От х:

Днес в x:

Прокуратурата обвини Ирена Узунова за наводнението в Бисер (обновена)

    Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняема Ирена Узунова, съобщиха от държавното обвинение. То е за това, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. в гр. Хасково, като областен управител не е изпълнила служебните си задължения, вследствие на което е причинила наводнение по непредпазливост /скъсване на язовирна стена на язовир Иваново/, от което е настъпила смъртта на осем жители на с. Бисер.

    По досъдебното производство е установено, че Узунова не е изпълнила задълженията си по Закона за защита при бедствия и аварии, според който като областен управител е трябвало да организира и контролира изпълнението на превантивни мерки за недопускането или намаляването на последиците от бедствия. Тази превантивна дейност се извършва с цел намаляване на риска от бедствия, като включва – анализ и оценка за тях, установяване на критичните инфраструктури и обектите им, мерките за намаляване на уязвимостта им и превантивен контрол.

    Установено е още, че Ирена Узунова не е изпълнила задълженията си по Закона за водите, според който при спор за собствеността на язовира областният управител осъществява организацията и техническата му експлоатация.

    Към момента на наводнението в с. Бисер между община Харманли и Министерство на отбраната е имало спор за собствеността на язовир Иваново, тъй като един от парцелите под язовира е бил актуван като собственост на Министерството на отбраната, а други два - на община Харманли. Това означава, че към датата на наводнението хидротехническото съоръжение не е било актувано по надлежния ред и е нямало собственик, за което нееднократно е била сезирана Ирена Узунова. През ноември 2011 г. до нея е бил изпратен и сигнал от директора на Гражданска защита – Хасково и от началника на ОУПБЗН-Хасково за това, че състоянието на хидротехническото съоръжение е потенциално опасно.

    По делото е установено още, че Узунова не е изпълнила задълженията си и по друг член от Закона за водите, според който поддръжката и ремонтно-възстановителните дейности на дигите, реките, дерета и др. хидротехнически и защитни съоръжения, се осъществява от собственика или ползвателя им, освен ако в договора не е уговорено друго, а в случая за собствеността на язовир Иваново е имало спор и е било задължение на областния управител да вземе мерки за безопасността му.

    В резултата на посочените по-горе неизпълнени задължения на Узунова, на 6 февруари 2012 г., според прокуратурата тя е причинила наводнение по непредпазливост /скъсване на язовирна стена на язовир Иваново/ и с това е изложила на опасност живота и имота на другиго, като е последвала смъртта на Иванка Карамфилова, 80 г., Георги Сираков, 69 г., Христо Христов, 92 г., Ангел Стоянов, 77 г., Лиляна Делева, 56 г., Кристина Николова, 65 г., Жельо Христов, 68 г. и Васко Делев, 59 г.

    Разследването по досъдебното производство се е водило от екип от следователи от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура-Пловдив. Делото съдържа над 6 000 листа или 26 тома, като в три от томовете е приложена комплексната оценъчна експертиза, по която вещите лица са изследвали, сравнявали и са се запознали с над 10 000 страници документи. Разпитани са над 600 свидетели, приложени са документи и заключенията на две комплексни технически и осем съдебно-медицински експертизи.

    Първоначално делото се е водило около година от прокуратурата в Хасково, след това е било изпратено по компетентност във Военно-окръжна прокуратура-Пловдив, където е било за същия период от време, след което е изпратено във Върховна касационна прокуратура и по разпореждане на главния прокурор е било възложено за наблюдение на Районна прокуратура-Пловдив.

    По настоящото досъдебното производство предстои да бъдат разпитани още трима свидетели, които имат качество на пострадали. Продължават активните мероприятия за установяване на тяхното местонахождение с оглед призоваването им.

    Потърсена за коментар, Ирена Узунова заяви за Haskovo.net: "Приемам това обвинение като огромно недоразумение и се надявам да няма връзка с предизборна такампания".

