От х:

Днес в x:

С 5-7% повече длъжници с нередовни кредити в банките в Хасково

В условията на финансова криза банките дават възможност кредите да се разсрочват във времето. Най- често физически лица не могат да погасяват месечните си вноски.

От ноември 2008-ма година с 5- 7% са се увеличили нередовните кредити на длъжниците, сочат данните на банките в Хасково. Банковите служители обясняват, че една от причините е съкращенията на персонал в някои сфери.

При длъжници, загубили работните си места се увеличава размерът на лихвения процент. За улеснение на клиентите се подписват нови договорености за разсрочване на вноската. Най-чести длъжници, които разсрочват заемите си са военните, по думи на експертите от банковия сектор.

Според тях едни от най-нередовните платци на потребителски кредит са ромите. След третата вноска те спират да погасяват задълженията си.

Длъжниците с ипотечни кредити се канят от банката след 30-дневен срок откакто са спрели плащанията си. Ако те продължат с необслужването по сметката, банката завежда изпълнително дело след 90-я ден.

Съдия- изпълнителят изпраща покана за доброволно погасяне на цялото задължение. Ако в 14-дневен срок лицето не възстанови сумата по кредита ипотеката се замразява и се изнася на търг.

След продажбата на ипотекирания имот дължимата сума се връща на кредитора, т. е. банката, а остатъкът се полага на длъжника.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини