От х:

Днес в x:

Хасковските медици със сини лентички на солидарност срещу насилието

    Лекари, медицински сестри и почти целият болничен персонал в Хасковската МБАЛ стана днес част от националния символичен мълчалив протест. Повечето от тях заеха тази сутрин работните си места по отделенията със сини лентички с надпис “Не на насилието“.

    Протестът е организиран от Българския лекарски съюз в знак на подкрепа на битата от бащата на бебето, което е изродила, доктор Албена Гагова в „Шейново“, и срещу акта на насилие.

    Сред лекарите, които не сложиха лентичка на ревера си в хасковската болница обаче бе д-р Никола Ганашев, който е в тежката статистика на пострадалите от пациенти медици. През 2015 година при нападение от  баща на момче, което д-р Ганашев е обработвал докато е на смяна в Спешното, медикът се оказа на работното си място със счупен нос. Последствията за нападателите бяха условни присъди, какъвто е и общият случай с наказания при посегателството над лекари досега. Затова и д-р Ганашев не сложи лентичка, смята, че не със символични протести ще бъде решен проблемът.

    Сред подкрепящите протеста е сестра Васева. Тя е с дългогодишен стаж в Хирургия. Въпреки, че много си обича работата, е категорична, ча ако някой ден внуците й решат да тръгнат по нейните стъпки, ще направи всичко, за да ги разубеди. „Нашата работа е такава, че всеки ден сме под напрежение и стрес и когато ни се стовари и агресия е много тъжно. Жалко е че напоследък зачестиха случаите на нападения, както над лекари, така и над учители. Не мога да си обясня на какво се дължи това.“

    Според д-р Раим Раим от АГ отделението неговата професия е една от най-благородните. Неописуемо е чувството да чуеш първи заедно с този, който дава живот, звука на живота. Мечта ми беше да стана доктор, в последствие реших да специализирам АГ. Днес за миг не съжалявам. За мен от тази по-благородна професия няма“, казва д-р Раим. Той не си спомня броя на бебетата, които са проплакали в ръцете му, но е запечатал в съзнанието си всяка среща с порасналите вече мъничета. „Понякога майките ни посещават в отделението след време с порасналите вече бебета. Тези мигове са много приятни-да видиш, че детето върви здраво, че всичко е наред, че всички са щастливи. Какъв трябва да си да посегнеш на този човек, който ти е помогнал това да стане факт!“, казва докторът. Затова и смята, че няма оправдание за бащата - бияч на колежката му от Шейново.

     Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини