата на раждането на Ари е спорна. Няма безспорни доказателства дали един от най-свежите гласове в Европа през миналия век е бил роден на 16-17-ти юни, или на 16-17-ти юли, обясни бившият председател и почетен член на единственото у нас читалище, което носи името на славния тенор, Руска Караджова.

    В младостта си Аспарух Лешников първоначално се готви за офицер, но срещата му с маестро Георги Атанасов обръща живота му. Маестрото открива уникалните певчески възможности на Ари и го насочва към музиката. Църковният хор на Хасково е първото поприще, в което певецът развива гласовите си възможности. Става много популярен с песента „Горчиво кафе“, която се ражда от приятелството му във Военното училище с Христо Смирненски.

    През 1920 г. Аспарух Лешников започва да учи професионално пеене при проф. Иван Вульпе и две години по-късно заминава да се усъвършенства в Берлин. Там прави шеметна кариера, която го отвежда в различни държави на Европа.

    През 1928 става водещ тенор на новосформирания секстет „Комедиен Хармонистс“. Гастролите им в Европа и Америка предизвикват фурор през 1930–те години на миналия век, а песните им са издадени в рекордни до този момент тиражи, получават предложения за изнасяне на концерти от американския президент Франклин Рузвелт и норвежкия крал Олаф. 

    След идването на власт на  Хитлер секстетът прекратява дейността си, тъй като трима от състава са евреи.  

    През 60-те години се получава донос, че хасковлията е бил любимец на Хитлер и Гьобелс, заради което е низвергнат от творческите среди. Последните си години прекарва като певец в цирка и метач в „Борисовата градина“.

    Пред бюст - паметника му в родния Хасково днес Господинка Тодорова и Чавдар Оцетаров изпяха една от най-хубавите стари градски песни „Красив роман е любовта“.

    „Песните на Аспарух Лешников са много съдържателни и е удоволствие да ги пееш. Не са безлични. Ари е уникален глас с голяма артистична дарба, не напразно е наричан „златното фа“, казва Чавдар Оцетаров. „Той остава емблема, макар и с живот, белязан от възход и завършил в нищета и самота. Но сякаш това е някаква карма за всички известни хора на изкуството. И в днешните времена е така. Свидетели сме през последните години колко популярни артисти и певци си отидоха в забвение.“, добавят двамата изпълнители с болка.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини