От х:

Днес в x:

2 °C

Хасково откупува за вечни времена гроба на Аспарух Лешников

Изображение 1 от 3

  Хасково да откупи за вечни времена място, където е погребан световноизвестният певец Аспарух Лешников, в Малашевския гробищен парк в София, предлага на гласуване на сесията на 31-ви юли кметът на общината Станислав Дечев. Искането му за заделяне на сума за това е след писмо от областната управа до общината, с което се информира местната власт, че гробът на големия тенор е в окаяно състояние. До момента за лобното място на Ари се е грижил оперният певец Георги Петков, който обаче вече няма възможност за поддръжката. 

  След оглед на място от управителката на Обредния дом в Хасково, към кметството е подадена докладна за необходимите за поддръжката и откупуването средства. 2810.10 лв. ще са необходими за откупуването за вечни времена на лобното място на големия тенор, ограждането и облицоване на гроба му. 

  Аспарух Лешников -Ари е роден в Хасково на 28-ми юни 1897. Умира през 1978 година. Прославя родния си град и родината в цяла Европа. Аспарух Лешников е  удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Хасково през 2017 година. В Хасково има и улица на неговото име и бюст-паметник. А ежегодно се провежда и конкурсът за стари градски песни и шлагери "С песни на Ари".

  Въпреки че още като малък Аспарух Лешников се мести с родителите си да живее в София, до дълбоки старини той винаги споменавал родното си място Хасково с умиление. 

  „В Хасково съм засукал първо мляко и моите съграждани са ми най-скъпата публика, искам това всички да го знаят“, казва Ари на вечерята в някогашния ресторант „Аида“, след поредния фурор, който е направил в читалище „Заря".

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   По
   Подкрепям
   23 -2
   12:11, 23 юли 2020
   Подкрепям.
  • 2
   По
   ПОТРЕСЕН
   9 -1
   14:02, 23 юли 2020
   А гробищата в хасково са срам за града,да не говорим за дупките на македонските!срам,срам, срам!нямате ли съвест към нашите близки1
  • 3
   Ва
   Ваня Ставрева
   8 -1
   15:37, 23 юли 2020
   Искам за пореден път да попитам, а сигурна съм, че не само аз искам да знам, докога ще се подвизава възрастната, злобна и далече от кадърността управителката на Обреден дом ЕООД Хасково - Лила, при това с изтекъл договор за управление? Не е ли вече пенсионер, а успоредно и съдебен заседател? ДОКОГА?
  • 4
   Ne
   nelicha - нелича
   3 0
   21:14, 23 юли 2020
   Нали тук има бюст паметник . Защо не вземат и препогребат останките му тука ? Онова там е обикновенно Софийско гробище . Вандали винаги могат да разрушат или окрадът материалите .
  • 5
   Ба
   Баси
   0 0
   06:40, 24 юли 2020
   За живите никой не пита. Лицемерите имитират загриженост за умрелите. Какъвто и да е бил вече е умрял. Ако имате оари давайте за живите. Скапаняци сте

  Хороскоп за 03.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  03 мар 2021
  Последни новини