От х:

Днес в x:

В „Св. Климент“ си дадоха прошка и гониха злите сили

    Прошка си поискаха и си дадоха ученици и учители в хасковското училище „Св. Климент Охридски“ в днешния Сирни Заговезни. По традиция вече повече от 5-6 години на този ден училището си организира празник, който събира деца и родители в двора. Много от учениците пристигат маскирани с кукерски костюми, плод на въображението и изобретателността им, тяхната и преди всичко на родителите. Те участваха и в съревнование в няколко категории – за най-добър традиционен, оригинален и артистичен костюм.

    В двора бе запален и огън, който децата прескачаха след дефилето на кукерските костюми. Родители и близки, въоръжени с телефони, таблети и фотоапарати, усърдно запечатваха празника. За безопасността на събитието пък бдеше екип пожарникари, чийто автомобил бе паркиран в уличката. Децата пяха и танцуваха, рецитираха стихове за прошката, която по традиция се иска и се дава в този ден. Участваха и в обичая „хамкане“, при който се опитват да уловят с уста лакомството, закачено на връв, което се люлее над главите им.

    Днес българската православна църква отбелязва църковния празник Неделя Сиропустна. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него - от утре, започва Великият пост.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Га
      гарбич
      4 -3
      18:59, 26 фев 2017
      Кръшков Бойко и 40 те му разбойника дали ще поискат прошка за злините които ни докараха
    • 2
      Св
      Свидетел
      5 -3
      19:49, 26 фев 2017
      Няма да е хубаво събитието, а и снимките ако дъщерята на Жанета Матанова не е в центъра на внимание на ОПЕРАТОРА.
    Последни новини