От х:

Днес в x:

5 °C

Без чевермета на Хъдърлез в Хасковско, алиани палиха свещи в тюрбе

  Заради разпространението на коронавируса в страната, тази година не се проведе масово отбелязване на празника Хъдърлез край хасковското село Широка поляна.

  Той се чества от мюсюлманите алиани (къзълбаши), заселили се преди векове в близкото до Хасково село. Религиозният празник се беше превънал в панаир и съвпада с християнския Гергьовден.

  Сборът се правеше в покрайнините на Широка поляна, където има храм (малък мавзолей, наричан тюрбе) от 1217 г., характерен за османската архитектура. В него е гробът на пророк Али Боба. В тюрбето, алианите палят свещи на гроба на пророка по подобие на християните. Оставят дарове и се молят за здраве и благополучие на своите близки.

  През изминали години, на този ден гостуваха много техни братя по вяра от Лудогорието (Делиормана) в Североизточна България, около Разград и Търговище, където също има голямо население от къзълбаши. Всяка година идваха стотици гости от съседна Турция. Обикновено на празника гостуваше и цялото ръководство на ДПС. Край Широка поляна се въртяха стотици чевермета, щедро раздаваха и на бедни. Тази година обаче районът пустееше.

  „Предишни години тука беше много препълнено с хора от страната. Пътищата бяха затворени до съседното село Козлец”, разказа 26-годишната Айше Осман. Тя беше дошла с братовчед си Денис Мустафа да запалят свещи в тюрбето.

  „Много е странно като е пусто тука”, коментира младата жена от Широка поляна, която от около две години работи като акушерка в АГО-Хасково.

  Около обяд днес в центъра на селото се бяха събрали възрастни мъже, които заявиха, че не си спомнят Хъдърлез да е се е празнувал някога.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   Ха
   Хахаа
   19 -31
   15:19, 6 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ка
    Казълбащите не са Суни ?
    8 -13
    17:46, 6 май 2020
    Не разбирам кво правят там Рязаните Турчеещи се... Виж коментара
   • Га
    Гащите на майка ти
    9 -18
    18:06, 6 май 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
   Ха
   Хасково
   10 -19
   15:28, 6 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Аз
   Аз
   21 -8
   15:30, 6 май 2020
   Това няма нищо общо с Исляма! Забраненено е да се палят свещи и да се кланя на гробове с молитви към починалия за помощ и др..
  • 4
   Ха
   Хасковлия
   23 -14
   15:42, 6 май 2020
   Къзълбашите са секта на исляма. Нищо общо с братята турци.
   Крият си произхода, никога не си признават
   • Ze
    ZEd
    17 -7
    18:18, 6 май 2020
    Кой се крие бе Палячо с години наред хората си продължават да си правят традициийте и аз съм един от тях,какво толкоз ви хвана яда че Алианите правят това нещо още през 12век до сега кой се е криел смешко..
   • То
    Тополите
    2 0
    23:23, 9 май 2020
    Във вените ми тече Tурска кръв. Аз се гордея с произхода си. Роден съм в Алианско семейство. Никой не си крие произхода А Ти какъв си
  • 5
   Др
   друг хасковлия
   14 -5
   16:06, 6 май 2020
   Празниците им адетите погребенията всичко е взаимствано и почти както християнските. Те не вярват в аллах а в неговите наследници . Не влизат и в джамия и най-големият им празник е на 6 май.
  • 6
   De
   Dereli
   24 -2
   19:27, 6 май 2020
   Човек с ум в главата преди да напише нещо би трябвало да му направи впечатление портрета на Ататюрк,който виси в храма.Да помисли що за хора са тези които почитат заедно с религията си и всепризнатият като символ за модерен живот и свобода Ататюрк.
   Алианите са с култура която има потекло чак от древен Алтай.Нямат нищо общо с арабския начин на живот.
   Природата,семейството уважението към всяка жива твар са елемент в обичаите им.Жената е с отговорни задължения, не е обект на тормоз и не е стока.Съжелявам за Вас тези които си нямате хабер какво плюете и се подигравате..
   • Ed
    Edna
    4 0
    17:32, 7 май 2020
    Най-после един умен човек да напише нещо с акъла си.Хора много сте злобни ,в кой век живеете?Всички са хора независимо цвета на кожата ,народността и езика.
  • 7
   Ту
   турчина
   6 -14
   19:32, 6 май 2020
   заека колко крака има казълбаш Виж коментара
   • Ха
    Хаха
    11 -3
    20:40, 6 май 2020
    Ей йезид, колкото крака има майка ти, толкова крака има заекът!
  • 8
   6 май
   2 -7
   21:36, 6 май 2020
   Тъпаци, първо научете произхода на пророка хз Муха... Виж коментара
  • 9
   Ми
   мисля
   6 -1
   05:01, 7 май 2020
   Два типа хора има в цвета мозък и без мозък бъдете внимателни не бъркайте мозъка с главата що то и в кура има глава много поздрав от село 6 май
  • 10
   Ха
   Хасково
   4 -6
   08:50, 7 май 2020
   Къзълбашите никога не си признават че са си къзълбаши ако ги питате те не празнували нямали такива обичаи пълнят прашките на жените си в един казан и после кой каквато прашка изтегли си ляга с него .Нямат нищо общо с мюсюлманите + и - разлика имт ли
   • То
    Тополите
    1 0
    23:01, 9 май 2020
    твоята прашка Къде е бе тъпанар
  • 11
   Ме
   Месут
   3 -2
   10:27, 7 май 2020
   Митинг пред народното събрание за отпадане на ВСИЧКИ мерки и връщане незабавно към нормалния начин на живот. Какво значение колко заразени ще има, дори 1000 да са на ден, като хората нямат никакви симптоми, дори не разбират че са заразени. тези дето са тежко болни да се пазят и да не излизат, но не може цялата държава да се превръща в концлагер, да ни забраняват да излизаме, да ни глобяват и да се гаврят с нас!!!
  • 12
   Ба
   Бабата
   1 -5
   17:36, 7 май 2020
   Какви са тези ритуали като индианците обикалят на... Виж коментара
   • То
    Тополите
    2 0
    23:08, 9 май 2020
    Толкова сте умни обаче не смеете да отворите една книга Да прочетете Какви са къзълбашите или алианите или турците ,айде да оставим книгите всеки човек в ръката има по един така наречения умен телефон.
    Арианството или вие както казвате къзълбашите не са секта а клон от религията.

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  04 дек 2020
  Последни новини