    Допълнение. По-късно днес бившият областен управител Ирена Узунова даде кратка пресконференция в дома си. Тя заяви, че е виждала множество документи, според които язовирът е актуван като публична общинска собственост. Освен това областният управител може да се намеси, когато има спор в съда между две институции, при влязло в сила съдебно решение. До бедствието в Бисер на 6 февруари такъв спор между общината и министерството на отбраната не е имало, каза още Ирена Узунова.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (42)

    • 1
      Ка
      Каменов
      64 -69
      12:58, 24 фев 2017
      Ирена Узунова не беше ли депутат от ГЕРБ. ГЕРБ... Виж коментара
      • Ев
        Евертъна
        20 -47
        13:12, 24 фев 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Яя
        яяяя
        6 -3
        08:43, 25 фев 2017
        До всичките по долу писали. Четете внимателно ---- " екип от следователи " българина е прост човек. Когато някой си свърши работата както трябва в случая " екип от следователи " го обвиняват в политически пристрастия. Тази е била на най- важният пост в областта. Ако тя не е виновна кой. Сигурно портиера
    • 2
      Ев
      Евертъна
      10 -33
      13:02, 24 фев 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Пе
        ПЕЧЕН
        45 -3
        14:50, 24 фев 2017
        Ир. Узунова, нищо общо няма с Здравко Узунов. Нито сина му на Здравко. Научи каква е истината и тогава пиши.
    • 3
      Ли
      Лиляна
      51 -38
      13:05, 24 фев 2017
      Това ако не е поредната поръчка, да им имам и чистата игра на БСП! Много подмолни действия!
    • 4
      Ми
      Миро
      56 -11
      13:07, 24 фев 2017
      Не е редно да се използва скръбта на хората в политическите ви игри.
      Моля политиците да спрете с тези глупости, там имаше загинали хора.
      Не ви ли е жал за тях?
      Бъдете по-човечни!
    • 5
      Зе
      Зейнеп
      44 -13
      13:15, 24 фев 2017
      Аз пък се чудя на какво ниво са разместванията в политическите слоеве, защо прокуратурата изведнъж започна да работи за БСП? Интересно е, американските или руснаците владеят медии и прокуратура в момента.
      • Ти
        ти пък Зейнеп
        45 -6
        13:33, 24 фев 2017
        Прокуратурата се владее от ДПС. Дилян Пеевски си прави каквото си иска и сега е подкарал хората на Бойко.
    • 6
      Та
      Таско Ерменков
      64 -5
      13:16, 24 фев 2017
      Абе тая българската прокуратура само преди избори ли работи? Как не ги е срам само за избори да си развяват делата и обвинения? Какво правиха 5 години колко пък толкова е трудно да се разследва че 5 години се мотаха и сега преди изборите извадиха обвиняем. Поръкови играчи. Гнус ме е българското правосъдие.
    • 7
      Ра
      Райна
      24 -2
      13:21, 24 фев 2017
      Все логични въпроси задаваш
    • 8
      Те
      Тери
      73 -29
      13:25, 24 фев 2017
      Господииии точно с Ирена Узунова ли се хванаха! Колко грозна и ниска постъпка! Как не ги е срам! Тази жена беша за пример на всички областни в България! Даде живота си и нервите си за областта и за нейното благо! Унищожи себе си и здравето си! Грях ще носи прокуратурата! Не ги е срам!
    • 9
      Ко
      кощунство
      59 -27
      13:27, 24 фев 2017
      Как може бе , какви хора сте да се занимавате с Ирена Узунова, тази жена посвети политическия си път на каузата Бисер. Тя живя, тя страда заедно с бисерчани, тя бе там до хората в трудния за тях момент. Това е срамно, позорно и долно и е поредния предизборен фарс с участието на прокуратурата.
    • 10
      Ka
      Kaпка
      21 -10
      13:28, 24 фев 2017
      Абе за това ли била смешната статия за наводнение в Хасково от по-рано днес... Подготвяте публиката емоционално. Аха, ясно... А аз се чудя кой може да измисля такива глупости.
      Дано поне добре да ви плащат ;)
    • 11
      Ке
      КЕнанеца
      53 -18
      13:28, 24 фев 2017
      Тия не са добре, толкова мръсна политическа кампания със забъркани съд и прокуратура не е имало! Мизерници продават се за три сребърника. Ирена Узунова беше в селото веднага след наводнението. Питайте хората в Бисер за тняхното отношение към нея! Плакаха когато получи инсулт. Тази жена даваше кураж на всеки един в Бисер, тя намираше начин да помогне на ВСЕКИ без оглед политическата му окраска всички бяха жертви, тя живя в Бисер веднага след наводнението...и сега обвиняема. Защо? Защо преди дни като дойде БСП на власт- с техния президент спряха разследването срещу ЛИСКОВ- точно кмета на БСП беше на реката и заместника му също видяха че водата идва и не казаха на хората! БСП са виновни и сега използват че са на власт да си изперат ризите...БОЖЕ помогни ни и тоя път да ги натирим в миша дупка червените боклуци! Хора събудете се прави се гигантска манипулация
