От х:

Днес в x:

Банкерска изложба върна в Хасково „Жътва“ на Харалампи Илиев

    Намерена върху дивана в една от стаите в бившата сграда на Българската народна банка в Хасково с дупка в платното и разкъртена рамка, картината на Харалампи Илиев „Жътва“ отново се връща в града след солидна реставрация. Масленото платно от 1927 година е част от изложбата шедьоври, която е подредена в градската художествена галерия „Атанас Шаренков“. Картините са от Златния фонд на Колекцията на ОББ и ще бъдат показани от 31 март до 16 април  в изложбата “Не/Познатите“. Повечето от тях на практика излизат за първи път пред публика. Хасково е шестият град, в който изложбата гостува. Освен живописните платна и графики, са представени и ценни предмети от Колекцията на Банката.

    Проектът  показва част от Колекцията, която наброява общо 225 творби, събирани и от служители на банката и възстановени с помощта на експерти в изкуствознанието и музейната работа и реставратори. Оригиналната инициатива представя  непознатото творчество на познати художници – класици и съвременници. Пътешествието на експозицията от картини и ценни антикварни предмети, свързани с историята на банковото дело у нас, е едно от събитията, чрез които Банката отбелязва своя 25-и юбилей. 

    Всяка от картините в колекцията има своята уникална история. Платната са наследени заедно със сградите при обединяването на 22 банки преди 25 години. Повечето от тях са откривани прашни и при ремонтите на зданията, някои са били стоварвани в хранилищата, като ненужни вещи, други са били съхранявани по-стриктно. 95 % от откритите богатства на изобразителното изкуство са реставрирани след събирането им, разказва Анка Костова-мениджър "ПР и спонсорство" в ОББ. Повечето от картините на старите български майстори на четката са били подарявани на шефовете на банковите клонове по специални поводи, някои от тях, като най-старата картина в колекцията “Военен обоз“ на Васил Маринов, от 1917 година, е била подарена по повод 10-годишнината на банката от клиент. Други от платната от  по-ново време са подарък от самите художници. Така попадат в колекцията две картини на Веско Велев, който ги оставя на банката след своя изложба там.

    Сред най-ценните платна в Златния фонд са „Морски скали“ на Златю Бояджиев от 1935 година и пленителният  „Балчик“, рисуван през 1940 година от възпитаника на Парижката академия  за декоративни изкуства Никола Танев. 

    Най-мащабното платно в колекцията е „Освободителите“, което е с размери 130/210 см, рисувано е през 1978 година от Александър Поплилов по повод 100-годишнината от Освобождението. 

    Сред любопитните работи в изложението е двустранната картина на възпитаника на Мърквичка, Митов и Вешин Христо Каварналиев „Морски пейзаж“ и „Море“, която е поставена на специална стойкав изложбената зала. 

    От Хасковския клон на финансовата институция в колекцията има общо три картини. Освен „Жътва“, другите две са: „Пастири“ от 1935 година на Радомир Мандов и на Васил Маринов „Стадо овце“, датирана около 1940 година. 

    При откриването на много от картините от банковите служители, те дори не са осъзнавали колко ценни са, казва Анка Костова. Такава е историята и на „Жътва“.„При ремонта на сградата на банката в центъра на Хасково, която е паметник на културата, ми се обадиха, че са открили картина в една от стаите на втория етажа, захвърлена върху един диван. Когато пристигнах видях една картина с паднала рамка и с дупка върху платното-в свивката на вдигнатата ръка на жътварката. Служителите държаха тази стая под ключ за всеки случай, тъй като до този момент никой не беше наясно какво е платното и на кого е.“, разказва Костова. Подобна и историята и на повечето от картините в колекцията. За идентификацията им са повикани специалисти, а след този първи етап е била извършена и реставрацията им. 

    Идеята на изложбата е докато картините в колекцията са  все още заедно, да бъдат показани пред възможно повече хора, защото след приключването на проекта, те отново ще бъдат върнати в банковите клонове, в чиито сгради са намерени.

      

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини