От х:

Днес в x:

4 °C

Хасково откупува за вечни времена гроба на Аспарух Лешников

Изображение 1 от 3

  Хасково да откупи за вечни времена място, където е погребан световноизвестният певец Аспарух Лешников, в Малашевския гробищен парк в София, предлага на гласуване на сесията на 31-ви юли кметът на общината Станислав Дечев. Искането му за заделяне на сума за това е след писмо от областната управа до общината, с което се информира местната власт, че гробът на големия тенор е в окаяно състояние. До момента за лобното място на Ари се е грижил оперният певец Георги Петков, който обаче вече няма възможност за поддръжката. 

  След оглед на място от управителката на Обредния дом в Хасково, към кметството е подадена докладна за необходимите за поддръжката и откупуването средства. 2810.10 лв. ще са необходими за откупуването за вечни времена на лобното място на големия тенор, ограждането и облицоване на гроба му. 

  Аспарух Лешников -Ари е роден в Хасково на 28-ми юни 1897. Умира през 1978 година. Прославя родния си град и родината в цяла Европа. Аспарух Лешников е  удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Хасково през 2017 година. В Хасково има и улица на неговото име и бюст-паметник. А ежегодно се провежда и конкурсът за стари градски песни и шлагери "С песни на Ари".

  Въпреки че още като малък Аспарух Лешников се мести с родителите си да живее в София, до дълбоки старини той винаги споменавал родното си място Хасково с умиление. 

  „В Хасково съм засукал първо мляко и моите съграждани са ми най-скъпата публика, искам това всички да го знаят“, казва Ари на вечерята в някогашния ресторант „Аида“, след поредния фурор, който е направил в читалище „Заря".

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   По
   Подкрепям
   23 -2
   12:11, 23 юли 2020
   Подкрепям.
  • 2
   По
   ПОТРЕСЕН
   9 -1
   14:02, 23 юли 2020
   А гробищата в хасково са срам за града,да не говорим за дупките на македонските!срам,срам, срам!нямате ли съвест към нашите близки1
  • 3
   Ва
   Ваня Ставрева
   8 -1
   15:37, 23 юли 2020
   Искам за пореден път да попитам, а сигурна съм, че не само аз искам да знам, докога ще се подвизава възрастната, злобна и далече от кадърността управителката на Обреден дом ЕООД Хасково - Лила, при това с изтекъл договор за управление? Не е ли вече пенсионер, а успоредно и съдебен заседател? ДОКОГА?
  • 4
   Ne
   nelicha - нелича
   3 0
   21:14, 23 юли 2020
   Нали тук има бюст паметник . Защо не вземат и препогребат останките му тука ? Онова там е обикновенно Софийско гробище . Вандали винаги могат да разрушат или окрадът материалите .
  • 5
   Ба
   Баси
   0 0
   06:40, 24 юли 2020
   За живите никой не пита. Лицемерите имитират загриженост за умрелите. Какъвто и да е бил вече е умрял. Ако имате оари давайте за живите. Скапаняци сте

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  04 дек 2020
  Последни новини