От х:

Днес в x:

Хасково откупува за вечни времена гроба на Аспарух Лешников

Изображение 1 от 3

    Хасково да откупи за вечни времена място, където е погребан световноизвестният певец Аспарух Лешников, в Малашевския гробищен парк в София, предлага на гласуване на сесията на 31-ви юли кметът на общината Станислав Дечев. Искането му за заделяне на сума за това е след писмо от областната управа до общината, с което се информира местната власт, че гробът на големия тенор е в окаяно състояние. До момента за лобното място на Ари се е грижил оперният певец Георги Петков, който обаче вече няма възможност за поддръжката. 

    След оглед на място от управителката на Обредния дом в Хасково, към кметството е подадена докладна за необходимите за поддръжката и откупуването средства. 2810.10 лв. ще са необходими за откупуването за вечни времена на лобното място на големия тенор, ограждането и облицоване на гроба му. 

    Аспарух Лешников -Ари е роден в Хасково на 28-ми юни 1897. Умира през 1978 година. Прославя родния си град и родината в цяла Европа. Аспарух Лешников е  удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Хасково през 2017 година. В Хасково има и улица на неговото име и бюст-паметник. А ежегодно се провежда и конкурсът за стари градски песни и шлагери "С песни на Ари".

    Въпреки че още като малък Аспарух Лешников се мести с родителите си да живее в София, до дълбоки старини той винаги споменавал родното си място Хасково с умиление. 

    „В Хасково съм засукал първо мляко и моите съграждани са ми най-скъпата публика, искам това всички да го знаят“, казва Ари на вечерята в някогашния ресторант „Аида“, след поредния фурор, който е направил в читалище „Заря".

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      По
      Подкрепям
      23 -2
      12:11, 23 юли 2020
      Подкрепям.
    • 2
      По
      ПОТРЕСЕН
      9 -1
      14:02, 23 юли 2020
      А гробищата в хасково са срам за града,да не говорим за дупките на македонските!срам,срам, срам!нямате ли съвест към нашите близки1
    • 3
      Ва
      Ваня Ставрева
      8 -1
      15:37, 23 юли 2020
      Искам за пореден път да попитам, а сигурна съм, че не само аз искам да знам, докога ще се подвизава възрастната, злобна и далече от кадърността управителката на Обреден дом ЕООД Хасково - Лила, при това с изтекъл договор за управление? Не е ли вече пенсионер, а успоредно и съдебен заседател? ДОКОГА?
    • 4
      Ne
      nelicha - нелича
      3 0
      21:14, 23 юли 2020
      Нали тук има бюст паметник . Защо не вземат и препогребат останките му тука ? Онова там е обикновенно Софийско гробище . Вандали винаги могат да разрушат или окрадът материалите .
    • 5
      Ба
      Баси
      0 0
      06:40, 24 юли 2020
      За живите никой не пита. Лицемерите имитират загриженост за умрелите. Какъвто и да е бил вече е умрял. Ако имате оари давайте за живите. Скапаняци сте
    Последни новини