      • Ст
        странен
        40 -32
        13:35, 24 фев 2017
        Получи инсулт заради "здравословния" си начин на живот. След потопа, да биля е там, но докато не изпие алкохола в бутилките, не се връщаше. Хайде моля ви се, това че е помагала, не значи че не е имала вина...
        Факт е, че прокуратурата обаче, почва засилено да работи по време на кампания за избори. Щеше да им прави чест, ако бяха повдигнали обвинението, докато ГЕРБ беше навласт, за да няма скрито покрито
      • Яя
        яяя
        5 -3
        17:53, 25 фев 2017
        Това че е била там не значи че няма вина . Дори напротив .може би заради вина е била на място денонощно
    • 12
      До
      До Каменов
      21 -21
      13:28, 24 фев 2017
      Къде видя разруха бе пубертет такъв. Това ако е разруха 90та и 97ма беше смърт
    • 13
      Ср
      Срам
      21 -3
      13:33, 24 фев 2017
      Най-страшното е, че се занимаваме с такива теми, вместо да нищим визиите на политическите партии. Какво предлагат, какво правят. Ние само четем стари неща, решени въпроси. Поръчки и медийни скандали.
    • 14
      Св
      свидетел
      21 -26
      13:47, 24 фев 2017
      Тази жена остави здравето си в Бисер! Срам нямате... Виж коментара
    • 15
      Ка
      Калоянов
      24 -13
      13:47, 24 фев 2017
      Най-мразя като медиите ме мислят за толкова тъп, че не мога да разсъждавам. Не вярвам в случайни неща. Статията излиза сега, точно преди избори и ква ще е причината, кой има интерес. Света вода са всичките иначе!
    • 16
      Ре
      реалист
      20 -22
      14:01, 24 фев 2017
      Сега излазя на повърхноста най гнусната смрад и ако сме нород а не глупави овце ще я оберем с лъжица и изхвърлим.Всичко това е замислено от задкулисието на БСП и ДПС да се доберат до власта и почнат разграбването Мисли народе недей спа след това ще е късно пак ще им правим серенада но те докато не ни окрадът няма да сдадът власта
    • 17
      Em
      emc2
      9 -18
      14:06, 24 фев 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 18
      Ос
      Оставка
      27 -9
      14:08, 24 фев 2017
      Жална ни майка, ако това ни е прокуратурата, който и да управлява трябва да знае, че е много важно да се смени цялото им корумпирано звено.
    • 19
      Би
      бисер
      32 -5
      14:21, 24 фев 2017
      А, Лисков изпълни ли задълженията си по закона за защита на местното население при бедствия и аварии? Какво направи в злополучния ден комисията му за бедствия и аварии? Той самият като е бил на място ,защо не изведе хората от къщите? и последно Защо Лисков и компания не смеят да припарят до село Бисер?
    • 20
      Чи
      читател
      27 -20
      14:41, 24 фев 2017
      Каква е тази идиотщина? Как може да е виновна тя за това бедствие? Та тя спеше там и газеше във водата с гумени ботуши,памагайки на хората. Предвид състоянието й,какво искате,да я довършите ли? Срам и страх от Бога нямате,мръсни комунисти. А има хора които искат отново да им дадат властта. Та това би било престъпление срещу човечеството!
    • 21
      H3
      H31T4R
      20 -2
      15:12, 24 фев 2017
      Евъртана е един нарком@н. Тепърва се учи да си бърше г$злето.
    • 22
      Ев
      Евертъна
      2 -20
      15:21, 24 фев 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 23
      Ли
      ливърпула
      22 0
      15:22, 24 фев 2017
      абе лек, нищо общо няма с чобанина и прехваления му син!
      бившият й съпруг е Николай Узунов - репортер някога на закрития 7 дни спорт!
      • Ев
        Евертъна
        3 -17
        15:28, 24 фев 2017
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 24
      За
      Запознат
      21 -3
      15:42, 24 фев 2017
      Не се хабете хора, всичко е само предизборен кьорфишек. Досега няма осъден управник в държавата Лайнария. Ще минат изборите и тази дето прилича на известен персонаж от "Мъпет шоу" ще бъде оправдана поради липса на доказателства за вина.
    • 25
      Яс
      ясни са ни
      13 -6
