От х:

Днес в x:

Откриват допълнителна паралелка за първолаци в училище”Хр.Смирненски”

Заради многото подадени заявления за първолаци в училище” Христо Смирненски”, ръководството е решило, че ще открие една паралелка повече от обявените пет. Директорът на елитното основно школо в Хасково Венко Точевски съобщи, че са подадени 140 заявления от родителите на бъдещите първокласници за обявените 120 места. По регламент, в клас учениците могат да са 24, а с разрешение на Регионалното управление на образованието да достигнат и до 26.  Директорът посочи, че вместо да се връщат деца, ще се открие допълнителна шеста паралелка, която ще поеме всички желаещи, тъй като училището разполага и с материална възможност, и с достатъчен ресурс от педагози.

През тази година за прием на първолаци беше приложен принципа на райониране, който влезе в сила с решение на Общинския съвет и по изискване на МОН.

От този понеделник тръгва и записването на новите ученици, което става с оригиналанното Удостоверние, издадено от детската градина, която е посещавало детето и попълването на място в училището на документален образец.

В училище „Св. Климент Охридски”, което е друго от училищата в основната система на образованието в Хасково с най-голям наплив, по всичко личи, че местата също ще са запълнени още на първо класиране. „Тази година аз съм най-щастливият директор, защото подадените заявления са почти толкова, колкото и обявените места за първолаци и няма да има много разочаровани”, посочи директорът Гинка Райчева. Само един кандидат ще остане с неудовлетворено желание да учи точно в това училище. Той е сред тримата събрали 0 точки. Тъй като незапълнените места обаче са били само две, е приложен допълнителният критерий „близост на местоработата на родителя до училището”, който не е покрит от единия от тримата.

И двете училища са сред тези  в Хасково, които се включиха в ескперименталната онлайн система за записване на първолаци.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини