От х:

Днес в x:

Въртят стотици чевермета край Широка поляна за Хадърлез

Изображение 1 от 6

    Стотици чевермета се въртяха днес  край хасковското село Широка поляна, където по традиция мюсюлманите алиани отбелязват празника Хъдърлез. Традиционно тук идват хиляди от  цялата страна, както и техни роднини и приятели от съседна Турция.

    На 6 май мюсюлманите почитат пророк Али и подобно на християните палят свещи в текето на Али Боба, датирано още от 12-ти век. Има и голям панаир с весели занимания за децата.

    Хъдърлез, който отговаря на християнския Гергьовден, както според християните, така и според мюсюлманските традиции, се приема за начало на лятото. Празникът е посветен на двама светци – Хъдър и Илияз.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Me
      Mehmedaly
      15 -7
      18:04, 6 май 2018
      Всъщност празника е посветен на Хатър и Илмаз, те са били братя и са живяли в Анадола, когато се случва голяма беда и те са спасили много хора, като са им помогнали с храна, затова сега се пекът агнета и се раздават на бедните за хаир. Тази вечер се спи на открито за здраве, а сутрин се ходи по росата за да не те болят краката през годината.
    • 2
      За
      запознат отблизо
      18 -17
      22:08, 6 май 2018
      Всъщност празника си е типично казалбашки,каквото е и месното население на широка поляна и гълъбец,агнета се пекът но се продават 35-40лв. килото не се раздават,а вечерта наистина се спи на открито и в чувал се разбъркват женски гащи -отвратителен обичай е......HZ
    • 3
      Ис
      ИСЛЯМ
      6 -6
      11:16, 7 май 2018
      хасковонет първо на първо АЛИ не е пророк а е сподвижник на пророка МУХАММЕД и хъдиллез няма нищо общо с религията ИСЛАМ !
    • 4
      Al
      Ali Polat
      6 -2
      22:28, 7 май 2018
      Алеви не са само къзълбашите! Второ, на Хъдреллез на Широка поляна се събират не само къзъблаши, но всички от селата в района, че и доста българи виждам там, особено от с. Николово.
    • 5
      Ян
      Янков
      7 0
      11:02, 8 май 2018
      Е ,ама и за това ли ще се джавкате сега? Има ли значение, на кой на името е празникът - той за това е празник, за да се ПРАЗНУВА. На всички ни е ясно, че религиите са създадени ,само да разделят хората - ето , виждам че българските мюсюлмани , също като нас - българските християни, се карат за това.
      Мога смело да заявя, че мултикултурна , и мултирелигиозна България, може само да дава пример за това, как различните етноси и религии, си съжителстват, и то прекрасно.
      Честит Ви празник, на патерица!
    Последни новини