От х:

Днес в x:

28 °C

Без чевермета на Хъдърлез в Хасковско, алиани палиха свещи в тюрбе

  Заради разпространението на коронавируса в страната, тази година не се проведе масово отбелязване на празника Хъдърлез край хасковското село Широка поляна.

  Той се чества от мюсюлманите алиани (къзълбаши), заселили се преди векове в близкото до Хасково село. Религиозният празник се беше превънал в панаир и съвпада с християнския Гергьовден.

  Сборът се правеше в покрайнините на Широка поляна, където има храм (малък мавзолей, наричан тюрбе) от 1217 г., характерен за османската архитектура. В него е гробът на пророк Али Боба. В тюрбето, алианите палят свещи на гроба на пророка по подобие на християните. Оставят дарове и се молят за здраве и благополучие на своите близки.

  През изминали години, на този ден гостуваха много техни братя по вяра от Лудогорието (Делиормана) в Североизточна България, около Разград и Търговище, където също има голямо население от къзълбаши. Всяка година идваха стотици гости от съседна Турция. Обикновено на празника гостуваше и цялото ръководство на ДПС. Край Широка поляна се въртяха стотици чевермета, щедро раздаваха и на бедни. Тази година обаче районът пустееше.

  „Предишни години тука беше много препълнено с хора от страната. Пътищата бяха затворени до съседното село Козлец”, разказа 26-годишната Айше Осман. Тя беше дошла с братовчед си Денис Мустафа да запалят свещи в тюрбето.

  „Много е странно като е пусто тука”, коментира младата жена от Широка поляна, която от около две години работи като акушерка в АГО-Хасково.

  Около обяд днес в центъра на селото се бяха събрали възрастни мъже, които заявиха, че не си спомнят Хъдърлез да е се е празнувал някога.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   Ха
   Хахаа
   19 -31
   15:19, 6 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ка
    Казълбащите не са Суни ?
    8 -13
    17:46, 6 май 2020
    Не разбирам кво правят там Рязаните Турчеещи се... Виж коментара
   • Га
    Гащите на майка ти
    9 -18
    18:06, 6 май 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
   Ха
   Хасково
   10 -19
   15:28, 6 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Аз
   Аз
   21 -8
   15:30, 6 май 2020
   Това няма нищо общо с Исляма! Забраненено е да се палят свещи и да се кланя на гробове с молитви към починалия за помощ и др..
  • 4
   Ха
   Хасковлия
   23 -14
   15:42, 6 май 2020
   Къзълбашите са секта на исляма. Нищо общо с братята турци.
   Крият си произхода, никога не си признават
   • Ze
    ZEd
    17 -7
    18:18, 6 май 2020
    Кой се крие бе Палячо с години наред хората си продължават да си правят традициийте и аз съм един от тях,какво толкоз ви хвана яда че Алианите правят това нещо още през 12век до сега кой се е криел смешко..
   • То
    Тополите
    2 0
    23:23, 9 май 2020
    Във вените ми тече Tурска кръв. Аз се гордея с произхода си. Роден съм в Алианско семейство. Никой не си крие произхода А Ти какъв си
  • 5
   Др
   друг хасковлия
   14 -5
   16:06, 6 май 2020
   Празниците им адетите погребенията всичко е взаимствано и почти както християнските. Те не вярват в аллах а в неговите наследници . Не влизат и в джамия и най-големият им празник е на 6 май.
  • 6
   De
   Dereli
   24 -2
   19:27, 6 май 2020
   Човек с ум в главата преди да напише нещо би трябвало да му направи впечатление портрета на Ататюрк,който виси в храма.Да помисли що за хора са тези които почитат заедно с религията си и всепризнатият като символ за модерен живот и свобода Ататюрк.
   Алианите са с култура която има потекло чак от древен Алтай.Нямат нищо общо с арабския начин на живот.
   Природата,семейството уважението към всяка жива твар са елемент в обичаите им.Жената е с отговорни задължения, не е обект на тормоз и не е стока.Съжелявам за Вас тези които си нямате хабер какво плюете и се подигравате..
   • Ed
    Edna
    4 0
    17:32, 7 май 2020
    Най-после един умен човек да напише нещо с акъла си.Хора много сте злобни ,в кой век живеете?Всички са хора независимо цвета на кожата ,народността и езика.
  • 7
   Ту
   турчина
   6 -14
   19:32, 6 май 2020
   заека колко крака има казълбаш Виж коментара
   • Ха
    Хаха
    11 -3
    20:40, 6 май 2020
    Ей йезид, колкото крака има майка ти, толкова крака има заекът!
  • 8
   6 май
   2 -7
   21:36, 6 май 2020
   Тъпаци, първо научете произхода на пророка хз Муха... Виж коментара
  • 9
   Ми
   мисля
   6 -1
   05:01, 7 май 2020
   Два типа хора има в цвета мозък и без мозък бъдете внимателни не бъркайте мозъка с главата що то и в кура има глава много поздрав от село 6 май
  • 10
   Ха
   Хасково
   4 -6
   08:50, 7 май 2020
   Къзълбашите никога не си признават че са си къзълбаши ако ги питате те не празнували нямали такива обичаи пълнят прашките на жените си в един казан и после кой каквато прашка изтегли си ляга с него .Нямат нищо общо с мюсюлманите + и - разлика имт ли
   • То
    Тополите
    1 0
    23:01, 9 май 2020
    твоята прашка Къде е бе тъпанар
  • 11
   Ме
   Месут
   3 -2
   10:27, 7 май 2020
   Митинг пред народното събрание за отпадане на ВСИЧКИ мерки и връщане незабавно към нормалния начин на живот. Какво значение колко заразени ще има, дори 1000 да са на ден, като хората нямат никакви симптоми, дори не разбират че са заразени. тези дето са тежко болни да се пазят и да не излизат, но не може цялата държава да се превръща в концлагер, да ни забраняват да излизаме, да ни глобяват и да се гаврят с нас!!!
  • 12
   Ба
   Бабата
   1 -5
   17:36, 7 май 2020
   Какви са тези ритуали като индианците обикалят на... Виж коментара
   • То
    Тополите
    2 0
    23:08, 9 май 2020
    Толкова сте умни обаче не смеете да отворите една книга Да прочетете Какви са къзълбашите или алианите или турците ,айде да оставим книгите всеки човек в ръката има по един така наречения умен телефон.
    Арианството или вие както казвате къзълбашите не са секта а клон от религията.

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  22 сеп 2020
  Последни новини