      16:02, 24 фев 2017
      Досега няма осъден управник в държавата, защото само си правят клопки и поръчки. И това дело нищо няма да излезе, защото е поръчано за изборите. Не мисля, че жената е виновна колко, че ни внушават някви неща. Всичко е кръг на интереси. Сега те явно бесепарски.
    • 26
      По
      Позор !
      21 -12
      16:53, 24 фев 2017
      Преследват една почтена жена в инвалидна количка !!!
    • 27
      Jo
      John
      17 -17
      17:04, 24 фев 2017
      ВИНОВНА Е, фактите са си факти - престъпно бездействие! А това, че до сега не е получила обвинение е доказателството, че съдебната система е пълен ташак, и над престъпници се разпъват политически чадъри, а в същото време ги държат на къс повод със заплаха от повдигане на обвинение, а после следва спирала - изнудване за следващо престъпление по служба и така до живот, или роби на партията, или в затвора!
    • 28
      🇧🇬
      🇧🇬
      14 -10
      21:01, 24 фев 2017
      Вярвайте...БСП ще лапа големия на изборите.....Насраха се..
    • 29
      Ко
      Когато
      7 0
      21:09, 24 фев 2017
      Когато се говори за българският съд и прокуратура в европейския съюз се знае, че не са ефективни. Много от критиките на ЕС са по адрес на тези институции. Съгласно разследването, по време на бедствието, собствеността на язовира е била спорна , т.е. и отговорността е спорна. Съгласно ЗСПЗЗ , в картата за възстановената собственост, когато собствеността не е изяснена се записва като остатъчна общинска собственост и когато минат 10 години от въвеждането на съответния план, не потърсени от истинския си собственик имотите стават притежание на съот-ветната община. Освен това язовирите са стратегически обекти и би следвало да се инспектират и от министерство на отбраната. Но питам, защо прокуратурата щом като милее за хората, не нап-рави разследване - защо се изоставиха хората когато им се обещаваше, че ще им бъдат постро-ени нови къщи. Защо разделиха хората в с. Бисер, на едни се построиха къщи ,а на другите дър-жавата им обърна гръб. Защо това разследване се прави вече 5 години и едва сега се повдигат обвинения ? Не се ли губят следите на истинските нарушители на закона и после се вменява престъпление.
    • 30
      Гр
      гражданин
      12 -3
      21:24, 24 фев 2017
      Много глупаво, ако с това действие на Прокуратурата се повдига обвинение и вменява вина , която за дълъг период никой не откри е жалко за всички - за тези които вярват в правосъдието и за тези които вярват в човещината.
    • 31
      Пр
      Пролетина
      8 -8
      21:57, 24 фев 2017
      Продажна прокуратура. Нещастниците от БСП пак искат да се докопат до властта. Не и стигна на Корнелия, че продаде държавата и народа за жълти стотинки още на 28 години, ами сега нагло лъже, скача срещу инвалиди, иска да ни довърши
    • 32
      Ем
      Емигрант по принуда
      4 -4
      10:51, 25 фев 2017
      Гнусотия с такова абсурдно обвинение сътворяват само слугите на дявола.Ирена Узунова е невинна!!
    • 33
      45
      45601
      4 -5
      12:56, 25 фев 2017
      БСП си правят някакви много долни игри и сметки. Ама то иначе как се оцелява. Единствената им идея какво да правят с властта е да грабят. Тази кУрнелия е ясна на всичко е готова за пари
    • 34
      Чи
      читател
      3 -1
      16:38, 26 фев 2017
      По закон е отговорен кметът на общината не областният управител, що за зашито обвинение?!
    • 35
      Ха
      Хасковлия
      2 -2
      08:25, 27 фев 2017
      Тази жена е изключително амбициозна и много лакома. От учителка мина през радио Хасково, през адвокатстване та властолюбието й я докара да губурнаторското място, за което въобще не бе подготвена. Мислеше си, че и тук като развее адвокатската си карта и като заплаши, че ще съди някого и ще й се получават нещата. Добре е да сподели къде отидоха парите за облагородяване на терена за бежанския център, който тя натресе в Харманли. Не злобея и й съчувствам за нещастието, което я сполетя, но явно има господ и възмездие за сълзите и излъганите хора, които тя остави, както с люхите си адвокатски защити, така и с политическите си амбиции. Като адвокат - с 7 годишен стаж, се бе научила да иска високи хонорари, но не и да върши работа за тези пари. Така, че въпреки нещастието й, тя има вина за бездействието, което е оставила да върши ръководената от нея областна администрация.
    Последни новини