От х:

Днес в x:

17 °C

Улицата на името на Аспарух Лешников анонимна от 17 години

  Улицата на името на световно известния тенор, роден в Хасково – Аспарух Лешников-Ари съществува от 17 години деюре, но дефакто я няма.

  На заседанието си на 20 април 2001 г. Общинските съветници на Хасково решават, че е редно в родния град на „рицарят на горното фа“ да има място, което да напомня за него. Затова се взима решение малката уличка „Чепино“ да бъде преименувана на ул. „Аспарух Лешников“. И до днес обаче указателните табелите на улицата не са сменени, с болка сподели председателят на Сдружение „Аспарух Лешников“ Тодор Желев. Той е познавал приживе Ари от гостуванията му в Хасково и впечатленията му до днес са твърде силни. По негова инициатива е направен изложбен кът в едноименното читалище в Хасково. Желев е подредил някои от писмата на певеца, които е получавал, запазил е и столовете, на които изпълнителят и втората му съпруга Александра са седели в дома му при гостуването на тенора на хасковска сцена през 70-те години на миналия век.

  Въпреки, че още като малък Аспарух Лешников се мести с родителите си да живее в София, до дълбоки старини той винаги споменавал родното си място Хасково с умиление. „Тодоре, в Хасково съм засукал първо мляко и моите съграждани са ми най-скъпата публика, искам това всички да го знаят“, казва Ари на вечерята в някогашния ресторант „Аида“, след поредния фурор, който е направил в читалище „Заря".

  „Хасково дължи на Ари тази чест – да има улица на неговото име“, категоричен е Тодор Желев.

  От общинската администрация на Хасково отговориха, че табелите на ул. „Чепино“ ще бъдат сменени с изписано името на Аспарух Лешников. Новите табели ще бъдат поръчани и монтирани веднага след приключване работата на фирмата, наета от общината да актуализира адресните регистрации в града.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ин
   Индиана Джоунс
   6 -3
   18:05, 2 окт 2018
   "И до днес обаче оказателните табелите на улицата не са сменени,..." - колко мъка има на този свят? Дори скрипта за писане на коментари отбелязва грешките - "оказателните" да не говорим за членуването...
  • 2
   Ст
   странен
   3 -1
   23:31, 2 окт 2018
   Само дето има една наредба на общината, дето пише че е задължение на собственика да си оправи адреса на къщата
   • Jo
    John
    1 -1
    09:33, 3 окт 2018
    сниманите табелки са общински, твое задължение е да си подмениш номера на вратата, ако вече е различен.

  Хороскоп за 24.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  24 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  24 яну 2021
  Последни новини