От х:

Днес в x:

Преглеждат безплатно за глаукома, увеличение на болните в Хасково

    Безплатни прегледи за ранно откриване на глаукома започват в Хасково от понеделник, 19 юни. Те са част от цялостна кампания за борба със заболяването, което причинява необратима слепота.

    Кампанията се организира от Сдружение „Пациентска организация „Глаукома" и Институт за здравно образование, а в нея участват специалисти-офталмолози. 

    Хасково е един от регионите в страната, където е отчетено повишена заболеваемост от глаукома. Затова в седмицата от 19 до 23 юни ще се проведат безплатни прегледи с измерване на вътреочно налягане, което е един от основните сигнали за наличие на болестта. Партньор на кампанията е офталмологът д-р Георги Дачев. Прегледите са предназначени за хора от рискови групи, които нямат поставена диагноза. Задължително е предварителното записване на единния номер на кампанията 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи).

    Глаукомата е сред водещите причини  за необратима слепота. Загубеното зрение не може да се върне, затова колкото по-рано се открие тя, толкова по-голям е шансът за съхранение на зрението. Наричат глаукомата „тихият крадец на зрение", защото тя протича без симптоми и се открива едва, когато зрението бъде загубено. Доказано е, че при развитие на слепота един глаукомно болен губи 10 години здрав живот.

    По данни на НЗОК диспансеризираните болни с глаукома в България  са 78 487 души. Две трети от тях са жени, а близо 64 000 души са над 60-годишна възраст.

    Диспансеризираните болни с глаукома в Хасково към края на 2016 г. са 3118. Това е 1,62% от общия брой на населението. Подобна висока заболеваемост в страната е регистрирана още в област Стара Загора.

    Сред рисковите фактори за развитие на глаукома са: възраст – хора над 60 г., диабет, високо кръвно, късогледство, наследственост.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ди
      Димитрова
      32 -11
      13:19, 18 юни 2017
      Офталмолога д-р Дачев е изключително внимателен ,добър с пациентите,готов да обясни всичко от което се интересува пациента!Дано се множат повече такива лекари!
    • 2
      Ат
      Атанас Колев
      15 -14
      16:59, 18 юни 2017
      Дачев не разбира от нищо.Апарати има и до там се свършва.3 пъти ходих и не можа да ми реши проблема като всеки път ми казваше различно нещо.Не ходете при него.За ваше добро е!
    • 3
      Сп
      спортния
      5 -5
      21:06, 18 юни 2017
      Като не сте доволни може ли да кажете по-добър в Хасково?
    • 4
      Ра
      Разочарование
      8 -1
      10:31, 19 юни 2017
      Обадих се за записване и ми казаха, че безплатния преглед важи за хора над 50 годишна възраст.
      Щеше да е по-добре ако бяхте написали и това....
    • 5
      Ed
      edna
      6 -3
      11:01, 19 юни 2017
      Аз също мисля,че Дачев е само на парад......словоохотлив и с добра апаратура......нищо друго!
    • 6
      До
      Доволен пациент
      4 0
      10:11, 20 юни 2017
      За мен Д-р Дачев е доказан специалист в областта! Винаги е бил внимателен с мен и цялото ми семейство ! Оперирахме и двете очи на дядо ми, а той е повече от доволен ! Чета коментарите и се чудя, как може толкова злоба да има у хората и на какво отгоре ?!
    • 7
      Ма
      Маринов
      4 0
      10:16, 20 юни 2017
      На 22.04 правиха операция от перде на дядо ми. Ходихме в Пловдив, където не даваха никакви надежди за подобрение на зрението след манипулацията. Решихме да се доверим на д-р Дачев . Посъветва ни да направим скенер първо и след това се оказа,че има голяма надежда. Съгласихме се и дядо е много доволен. Благодарен съм на доктора за сърдечното отношение

    Случаен виц

    Последни новини