От х:

Днес в x:

Въртят стотици чевермета край Широка поляна на Хъдърлез

    Мюсюлманите алиани от хасковското село Широка поляна по традиция днес почетоха празника Хъдърлез. За повода се събраха хора от цялата страна, както и техни роднини и приятели от съседна Турция. На поляната край селото се въртяха стотици чевермета.

    На 6 май мюсюлманите почитат пророк Али и подобно на християните палят свещи в текето на Али Боба, датирано още от 12-ти век. Има и голям панаир с весели занимания за децата.

    Хъдърлез, който отговаря на Гергьовден, както според християните, така и според мюсюлманските традиции се приема за начало на лятото. Празникът е посветен на двама светци – Хъдър и Илияз.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Gg
      gggg
      24 -10
      14:10, 6 май 2017
      Анааа къзълбашите късат късат
    • 2
      Не
      НЕ ЗАПОЗНАТ
      9 -6
      19:10, 6 май 2017
      Какво е това казълбаш --нов етнос -нова религия -или нещо друго ???
      Чувал и знам за - турци -българомохамедани -роми -християни -гагаузи- и други подобни
      моля знаещите --нека да коментират !!
      • Не
        Незапознат
        10 -1
        19:32, 6 май 2017
        За тази цел има Уикипедия ако не сте чували.Там хората са го обяснили.Ако нещо мислите че не е така или не ви харесва може да зададете конкретен въпрос.Макар че тази тема там има доста добро обяснение.
    • 3
      Хр
      християнка
      21 -5
      19:39, 6 май 2017
      Алиани или аливити или казълбаши едно и също е са мюсюлмани които приемат Али а не Мохамед за пророк.Той се е водил зет на Мохамед. Не се обичат помежду си .Алианите имат обичаи много сходни с християните ,като палят свещи имат икони и др.Те са по освободени е отношенията помежду си ,жените и мъжете са с еднакви права и се приемат като братя и сестри .Добри и услужливи хора са ,не се кланят в джамии а си имат храмове Текета.
    • 4
      не може Текето да е от 12век,века е от 1100 до 1199,тогава си е наша земя на Българското царство и е нямало никакви алевити и бла,бла а истински българи които за съжаление днес ги няма ,и не е Али Боба а е Отман/Осман/баба ! ...чевермета!!!!!!
    Последни новини