От х:

Днес в x:

8 °C

Хасково откупува за вечни времена гроба на Аспарух Лешников

Изображение 1 от 3

  Хасково да откупи за вечни времена място, където е погребан световноизвестният певец Аспарух Лешников, в Малашевския гробищен парк в София, предлага на гласуване на сесията на 31-ви юли кметът на общината Станислав Дечев. Искането му за заделяне на сума за това е след писмо от областната управа до общината, с което се информира местната власт, че гробът на големия тенор е в окаяно състояние. До момента за лобното място на Ари се е грижил оперният певец Георги Петков, който обаче вече няма възможност за поддръжката. 

  След оглед на място от управителката на Обредния дом в Хасково, към кметството е подадена докладна за необходимите за поддръжката и откупуването средства. 2810.10 лв. ще са необходими за откупуването за вечни времена на лобното място на големия тенор, ограждането и облицоване на гроба му. 

  Аспарух Лешников -Ари е роден в Хасково на 28-ми юни 1897. Умира през 1978 година. Прославя родния си град и родината в цяла Европа. Аспарух Лешников е  удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Хасково през 2017 година. В Хасково има и улица на неговото име и бюст-паметник. А ежегодно се провежда и конкурсът за стари градски песни и шлагери "С песни на Ари".

  Въпреки че още като малък Аспарух Лешников се мести с родителите си да живее в София, до дълбоки старини той винаги споменавал родното си място Хасково с умиление. 

  „В Хасково съм засукал първо мляко и моите съграждани са ми най-скъпата публика, искам това всички да го знаят“, казва Ари на вечерята в някогашния ресторант „Аида“, след поредния фурор, който е направил в читалище „Заря".

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   По
   Подкрепям
   23 -2
   12:11, 23 юли 2020
   Подкрепям.
  • 2
   По
   ПОТРЕСЕН
   9 -1
   14:02, 23 юли 2020
   А гробищата в хасково са срам за града,да не говорим за дупките на македонските!срам,срам, срам!нямате ли съвест към нашите близки1
  • 3
   Ва
   Ваня Ставрева
   8 -1
   15:37, 23 юли 2020
   Искам за пореден път да попитам, а сигурна съм, че не само аз искам да знам, докога ще се подвизава възрастната, злобна и далече от кадърността управителката на Обреден дом ЕООД Хасково - Лила, при това с изтекъл договор за управление? Не е ли вече пенсионер, а успоредно и съдебен заседател? ДОКОГА?
  • 4
   Ne
   nelicha - нелича
   3 0
   21:14, 23 юли 2020
   Нали тук има бюст паметник . Защо не вземат и препогребат останките му тука ? Онова там е обикновенно Софийско гробище . Вандали винаги могат да разрушат или окрадът материалите .
  • 5
   Ба
   Баси
   0 0
   06:40, 24 юли 2020
   За живите никой не пита. Лицемерите имитират загриженост за умрелите. Какъвто и да е бил вече е умрял. Ако имате оари давайте за живите. Скапаняци сте

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  23 сеп 2020
  Последни новини