От х:

Днес в x:

19 °C

Без чевермета на Хъдърлез в Хасковско, алиани палиха свещи в тюрбе

  Заради разпространението на коронавируса в страната, тази година не се проведе масово отбелязване на празника Хъдърлез край хасковското село Широка поляна.

  Той се чества от мюсюлманите алиани (къзълбаши), заселили се преди векове в близкото до Хасково село. Религиозният празник се беше превънал в панаир и съвпада с християнския Гергьовден.

  Сборът се правеше в покрайнините на Широка поляна, където има храм (малък мавзолей, наричан тюрбе) от 1217 г., характерен за османската архитектура. В него е гробът на пророк Али Боба. В тюрбето, алианите палят свещи на гроба на пророка по подобие на християните. Оставят дарове и се молят за здраве и благополучие на своите близки.

  През изминали години, на този ден гостуваха много техни братя по вяра от Лудогорието (Делиормана) в Североизточна България, около Разград и Търговище, където също има голямо население от къзълбаши. Всяка година идваха стотици гости от съседна Турция. Обикновено на празника гостуваше и цялото ръководство на ДПС. Край Широка поляна се въртяха стотици чевермета, щедро раздаваха и на бедни. Тази година обаче районът пустееше.

  „Предишни години тука беше много препълнено с хора от страната. Пътищата бяха затворени до съседното село Козлец”, разказа 26-годишната Айше Осман. Тя беше дошла с братовчед си Денис Мустафа да запалят свещи в тюрбето.

  „Много е странно като е пусто тука”, коментира младата жена от Широка поляна, която от около две години работи като акушерка в АГО-Хасково.

  Около обяд днес в центъра на селото се бяха събрали възрастни мъже, които заявиха, че не си спомнят Хъдърлез да е се е празнувал някога.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   Ха
   Хахаа
   19 -31
   15:19, 6 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ка
    Казълбащите не са Суни ?
    8 -13
    17:46, 6 май 2020
    Не разбирам кво правят там Рязаните Турчеещи се... Виж коментара
   • Га
    Гащите на майка ти
    9 -18
    18:06, 6 май 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
   Ха
   Хасково
   10 -19
   15:28, 6 май 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Аз
   Аз
   21 -8
   15:30, 6 май 2020
   Това няма нищо общо с Исляма! Забраненено е да се палят свещи и да се кланя на гробове с молитви към починалия за помощ и др..
  • 4
   Ха
   Хасковлия
   23 -14
   15:42, 6 май 2020
   Къзълбашите са секта на исляма. Нищо общо с братята турци.
   Крият си произхода, никога не си признават
   • Ze
    ZEd
    17 -7
    18:18, 6 май 2020
    Кой се крие бе Палячо с години наред хората си продължават да си правят традициийте и аз съм един от тях,какво толкоз ви хвана яда че Алианите правят това нещо още през 12век до сега кой се е криел смешко..
   • То
    Тополите
    2 0
    23:23, 9 май 2020
    Във вените ми тече Tурска кръв. Аз се гордея с произхода си. Роден съм в Алианско семейство. Никой не си крие произхода А Ти какъв си
  • 5
   Др
   друг хасковлия
   14 -5
   16:06, 6 май 2020
   Празниците им адетите погребенията всичко е взаимствано и почти както християнските. Те не вярват в аллах а в неговите наследници . Не влизат и в джамия и най-големият им празник е на 6 май.
  • 6
   De
   Dereli
   24 -2
   19:27, 6 май 2020
   Човек с ум в главата преди да напише нещо би трябвало да му направи впечатление портрета на Ататюрк,който виси в храма.Да помисли що за хора са тези които почитат заедно с религията си и всепризнатият като символ за модерен живот и свобода Ататюрк.
   Алианите са с култура която има потекло чак от древен Алтай.Нямат нищо общо с арабския начин на живот.
   Природата,семейството уважението към всяка жива твар са елемент в обичаите им.Жената е с отговорни задължения, не е обект на тормоз и не е стока.Съжелявам за Вас тези които си нямате хабер какво плюете и се подигравате..
   • Ed
    Edna
    4 0
    17:32, 7 май 2020
    Най-после един умен човек да напише нещо с акъла си.Хора много сте злобни ,в кой век живеете?Всички са хора независимо цвета на кожата ,народността и езика.
  • 7
   Ту
   турчина
   6 -14
   19:32, 6 май 2020
   заека колко крака има казълбаш Виж коментара
   • Ха
    Хаха
    11 -3
    20:40, 6 май 2020
    Ей йезид, колкото крака има майка ти, толкова крака има заекът!
  • 8
   6 май
   2 -7
   21:36, 6 май 2020
   Тъпаци, първо научете произхода на пророка хз Муха... Виж коментара
  • 9
   Ми
   мисля
   6 -1
   05:01, 7 май 2020
   Два типа хора има в цвета мозък и без мозък бъдете внимателни не бъркайте мозъка с главата що то и в кура има глава много поздрав от село 6 май
  • 10
   Ха
   Хасково
   4 -6
   08:50, 7 май 2020
   Къзълбашите никога не си признават че са си къзълбаши ако ги питате те не празнували нямали такива обичаи пълнят прашките на жените си в един казан и после кой каквато прашка изтегли си ляга с него .Нямат нищо общо с мюсюлманите + и - разлика имт ли
   • То
    Тополите
    1 0
    23:01, 9 май 2020
    твоята прашка Къде е бе тъпанар
  • 11
   Ме
   Месут
   3 -2
   10:27, 7 май 2020
   Митинг пред народното събрание за отпадане на ВСИЧКИ мерки и връщане незабавно към нормалния начин на живот. Какво значение колко заразени ще има, дори 1000 да са на ден, като хората нямат никакви симптоми, дори не разбират че са заразени. тези дето са тежко болни да се пазят и да не излизат, но не може цялата държава да се превръща в концлагер, да ни забраняват да излизаме, да ни глобяват и да се гаврят с нас!!!
  • 12
   Ба
   Бабата
   1 -5
   17:36, 7 май 2020
   Какви са тези ритуали като индианците обикалят на... Виж коментара
   • То
    Тополите
    2 0
    23:08, 9 май 2020
    Толкова сте умни обаче не смеете да отворите една книга Да прочетете Какви са къзълбашите или алианите или турците ,айде да оставим книгите всеки човек в ръката има по един така наречения умен телефон.
    Арианството или вие както казвате къзълбашите не са секта а клон от религията.

  Хороскоп за 16.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
  16 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
  16 юли 2020
  Последни новини