От х:

Днес в x:

Връчиха Пегасите на „Южна пролет“, Петър Ангелов с „Паскалев“

    Трима лауреати на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“ бяха наградени тази вечер на официална церемония в залата на ДКТ „Иван Димов „ в Хасково.

    Статуетка Пегас в раздела за литературна критика получи Сирма Данова за „Кралят физиономист: Автотекстуалност и автопрезентиране в творчеството на Пенчо Славейков“.

    Лауреат на „ Южна пролет“ в раздел поезия е Димана Йорданова за стихосбирката й „ Жената и мъжете, които бях“.младата поетеса от Велика Търново обаче не присъства на церемонията да получи наградата си поради заболяване. 

    В раздел проза Пегас получи Десислава Николова за книгата „Алиса и петък вечер“. Авторката е от София, бакалавър по журналистика, сега учи магистратура „Филмово и телевизионно изкуство“ в Нов български университет.

    Наградите бяха връчени на лауреатите от кмета на Хасково Добри Беливанов.

    Пегаси в останалите категории не бяха присъдени.

    Председател на журито тази година бе Владимир Зарев, а членове членове - Митко Новков, Валентина Радинска, Петър Чухов и Петър Василев. Журито реши и кои ще са носителите на съпътстващите награди- Наградата на Тракийското дружество в жанр поезия се присъжда на Христо Мухтанов за стихосбирката „ Опити за еволюция“, Наградата на Сдружение за култура „Хасково 2015“ се присъжда в жанр проза на Георги Караманев за романа „И додето се раждат лъчите“.

    Наградата „Александър Паскалев“ тази година бе присъдена на Петър Ангелов, статуетката си той получи от председателя на Общинския съвет Таня Захариева. Тази награда се връчва с решение на жури с председател зам-кмета на Хасково Милена Трендафилова.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Па
      Пастор Макдоналдс
      7 -2
      21:15, 21 апр 2017
      Чул съм че тоя П Ангелов е завършил агрономство и навремето е бил зам - председател на Окр Нар Съвет после София
    • 2
      Уч
      учител
      7 -4
      22:08, 21 апр 2017
      Петър Ангелов- дърта номенклатура! Категорично! Южна пролет, пълна инфлация! Какъв поет е тоя скрападжия , със сина си изкупуваха и продаваха старо желязо. Срам! Г-н Ангелов, срам си за поезията!
      • Ян
        янко митев
        10 -2
        09:56, 22 апр 2017
        Петър Ангелов не е поет а е прозаик.Но той да е проблема.Щом с Южна Пролет се занимават пълни посредственици като ********** и Бакалов , какво ниво очаквате?
    • 3
      Ян
      янко митев
      2 -3
      09:51, 22 апр 2017
      Петър Ангелов каквото и да казвате си има неща заради които може да получи наградата.Когато бе директор на печатница в София издаде няколко книги на автори от Хасково.Издател е на литературно списание в което присъстваха основно хасковски автори.Освен това списанието бе на доста високо ниво.Издаде безвъзмездно първия брой на вестник Каунь.С единия си роман спечели годишната награда на СБП. И още доста неща.Така е ! Човек има не само анфаст но и два профила!
    • 4
      Пе
      пегъзи музовски
      2 0
      00:35, 24 апр 2017
      Дядо да не е участвал със стихосбирка за снега, санирането и урана, че е толкова ухилен?
    Последни новини