От х:

Днес в x:

Улицата на името на Аспарух Лешников анонимна от 17 години

    Улицата на името на световно известния тенор, роден в Хасково – Аспарух Лешников-Ари съществува от 17 години деюре, но дефакто я няма.

    На заседанието си на 20 април 2001 г. Общинските съветници на Хасково решават, че е редно в родния град на „рицарят на горното фа“ да има място, което да напомня за него. Затова се взима решение малката уличка „Чепино“ да бъде преименувана на ул. „Аспарух Лешников“. И до днес обаче указателните табелите на улицата не са сменени, с болка сподели председателят на Сдружение „Аспарух Лешников“ Тодор Желев. Той е познавал приживе Ари от гостуванията му в Хасково и впечатленията му до днес са твърде силни. По негова инициатива е направен изложбен кът в едноименното читалище в Хасково. Желев е подредил някои от писмата на певеца, които е получавал, запазил е и столовете, на които изпълнителят и втората му съпруга Александра са седели в дома му при гостуването на тенора на хасковска сцена през 70-те години на миналия век.

    Въпреки, че още като малък Аспарух Лешников се мести с родителите си да живее в София, до дълбоки старини той винаги споменавал родното си място Хасково с умиление. „Тодоре, в Хасково съм засукал първо мляко и моите съграждани са ми най-скъпата публика, искам това всички да го знаят“, казва Ари на вечерята в някогашния ресторант „Аида“, след поредния фурор, който е направил в читалище „Заря".

    „Хасково дължи на Ари тази чест – да има улица на неговото име“, категоричен е Тодор Желев.

    От общинската администрация на Хасково отговориха, че табелите на ул. „Чепино“ ще бъдат сменени с изписано името на Аспарух Лешников. Новите табели ще бъдат поръчани и монтирани веднага след приключване работата на фирмата, наета от общината да актуализира адресните регистрации в града.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ин
      Индиана Джоунс
      6 -3
      18:05, 2 окт 2018
      "И до днес обаче оказателните табелите на улицата не са сменени,..." - колко мъка има на този свят? Дори скрипта за писане на коментари отбелязва грешките - "оказателните" да не говорим за членуването...
    • 2
      Ст
      странен
      3 -1
      23:31, 2 окт 2018
      Само дето има една наредба на общината, дето пише че е задължение на собственика да си оправи адреса на къщата
      • Jo
        John
        1 -1
        09:33, 3 окт 2018
        сниманите табелки са общински, твое задължение е да си подмениш номера на вратата, ако вече е различен.
    Последни новини