От х:

Днес в x:

Пожарната: наближава жътвата, не палете стърнища и огън до горите

С наближаване на жътвената кампания, стопаните на земеделски земи да подхождат по отговорно при дейности в житните масиви или в близост до тях с цел предотвратяване на пожари, призоваха от противопожарната служба. От там напомниха още, че е забранено паленето на открит огън по време на пожароопасния сезон. Най-честите причини за възникване на пожарите са небрежност при боравене с открит огън, техническа неизправност и късо съединение. Основен процент от инцидентите в земеделски и жилищни имоти са причинени от стопани, които след разчистване на имота си, палят събраните сухи треви и отпадъци. В последствие огънят се разраства и преминава в съседски имоти.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън на разстояние по-малко от 100 метра от горските територии. Посетителите и работещите в горите и в съседство с тях е задължително да спазват правилата за пожарна безопасност. Паленето на огън и изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места. Представителите на туристическите дружества, организаторите на различни прояви в горските територии, както и ръководителите на сдружения на ловците и риболовците, са длъжни да инструктират участниците относно правилата за пожарна безопасност преди всяко пребиваване в гората.

Поради наличието на много сухи треви и храсти през този сезон е изключително опасно изхвърлянето на незагасени цигари. Честа причина за пожар са изхвърлени фасове от движещ се автомобил. Всеки, който забележи пожар в горските територии, незабавно трябва да подаде сигнал на на спешния телефон 112.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    78
    7878788888..............
    2 0
    17:10, 2 юни 2017
    То хубаво пожарната предупреждава, но колко от правещите пожари, четат? Предлагам: Пожарната да напише декларация, да я раздаде на кметове по селата, а те от своя страна на всички селяни и земеделски стопани, че са лично предупредени да не палят огньове. Да ги предупредят, че ако запалят огън или направят пожари, ги чака една солена глоба, която ще им съберат веднага. Стига вече: всяко лято горят, палят и унищожават и селяните се правят на невинни неразбрали. Пожарната да не разпространява вицове, че пожари стават от неизгорели фасове, а да задължат Пътно управление, Горското и кметовете по села да изорат край пътищата. Направете нещо смислено, бе хора! Ние не ядем "доматите с колците"!
Последни новини